Hlavní navigace

Kriminalisté brzy z DNA poznají barvu očí

18. 3. 2009

Sdílet

Podle agentury Reuters se holandští vědci snaží poznat barvu očí ze vzorku DNA. Hodit se to bude nejen kriminalistům při dopadení pachatelů, ale také také lékařům. Těm to pomůže například pro identifikaci dědičných nemocí. Barvu očí však určije vzájemná kombinace osmi genů. Vědci z Erasmovy univerzity v Rotterdamu, kteří se problémem zabývají, vytvořili počítačový algoritmus, jež dokáže z kombinace všech možných variant s přesností určit barvu očí. Svůj test si ověřili na šesti tisících…

Podle agentury Reuters se holandští vědci snaží poznat barvu očí ze vzorku DNA. Hodit se to bude nejen kriminalistům při dopadení pachatelů, ale také také lékařům. Těm to pomůže například pro identifikaci dědičných nemocí.

Barvu očí však určije vzájemná kombinace osmi genů. Vědci z Erasmovy univerzity v Rotterdamu, kteří se problémem zabývají, vytvořili počítačový algoritmus, jež dokáže z kombinace všech možných variant s přesností určit barvu očí. Svůj test si ověřili na šesti tisících Nizozemcích evropského původu.

Vědce však ještě čeká ověření genové podmíněnosti barvy oči u Neevropanů. Schopnost určování barvy očí podle DNA by také měla vést k vytvoření ytvoření spolehlivějších metod pro určení barvy vlasů a pokožky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).