Hlavní navigace

Jídlo z blízka v Brně - gurmánské menu i farmářské trhy

16. 5. 2011

Sdílet

Gastronomické slavnosti „Jídlo z blízka“ naservírují na začátku června Brňanům i návštěvníkům města regionální pochoutky s pestrou kulturní oblohou. Od 1. do 12. června proběhne v Brně oslava toho nejlepšího, co může nabídnout regionální moravská gastronomie. V rámci slavností „Jídlo z blízka“ budou mít Brňané ideální příležitost vychutnat si místní, tradičně zpracované produkty a podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin.

Gastronomické slavnosti „Jídlo z blízka“ naservírují na začátku června Brňanům i návštěvníkům města regionální pochoutky s pestrou kulturní oblohou.

Od 1. do 12. června proběhne v Brně oslava toho nejlepšího, co může nabídnout regionální moravská gastronomie. V rámci slavností „Jídlo z blízka“ budou mít Brňané ideální příležitost vychutnat si místní, tradičně zpracované produkty a podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin.

Proč „jídlo z blízka“? „Protože jídlo z blízka, ze známého zdroje, má svůj mnohorozměrný příběh. Příběh konkrétních lidí, kteří pro nás jídlo připravují. Cílem slavností je umožnit Brňanům vychutnat si autentickou chuť čerstvých místních produktů a poznat, že podporou drobných, udržitelně hospodařících rodinných farem pomáháme zajišťovat rozmanitost jihomoravského zemědělství a jeho tradic,“ vysvětluje Tom Václavík ze sdružení Slow Food Brno, jež slavnosti organizuje.

„Slavnosti Jídlo z blízka budou oslavou „jídla a pití z blízka“ pro lidi nejen z Brna a jižní Moravy, kteří si váží a vychutnávají místní, tradičně zpracované produkty a chtějí podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin,“ dodává Helena Piskovská, čestná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který nad slavnostmi převzal záštitu.

Gurmánské menu připraví přední brněnští šéfkuchaři

Zlatým hřebem programu slavností bude menu „Ochutnejte jídlo z blízka“. Gurmánské menu, vytvořené z absolutně čerstvých surovin od regionálních producentů, originálně připraví přední brněnští šéfkuchaři. Vychutnat si jej budou moci lidé v restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána. Ty také ve speciálním jídelním lístku představí dodavatele všech použitých surovin. „Zapojené restaurace se tak progresivně hlásí k podpoře místní ekonomiky a jedinečné příběhy farmářů přinášejí až na jídelní stůl,“ řekl Václavík.

Farmářské trhy na Zelném rynku

„Lidé se ale mohou těšit také na degustace přírodních vín, tradičních moravských dezertů či výrobků z ovoce a zeleniny, nebo na řemeslné dílny, ve kterých si vyzkouší například výrobu sýrů či povidel. Čerstvé produkty přímo z farem budou moci Brňané nakoupit na dvou víkendových farmářských trzích přímo na brněnském Zelném rynku. Vybrané vinotéky a prodejny potravin nabídnou po celou dobu slavností zvýhodněné ceny produktů od regionálních producentů. Připraveno je také promítání filmů s tematikou jídla. Kompletní program najdou zájemci již brzy na www.jidlozbliz­ka.cz,“ dodává Václavík.

Slavnosti zahájí 1. června večerní koncert skupiny Hradišťan na terasách Besedního domu a Pražákova paláce v Brně.

Organizátorem slavností Jídlo z blízka je sdružení Slow Food Brno, člen mezinárodního hnutí Slow Food. Posláním Slow Food Brno je pomáhat lidem v Brně učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců, vyráběné řemeslným způsobem. „Chceme ukázat, že produkty z Moravy svou kvalitou, čerstvostí i autentickým původem s historií mají potenciál být součástí zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie. Dobré jídlo je životní styl, a proto prostřednictvím slavností „Jídlo z blízka“ znovu propojujeme obyvatele Brna, místní producenty, prodejce, gastroprovozy a instituce sdílením tradiční místní kultury jídla a stolování, a pomáháme tak mj. zajistit jejich uchování pro další generace,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno. 

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).