Hlavní navigace

Je to podvod, říká inspekce o víně

24. 8. 2010

Sdílet

SZPI odhalila podvody při vykazování původu hroznů. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli v uplynulých týdnech rozsáhlou kontrolu zaměřenou na vedení vinařské evidence. Ověřovali zejména dohledatelnost původu nakoupených hroznů zpracovaných na jakostní odrůdová vína, která jsou deklarována jako tuzemská.

SZPI odhalila podvody při vykazování původu hroznů.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli v uplynulých týdnech rozsáhlou kontrolu zaměřenou na vedení vinařské evidence. Ověřovali zejména dohledatelnost původu nakoupených hroznů zpracovaných na jakostní odrůdová vína, která jsou deklarována jako tuzemská.

Kontroly, které probíhaly jak u pěstitelů a překupníků hroznů, tak také u samotných výrobců vín, přinesly překvapivé výsledky, bohužel v negativním smyslu.

Inspektory SZPI bylo odhaleno velké množství hroznů neznámého původu, vína z těchto hroznů ale byla uváděna do oběhu jako jakostní odrůdová vína tuzemského původu.

Skutečný původ hroznů není znám, je možné, že pocházejí ze zahraničí. Uvedené praktiky považuje inspekce za závažné poškození nejen spotřebitelů, ale i poctivých tuzemských vinařů a vinohradníků.

Podrobnosti najdete ve zprávě SZPI: SZPI odhalila podvody při vykazování původu hroznů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).