Hlavní navigace

Jaké léky vás uspí za volantem?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Prášek na spaní si před usednutím za volant vezme jen sebevrah. Lékárníci ovšem varují: při řízení vás uspí i léky, od nichž byste to nečekali.

Pamatujete na výstražné červené trojúhelníčky s vykřičníkem uprostřed, které kdysi zdobily krabičky s léky? Bohužel zmizely. Přesněji: žádný zákon už nenařizuje, že by na krabičce takový varovný symbol měl být, takže proč by se výrobci snažili, že? Pacienti tak nemají moc šancí se jednoduše dozvědět, jaké léky by neměli brát, než si sednou za volant.

Lékárníci proto letos v létě, v čase dovolených a dlouhých cest, zvolili jako své hlavní téma upozorňování pacientů na ty léky, které za volant nepatří. „Spadají sem třeba některé léky k léčbě Parkinsonovy choroby, proti zvracení, nebo starší generace antihistaminik, tedy léků určených k léčbě alergií, ale i léky proti bolestem a volně prodejné léky proti kašli či chřipce, kde byste něco takového jako uspávací efekt nečekali,“ popsal mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Léky a řízení: Než si zobnete, myslete. A čtěte příbalový leták.

Přečtěte si: Patří „parkinson“ za volant?

Starý známý Dithiaden

Konkrétně jde například o Dithiaden, známý lék s tlumicím účinkem proti alergiím. Nebo také léky jako Paralen grip či Daleron proti kašli. Ty zase obsahují látku dextromethorfan, která má tlumící účinky. Patří sem i léky, které snižují vysoký krevní tlak nebo léky, které upravují srdeční rytmus. Každý, kdo je bere, by měl být velmi opatrný s usednutím za volant, protože způsobují rozmazané vidění. A také sem celkem logicky spadají i léky, které ovlivňují psychiku, například když se někdo léčí s bipolární poruchou tedy takzvanou maniodepresivní psychózou.

Ostatně jak to může dopadnout, ukazuje případ, který nedávno řešil okresní soud v Olomouci. Na pět let sebral řidičák muži, jenž se čtrnáct let léčil právě s touto diagnózou. Pod vlivem tlumících léků ve vysoké rychlosti zavinil nehodu, při níž zemřel člověk, a další žena byla těžce zraněná. Řidič sám byl pod vlivem léků a z nehody si nic nepamatuje.

K tématu: Kdo nesmí za volant? Opilec, epileptik ani těžký diabetik

Stejně tak pacienti s rakovinou, kteří se léčí opiáty, by se do nemocnice měli nechat raději zavézt a nejezdit sami. Opiáty negativně ovlivňují pozornost a tlumí organismus.

Jak může řidič zareagovat na tlumicí léky? Podle Aleše Krebse jde hlavně o pocit malátnosti, únavy, pomalejší reakce, až může následovat ospalost a mdloba. Vyskytuje se také zmatené myšlení, zkreslené vnímání situace a halucinace. Následovat může ale také i jen obyčejná svalová ztuhlost a s tím spojená horší reakce a koordinace svalů. Léky mohou vyvolat i agresi, panickou ataku, třes a chvění. „Pozor také na kapky do očí před řízením, mohou způsobit rozmazané vidění,“ varuje lékárnice Andrea Horsáková.

Co mohou řidiči způsobit léky:

  • pocit malátnosti a únavy
  • zpomalené reakce
  • ospalost až mdloby
  • zmatené myšlení, zkreslené vnímání situace, halucinace
  • svalová ztuhlost
  • agresi, panickou ataku, třes a chvění
  • rozmazané vidění

Přečtěte si příbalový leták

Správný lékárník by měl varovat předem už při výdeji léku, že s ním nesmí člověk sednout za volant. Tlumicí účinek léku je také popsaný v příbalovém letáku, v části s nápisem „řízení motorových vozidel a obsluha strojů“. Jenomže ruku na srdce: kdo z nás louská příbalové letáky popsané hustě drobným písmem?

K tématu: ROZHOVOR – „Příbalovým letákem se firma jistí, že nic nezatajila. Musí tam dát všechno, co se kdy šustlo,“ říká Tomáš Cikrt.

„Navíc: někdy výrobci tvrdí i v příbalovém letáku, že jejich lék vůbec pozornost neovlivňuje. Zní to hezky, přesto jsou lidé, kteří na lék proti alergii, u nichž se to často stává, zareagují útlumem a ospalostí. Proto je dobré si léky nejdřív týden dva zkoušet, a pozorovat svou reakci, než s lékem vyrazíte na dovolenou s autem,“ říká lékárnice.

Lékárníci proto radí, zapamatovat si alespoň obecná pravidla, nač si nejvíc dávat pozor. A to je zaprvé: kombinace léků proti bolestem s alkoholem, jelikož je to uspávací koktejl. A za druhé kombinace léků ovlivňujících náladu a emoce, tedy takzvaných psychotropních léčiv s alkoholem. Tady jde nejen opět o uspávací mix, ale může jít i o nevratné poškození psychiky a organismu.

Čtěte také: Alkohol a léky, jak se to rýmuje?

Léky, které za volant nepatří:

  • léky působící tlumivě na centrální nervovou soustavu – léky na spaní, proti bolestem
  • starší generace antihistaminik na alergie
  • psychotropní léčiva
  • benzodiazepiny
  • kombinace všech těchto prášků s alkoholem
  • léky pro seniory, zejména na Parkinsonovu chorobu
  • léky proti zvracení

Aktuálně: Letní slevy v lékárnách: nakoupíte až o polovinu levněji

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).