Hlavní navigace

Čtečky jsou jako neandrtálci

Sdílet

FEJETON – Potkávám je v metru i ve vlaku. Zatím jsou v menšině, ale přibývá jich: lidé, co mají na kolenou místo papírové knihy čtečku. Znamená to, že papírovým knihám zvoní hrana?

Pokud ji ještě nemáte, nejste in. A pokud o její koupi ani neuvažujete, jste mi i na dálku rovnou tak sympatičtí, že se přihlaste, ráda s vámi zajdu na pivo.

Mám doma sice různé nejmodernější hračičky a zrovna teď o víkendu jsem nábožně rozbalovala novou multifunkční tiskárnu a místo válení se u vody s chutí studovala návod, ale v některých věcech jsem přísně konzervativní.

Takže papírovou knihu za čtečku rozhodně nevyměním. Mám k tomu hned tři vážné a zásadní důvody.

Vůně papíru a ještě nepoznaných tajemství


Autor: SXC

Zaprvé: čich. Promiňte, ale už jste někdy čichali k novému foťáku, tiskárně či třeba netbooku? Já vím, je to blbost, která asi málokterého chlapa napadne, tak vám hned prozradím pointu: nevoní. Naopak, nové přístroje páchnou umělou hmotou, plastem a ještě čímsi nedefinovatelným. Možná je to ta věc, co se k nim přidává kvůli nehořlavosti.

Kdežto knihy ne. Knihy voní. Občas chodím takhle tajně čichat do knihkupectví.

Chce to vzít novou knihu, ze spodní části hraničky, nebo ze zadního fochu regálu, aby byla jistota, že ji ještě lidská ruka neotevřela. Vezmu ji, a projedu prstem ten vějíř, který ještě trošku zapraská, jak se tiskem slepené stránky od sebe odlepují. Vzduchem zavíří malé částečky papíru, to jak se nařezané hrany od sebe oddělily, zatímco bořím nos mezi stránky. Jéééé…

To je vůně, která patří mezi mé nejoblíbenější. Mísí se v ní totiž těšení se na prázdniny, které jsem trávila nejčastěji s náručí knih na zahradě, s nadějí nových zážitků, seznámení s myšlením cizího autora a jeho zatím nepoznaných písmenek. Blízká slast z kusu života, který strávím s hrdiny nové knihy. Vždycky, když jsem pod vánočním stromečkem našla nové knížky, Vánoce pro mě tím skončily a já už myslela jen na to, jak se zdekovat pod peřinu s novým příběhem.  

Nevím, nakolik je takový zážitek držet v ruce čerstvě vydanou knihu přenositelný. V každém případě je to něco, co mi čtečka nemůže nahradit.

Staré knihy s sebou nesou i nabalené příběhy jiných lidí

Za druhé: hmat. Čtečku vybalíte z krabice a z ochranné fólie, a můžete si být jistí, že první a poslední, kdo na ni sáhl, byl Číňan u výrobní linky, když ji balil, protože to je podle mých kusých znalostí jedna z mála činností v továrnách na moderní hračky, která se pořád ještě musí dělat ručně.


Autor: SXC

Kdežto když vezmete do ruky prastarou Bibli, kterou mám doma a jejíž okraje jsou tak tenounké a okousané častým ohmatáváním, úplně vidíte před sebou ty dlouhé řady rukou, babiček, prababiček, strýců a pratet, které ji s úctou brali do rukou a po večerech, po práci, louskali starý a nový zákon.

Je zvláštní držet v ruce tytéž stránky, které měly už desítky lidí se svými příběhy, touhami, nadějemi a tragédiemi přede mnou. Ve starých knihách jsou díky tomu ukryté nejen příběhy hrdinů, ale i lidí, kteří s knihou žili. Často to byla právě kniha se založenou fotografií rodiny jako jediný majetek vězňů v lágrech, nebo těch, co opouštěli svou zem. Jediné pouto s normálním životem. Kotva, díky níž se nezbláznili.

Umíte si totéž představit s čtečkou?

Lupa.cz: E-knihy, e-čtečky, prostě takový e-svět – 1. díl, 2. díl

Počkám si

Přesto čtečky nezavrhuju. Chápu, je to taková moderní hračička, novinka, kterou je dobré blýsknout se ve společnosti, navíc praktická na cesty. Ovšem děkuji, nechci, já zůstanu u svých pravých knih, i když to znamená, že nad každou další musím už silně váhat, jestli si ji pořídím, protože byt není nafukovací a i ta na jaře koupená nová knihovna je už bohužel plná. Ani nevím, jak se to stalo. Zavírat knihy do skříní nechci, nejsem barbar. Chci je mít pěkně na očích, jsou to přece přátelé. Jenže další knihovnu není kam postavit, takže mám vážný problém, který lidé s čtečkou řešit nemusí. Uznávám: moderní technika má jednu velkou výhodu, a tou je skladnost. Přesto mě to nepřesvědčí. Zatím. 

Za třetí si totiž dovolím trochu zavěštit. Čtečky jsou jako neandrtálci. Taky slepá vývojová větev. Budoucnost podle mě patří multifunkčním tabletům, jejichž samozřejmou funkcí bude mimo jiné čtečka knih. A na ty já si teprve počkám…
Jaký je váš názor? Jaké vidíte výhody a nevýhody knih a e-knih? Jakou jim věštíte budoucnost?

Reklama

Knihkupectví Kanzelsberger – hlavní partner seriálu Léto s (e)knihou
Síť knihkupectví po celé ČR, on-line prodej. Nabízíme více než 56 000 denně aktualizovaných záznamů knih všech žánrů: beletrie, dětské knihy, učebnice, slovníky, odbornou a technickou literaturu, historie, encyklopedie, hudebniny, mapy a atlasy.
http://www.kan­zelsberger.cz
| www.facebook.com/kni­hy.kanzelsber­ger

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).