Hlavní navigace

Jak vyrobit zázvorový sirup a kandovaný zázvor?

8. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/Leon_Ting, podle licence: Public domain
Vyrobit zázvorový čaj zvládne každý, nakrájíte zázvor na plátky a zalijete jej horkou vodou, ale což takhle inovovat klasiku a vyrobit si zázvorový sirup? Nebo dáte přednost zázvoru kandovanému?

Zázvor je všelék a jako takový se užívá ať už kašlete, trápí vás vysoký cholesterol nebo pálí žáha. Navíc má analgetické a protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit bolesti při zánětech kloubů či svalových křečích. Nejčastěji ho však do košíků ukládáme během sychravého podzimního a mrazivého zimního období. Jestli jste zvyklí léčit nachlazení jen zázvorovým čajem, zkuste na to jít letos trochu jinak a dopřejte sobě novinku – zázvorový sirup nebo kandovaný zázvor. Bude vás to stát sice nějaké to úsilí, ale vyplatí se, v pravý čas zahřejí a přinesou úlevu při nachlazení už bez krájení a škrábání.

Příprava zázvorového sirupu a kandovaného sirupu vychází ze stejného základu. Nejdříve očištěný zázvor povaříte s cukrem, svaříte v sirup a přecezený zázvor pak sušíte v troubě. Ale nepředbíhejme, pěkně postupně.

Výroba zázvorového sirupu a kandovaného zázvoru

Zázvorový sirup

Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l,5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit přibližně na dvacet minut. Přidáme cca sedm set padesát gramů cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších dvacet minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat dvacet čtyři hodin louhovat. Druhý den směs opět dvacet minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, zamícháme a přecedíme přes pláténko do jiného hrnce. 

Přidáme jeden kilogram cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor

Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme zhruba dvě stě gramy cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu sto šedesát stupňů po dobu asi třiceti minut. Pravidelně po deseti minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tajný tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. Experimentujte. Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření – celou skořici, hřebíček nebo i badyán.

Další tipy na zázvorovou tinkturu, likér a kloktadlo najdete v seriálu Vánoční koření: Zázvor hřeje

Zdroj: nebespan.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).