Hlavní navigace

Kde soudruzi z Dánska udělali chybu?

31. 3. 2010

Sdílet

Zahraniční studie nedávno zpochybnila efekt screeningu karcinomu prsu. Čeští odborníci však oponují: Jde o špatnou interpretaci! Karcinom prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen a mezi zhoubnými nádory stojí také na předních místech v úmrtnosti. Plošný screening tohoto onemocnění je celosvětově uznáván jako účinný nástroj vedoucí k včasnému záchytu onemocnění a v konečném důsledku i ke snížení úmrtnosti.

Zahraniční studie nedávno zpochybnila efekt screeningu karcinomu prsu. Čeští odborníci však oponují: Jde o špatnou interpretaci!

Karcinom prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen a mezi zhoubnými nádory stojí také na předních místech v úmrtnosti. Plošný screening tohoto onemocnění je celosvětově uznáván jako účinný nástroj vedoucí k včasnému záchytu onemocnění a v konečném důsledku i ke snížení úmrtnosti.

V časopise British Medical Journal však vyšla koncem března studie dánských a norských autorů, která efekt screeningu zpochybnila. Podle ní snížení úmrtnosti na rakovinu žen v oblastech, kde se prováděl mamografický screening, bylo stejné nebo dokonce menší než v oblastech, kde se mu nepodrobovala žádná žena…

Odborný časopis Medical Tribune požádal o vyjádření odborníky, kteří se této problematice věnují v České republice. Podle jejich vyjádření nelze neprůkazný výsledek této jediné práce interpretovat jako důkaz o chybějící účinnosti mamografie jako takové. Uvedené studii zejména vyčítají, že je postavena na neadekvátně připravených a ne zcela správně zpracovaných datech a je tudíž vysoce pravděpodobně zkreslená.

Katalog nemocí: Rakovina prsu

Víte že: Muži tvoří zhruba 1 % postižených?

Na základě bohatých důkazů z klinických studií i z klinické praxe byl v roce 2003 mamografický screening doporučen Radou Evropské unie všem členským státům. V USA je rovněž jednoznačně doporučován pro všechny ženy od 50 do 74 let.

V ČR lze v současnosti pozorovat ve vývoji epidemiologie karcinomu prsu velmi pozitivní změny, přičemž na řadě z nich se podílí právě sílící program screeningu tohoto onemocnění, uvádějí oslovení odborníci.

Včasné odhalení dává mnoha ženám velkou šanci úspěšně překonat toto zákeřné onemocnění. Další informace naleznete na webovém portálu prevence zhoubných nádorů prsu www.mamo.cz.

Zdroj a další informace: www.tribune.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).