Hlavní navigace

Káva s hřebcem už vaši erekci nepodpoří

Sdílet

 Autor: SZPI.cz/
Není káva jako káva, ta s bujarým hřebcem na obalu obsahuje zakázanou látku na podporu erekce. Kardiaci a lidé s vysokým tlakem by se před ní měli mít na pozoru. Nemáte ji doma?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět do oběhu výrobek INSTANT COFFEE MIXED v balení 160 g od výrobce COFFEE FARMER Co., Ltd., země původu: Thajsko. Tato káva obsahuje nepovolené látky a na jejím přebalu chyběla informace o přítomnosti silného alergenu. Inspekcí tak byla vyhodnocena jako závadná, a proto byla stažena z prodeje. Nicméně doma ji mít stále můžete.

Tahle káva už vás na nohy nepostaví

Laboratorní analýza u předmětného výrobku prokázala přítomnost účinné látky sildenafil v množství 39,4 mg na 1 dávku (sáček) a laktózy v koncentraci 886 mg na kilogram. Sildenafil je látka, jejíž použití není příslušnou legislativou v potravinářství povoleno a využívá se zejména v léčivech na podporu mužské erekce.

Nevědomé požití této látky může způsobit závažné zdravotní komplikace kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem. 

Na obalu dále chyběla informace o přítomnosti laktózy, což je silný alergen a distributor je povinen na výrobku vyznačit jeho přítomnost. Z těchto důvodů nelze potravinu považovat za bezpečnou, a proto SZPI neprodleně nařídila její stažení z tržní sítě.

Kávu jste mohli zakoupit i v provozovně SIAM Centrum v Příbrami nebo prostřednictvím e-shopu www.siamcentrum.cz.

Pro uvedená pochybení zahájí inspekce s distributorem správní řízení o uložení sankce. SZPI zároveň vložila do evropského systému rychlého varování (RASFF) notifikaci o závadné potravině.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).