Hlavní navigace

Jalovec pomáhá bolavým kloubům

10. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Plody keře se silně aromatickým jehličím se uplatňují v léčbě bolestivých kloubů a páteře. Také posilují trávení a léčí akné.

Jalovec obecný (juniperus communis) je keř či nevelký strom, který najdeme na vřesovištích, v řídkých jehličnatých lesích a na svazích hor. Jalovec je vždy zelený, místo listů má jehličí, které má modrozelenou barvu a je silně aromatické. Plodem jsou bobule o průměru kolem šesti milimetrů fialové barvy. Plody sbíráme od konce října do poloviny listopadu v čistých oblastech.

Co jalovčinky obsahují

Tyto bobule jsou bohaté na tempery, silice, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, pryskyřice, vitamin C, soli vápníku, draslíku, kaučuk, terpineol.

Léčivé účinky jalovčinek

Jalovčinky mají obrovské dezinfekční působení. Jejich doménou se stala revmatologie. Zde se uplatňují v léčbě bolestivých kloubů a páteře. Umějí ale také zlepšit trávení, odstranit bolesti žaludku a zlepšují hospodaření organismu se žlučí.

Pozor! Jalovec mírně dráždí ledviny, proto není vhodný pro děti, těhotné, kojící ženy a osoby se slabšími ledvinami. Jeho vnitřní užívání by nemělo přesáhnout čtrnáct dní.

Jak můžeme zpracovat jalovčinky

Plody jalovce můžeme usušit, zamrazit, naložit do vína, pálenky či oleje.

Jalovcové recepty

Podzimní jalovcová očista

  • Každý den, po dobu 1 týdne rozžvýkáme 5 bobulek čerstvého jalovce, úžasně si tak vydezinfikujeme a pročistíme organismus. Pokud nemáme čerstvý, tak si rozemeleme 5 bobulek sušených jalovčinek a vzniklý prášek zapijeme 2 dl vlažné vody.

Jalovcový čaj

  • Tento čaj je účinný při revmatismu, dně, problémech s močením a poruchách toku lymfy.
  • Potřebujeme: 2 čajové lžičky sušených jalovčinek, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Jalovčinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, bobule se snažíme co nejvíc vymačkat. Hotový čaj popíjíme po douškách 1× denně po dobu 14 dní.

Jalovcové víno pro dobré trávení

  • Potřebujeme: 2 lžíce drcených jalovčinek, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Jalovčinky zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Potom dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uschováme na chladném místě. Při potížích s trávením užíváme po štamprli denně.

Jalovcová koupel na bolavé klouby

  • Z plodů jalovce se připravuje také oblíbená koupel proti revmatismu. K tomuto účelu se mohou používat i mladé větévky. Tato koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo.
  • Připravíme si ji tak, že dáme 5 šálků plodů, popřípadě i mladých výhonků do hrnce, přidáme 3 litry vody a vše vaříme 20 minut, poté ještě necháme hodinu odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Tuto koupel si dopřáváme 2× týdně 15 minut.

Masážní tinktura z jalovce (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených jalovčinek, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bobule zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Masážní jalovcová mast (na bolavé klouby, svaly k masážím)

  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 1 lžíci drcených jalovčinek, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, tak do něho přisypeme jalovčinky. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Jalovcová kosmetika

Pleťové tonikum z jalovce

  • Prospívá mastné a smíšené pokožce.
  • Potřebujeme: 1 lžíci nadrcených jalovčinek, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Bobule zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Toto tonikum nanášíme na očištěnou pokožku ráno a večer a necháme vpít, neoplachujeme.

Pleťová maska z jalovce pomáhá při akné

  • Rozmačkáme několik bobulek jalovce a smícháme s 2 lžícemi bílého jogurtu. Naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Potom dobře opláchneme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).