Hlavní navigace

Jsou medvědi v Berouně bratři?

21. 4. 2011

Sdílet

Tři ložnice a nejrůznější medvědí zábava – od stromů namazaných medem až po živé kapry v bazénku. To je medvědárium v Berouně. V okolí ale najdete i další zajímavosti.

Údolí Berounky u Berouna je jedním z turisticky nejznámějších míst. V neděli odpoledne si podél řeky připadáte jako na Václavském náměstí. Ale stačí vyšplhat na okolní kopečky – a zemský ráj to na pohled!

Pro zkušené turisty je oblast Českého krasu u Berouna notoricky známou. Stále je však mnoho těch, kteří ji nemají dostatečně prozkoumanou. Já se například přiznám, že jsem až do nedávného víkendu nikdy neviděl živé berounské medvědy. Ano, je to sice poněkud konvenční turistická atrakce, ale přece: když tahle zvířata spatříte ve výběhu přímo uprostřed města, je to zážitek.

Kudy kam?
Autor: Mapy.cz

Kudy kam?

Berounský výlet je dobré zahájit právě na Městské hoře, tedy lesnatém parku-kopci uprostřed města. Je tu medvědárium – medvěda má totiž město ve znaku. V oploceném výběhu žijí tři medvědi, bratři Jakub, Vojta a Matěj, kteří byli i hlavními hrdiny někdejšího televizního večerníčku.

Jak asi znalci večerníčku vědí, jsou opravdu nejenom bratři, ale dokonce medvědí trojčata. Dnes už to nejsou žádní roztomilí mazlíčci, ale pořádní obři; je jim jedenáct let. U výběhu mimochodem prodávají ve stánku výtečné palačinky. Ale pozor, jsou jen pro lidi – medvědy je zakázáno krmit!

Jen pár stovek metrů od medvědů je první vrcholový turistický bod, městská rozhledna. Stojí tu od roku 1936 a nezapře dobu vzniku, má funkcionalistický charakter. Je také pečlivě a stylově zrekonstruována. Výhled odtud je především na město pod vámi, které je více industriální než historické, hučí tu také nedaleká dálnice, ale přesto stojí výšlap pár desítek schodů za to.

Děd dá zabrat, hlavně na kole

Velice pěkný, fyzicky však náročnější výlet vede přímo od Městské hory do okolních kopců. Nad městem se totiž tyčí téměř „horský“ hřeben s další rozhlednou, jejíž jméno je Děd. Na Děd se jde z centra města po modré značce a je to stoupání místy jako v Krkonoších. Já to jel na kole a většinu cesty na nejlehčí převod. A taky jsem tlačil. Zatímco Berounka je dole ve výšce 216 metrů, Děd stojí téměř v 500 metrech.

Nejprudší je první úsek, zhruba kilometrové šplhání na hřeben. Modrá značka vás přitom přivede k úžasnému rozhledovému místu, nevelké louce ve stráni, odkud je nejhezčí výhled na celé Berounsko. Zastavte se právě tady, kochejte se, odpočívejte po výstupu a sušte propocené tričko. Na Dědu toho totiž uvidíte mnohem méně.

Rozhledna Děd je stará už více než století, vznikla na konci 19. věku a dnes je bohužel ze dvou třetin výhled zarostlý stromy. Jen směrem na severozápad je les vykácený. Vidět je do údolí Berounky směrem k Nižboru. Stylové pseudogotické rozhledně by slušela rekonstrukce a možná i nástavba, aby mohla naplno sloužit svému účelu.

Vyberte si zajímavá místa s dobrou vyhlídkou:

Od Dědu už se jenom klesá: nejprve zelená a pak červená značka. Cesta se vine údolím a pro pěšího je pohodlná, pro cyklistu technicky náročnější. Dovede vás až domu, který kdysi obýval skladatel Václav Talich. Hezké letní sídlo, trochu utopené ve zdejším údolí.

Tenhle berounský výlet určitě není nic originálního, ale vřele doporučuji pro rodiny s většími dětmi, pro skupiny toužící vyrazit do blízké přírody a přitom si užít sociální kontakt. Je to výlet na odpoledne.

Pokud ho ovšem chcete jet na kole, tak hodně sil!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).