Hlavní navigace

Kontaktní čočky mohou nosit i kojenci

14. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Kontaktní čočky nejsou jen jednorázové a určené jen pro mladou generaci. Dnes už můžete nosit čočky v očích celý měsíc, ať je vám rok nebo šedesát.

Tak jako o všem, i o čočkách kolují mezi lidmi různé mýty a „zaručené informace“. Věděli jste ale, že moderní kontaktní čočky jsou vhodné pro korekci různých očních vad u více než devadesáti procent lidí? Nejčastější mýty o nošení čoček se rozhodl vyvrátit optometrista Daniel Szarvas z VaseCocky.cz.

Jak je to s očními vadami?

Jedním ze zažitých mýtů je, že čočky jsou určeny jen pro lidi s málo dioptriemi nebo pouze ke korekci krátkozrakosti a dalekozrakosti. Málokdo ale ví, že kontaktní čočky jsou vhodné pro nápravu mnoha očních vad u velké většiny lidí. Kromě již zmíněných vad je to také vetchozrakost nebo astigmatismus. Multifokální čočky jsou dokonce určené pro lidi, kteří vidí špatně zároveň na dálku i do blízka. Pro řízení auta i čtení knížky vám tak stačí jeden pár. Výrobci čoček si už dnes navíc umí poradit i s vyššími dioptrickými hodnotami.

Daniel Szarvas

optometrista

VaseCocky.cz

Mnoho lidí se také obává, že nezvládne péči o čočky vzhledem ke svému dennímu režimu, pracovnímu prostředí a dalším specifickým potřebám. „K tomuto argumentu můžeme říct, že čočky mohou být daleko flexibilnější a komfortnější než brýle. Existují takové, ve kterých si můžete dát po obědě dvacet, skočit do bazénu, jít do sauny, sportovat, cestovat… Stačí jen zvolit ty správné,“ radí Daniel Szarvas.

Čočky si můžete vybrat podle toho, jaká frekvence střídání vám nejvíce vyhovuje – od denních přes čtrnáctidenní, měsíční, čtvrtletní až po roční. Výhodou je, že se dají i různě kombinovat. Pokud běžně nosíte měsíční, ale chystáte se na dovolenou do hor, kde nebudete mít možnost řešit ukládání čoček do roztoku, sbalte si pro tentokrát jednodenní. Ty jednoduše ráno nasadíte a večer vyhodíte. Jednou z nejpohodlnějších variant jsou čočky kontinuální. Ty jsou vyrobeny z materiálu, který zajišťuje rohovce dostatečný přísun kyslíku, takže je můžete používat bez vyjmutí až třicet dnů a dvacet devět nocí.

Na věku nezáleží

Neexistuje žádná věková hranice pro nošení čoček. „Zejména starší lidé, kteří byli celý život zvyklí na brýle, mají z čoček obavu. Myslí si, že se hodí jen pro mladé. Pravdou ale je, že věk není pro nošení kontaktních čoček kontraindikací nikdy,“ ujišťuje optometrista.

Stěžejní je pouze to, aby se nositel byl schopen o čočky starat – ať už jde o dítě nebo o důchodce. Zajímavostí je, že kontaktní čočky mohou být vhodným řešením očních vad také u kojenců.

Nošení kontaktních čoček oproti brýlím přináší řadu bonusů. Nehrozí vám obrazová zkreslení nebo zamlžení, využijete celé zorné pole včetně periferního vidění a vychutnáte si naplno všechny sportovní aktivity. Rozšíříte také možnosti své image. Ženy si mohou s čočkami výrazněji nalíčit oči nebo vyzkoušet aktuální trend – barevné a tónující čočky, které se vyrábí v dioptrické i nedioptrické variantě.

Někdy to s čočkami ale nejde

Samozřejmě se může stát, že vhodné čočky přece jen nenajdete. „Snášenlivost čoček mohou ovlivnit některé choroby nebo léky. Komplikací můžou být také úrazy oka nebo například porucha tvorby slz. Dočasně mohou čočky působit nepříjemnosti například během zánětu oka nebo silného alergického podráždění. Vždy tedy jak před započetím nošení čoček, tak i během zdravotních komplikací velmi doporučuji poradit se s očním lékařem nebo optometristou a dodržovat pravidelné oční kontroly,“ radí Daniel Szarvas.

Zdroj: VaseCocky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).