Hlavní navigace

Je dobré střídat kontaktní čočky a brýle?

29. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Možná vás někdy napadlo, zda je střídání kontaktních čoček s brýlemi dobrý nápad, nezatěžuje to oči? A možná vás také zarazilo, když jste na předpisu našli jiné hodnoty pro brýle a jiné pro čočky. Není to chyba? Jak je to možné, když máme jedny oči?

Otázka dnes nezní: Čočky, nebo brýle? Tyhle dvě vymoženosti často kombinujeme. Jde spíš o to, volit vhodnou korekci pro vhodné příležitosti a mít správně nastavené dioptrie – což může být jiné pro brýle a jiné pro čočky.

Střídání kontaktních čoček s brýlovou korekcí je nejenom praktické, ale – pro většinu lidí – také vhodné a prospěšné pro oči. „Oči s brýlovou korekcí jsou fyziologicky zavlažovány slzným filmem, takže bez kontaktních čoček mají oči dostatečný přívod živin a zejména kyslíku ze slzného filmu. Snižuje se tedy riziko zmnožení a prorůstání cév spojivky do rohovky,“ říká oční lékařka Jana Mikšovská z pražské kliniky DuoVize. „Kontaktní čočky jsou vhodné zejména při činnostech, kdy brýlové obruby či skla omezují šíři zorného pole očí.“

MUDr. Jana Mikšovská

Zástupkyně primářky v Oční klinice DuoVize (www.duovize.cz). Jako odborná oční lékařka zde působí od roku 2010. Specializuje se na diagnostiku onemocnění sítnice a glaukomu a na laserovou mikrochirurgii.

Brýle „na doma“

Lidé často používají kontaktní čočky v práci či ve škole a během víkendu či po pracovní době je vymění za brýle. Prostě takové „brýle na doma“. Je to dáno i tím, že někteří si myslí, že jim brýle nesluší, hezčí si připadají bez nich. Dalším důvodem je pohodlí, brýle jsou něco jako domácí trepky, do kterých rádi vklouzneme, když po práci shodíme elegantní lodičky či lakovky.

Naopak aktivní sportovci často používají kontaktní čočky při svých sportovních aktivitách a brýle nasadí v práci.

Toto střídání čoček a brýlí má své výhody – i jisté nevýhody. „Výhody střídání kontaktních čoček a brýlí vidím v tom, že oči a zejména rohovky nejsou trvale kryté kontaktními čočkami, což přispívá k jejich správné výživě a naopak výrazně snižuje riziko infekčních zánětů očí při trvalém nošení kontaktních čoček. Nevýhodou bývá častější manipulace s kontaktními čočkami a nutnost správného čištění a péče o ně,“ popisuje lékařka.

Brýle a čočky mohou mít odlišné dioptrie

Počet dioptrií se v kontaktních čočkách a v brýlích liší pro stejně vysokou refrakční vadu. V zásadě platí, že u krátkozrakých očí jsou kontaktní čočky o něco slabší, než je brýlová korekce, a naopak u dalekozrakých očí jsou kontaktní čočky o něco silnější, než jsou brýlová skla.

„Jak brýle, tak kontaktní čočky by měly být zvoleny tak, aby oči na požadovanou vzdálenost viděly dobře a stejně,“ říká Jana Mikšovská. Odborník, který vám brýle či čočky předepisuje, by s vámi správně měl probrat váš denní režim, zjistit, jakým způsobem tyto oční pomůcky využíváte, a podle toho volit dioptrie. „Platí, že pokud je vidění v jednom typu korekce horší než v druhém typu, pacient si na tuto korekci špatně zvyká a používání této horší či slabší korekce vyvolává potíže typu bolesti hlavy, tlak očí, pálení očí a podobně,“ upozorňuje lékařka.

U lidí, kteří potřebují rozdílný počet dioptrií na rozdílné vzdálenosti, je často běžné, že pro pracovní vzdálenost, jako je počítač anebo čtení, používají jinou korekci, třeba formou kontaktních čoček, a na řízení auta mají brýlovou korekci přizpůsobenou na vidění do dálky. Pro oči u lidí starších pětačtyřiceti let je podle lékařky rozdílná korekce do dálky a na blízko dokonce nutná a žádoucí k pohodlnému vidění do dálky i do blízka.

Čočky nejsou pro všechny

Na co si dát při střídání brýlí a čoček pozor? Nejdůležitější je věnovat dostatečnou pozornost čistotě kontaktních čoček a jejich správnému uchovávání. Výhodu v tomto směru mají kontaktní čočky na jedno použití, kdy si do oka aplikujeme vždy novou, sterilní kontaktní čočku. Brýle jsou v tomto směru „jednodušší“, stačí občas umýt skla, ale zase jsou zranitelnější, pokud jde o rozbití.

Pro lidi, kteří mají suché oči, alergické potíže očí či chronické záněty očí a víček, kontaktní čočky lékaři vůbec nedoporučují, protože zvyšují riziko podráždění očí a riziko infekčních zánětů. Čočky také nejsou vhodné pro ty, kdo nemají možnost zajistit jim dostatečnou péči, například při výkonu povolání, turistice a podobně.

Nevhodné brýle i čočky uškodí

Možná mávnete rukou a případné potíže brýlím ani čočkám nepřičítáte. Co hrozí, pokud nosíme nevhodné čočky, brýle či jejich kombinaci? „Nevhodný tvar či materiál kontaktních čoček způsobuje zvýšené riziko prorůstání cév do rohovky oka. Pokud kontaktní čočka příliš tlačí na rohovku, může vyvolávat poškození povrchní vrstvy rohovky a zvyšovat riziko zánětů rohovky,“ varuje Jana Mikšovská. Naopak příliš pohyblivá čočka dráždí oko a vyvolává pocit cizího tělesa v oku.

Nevhodně zvolené dioptrie v kontaktních čočkách či brýlích způsobují zarudnutí očí, pocit tlaku za očima, bolest hlavy. Zároveň mohou vyvolávat chronické záněty očních víček typu vlčí zrno.

Nechte si proto čas od času svůj zrak přeměřit a neexperimentujte třeba s čočkami přes e-shop. Koupit si je tam můžete – ale měli byste již přesně vědět, jaké. Na základě vyšetření odborníkem si pak můžete vybírat z nabídky, dioptrie se podle značky u kontaktních čoček neliší. Typy kontaktních čoček se liší jednak materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, jednak zakřivením plochy čočky a průměrem čočky – i tyto parametry je vhodné zkonzultovat s odborníkem.

Kdo by to měl být? Lze se pro předepsání obrátit na jednoho odborníka, nebo je lepší volit pro brýle a pro čočky jiného specialistu? „Předepisovat brýle a kontaktní čočky může jeden odborník, který má zkušenosti s předepisováním brýlové korekce a správných kontaktních čoček. Je samozřejmě možné mít předepsané brýle od jednoho optometristy či očního lékaře a kontaktní čočky přímo od specialisty, který se věnuje aplikaci kontaktních čoček,“ říká lékařka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).