Hlavní navigace

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

13. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/skeeze, podle licence: Public Domain CC0
Bílé víno se hodí k rybám a červené k hovězímu, to asi všichni víme. Ale jaké víno vybrat k uzeninám, sýrům, salátu či zvěřině?

Navzdory tomu, že nemáte balkon ani zahradu, můžete i vy propadnout fenoménu posledních několika let, a to sice grilování. Stačí se podívat, kde všude se dá v Praze grilovat. V parku i na loďce, anebo na piknikových místech u lesa.  Důležité je držet se 10 rad šéfkuchařů pro perfektní grilování, nezapomenout dobrou náladu a nějaký ten chutný mok. Pivo je sice základem každé gril párty, ale dospělá část čtenářů si jistě ráda pochutná i na dobrém vínu. Víte, jaké víno se hodí k rybám nebo k uzeninám?

Bílá vína k dortíku, červená k srnčímu

Pokud nekupujete jen víno stáčené, tak jste si jistě všimli, že poměrně často je na lahvi uvedeno, k jakým pokrmům se dané víno hodí. Bílá vína, obvykle sladší, se hodí k zákuskům, kuřecímu či telecímu masu. „Budete-li grilovat ryby, sáhněte také spíše po bílém vínu. Jejich chuť podpoří například odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené či Rulandské bílé,“ prozrazuje sommelier David Král. Takový Savignon Blanc se pak skvěle doplňuje s čerstvým kozím sýrem. Perlivá bílá suchá vína se dobře snáší se studenými masy a uzeninami.

Kdy vybrat méně alkoholické víno?

Sytá červená vína si rozumí s dušenými masy či srnčím masem. Lehčí červená vína třeba Modrý Portugal, Rulandské modré či Zweigeltrebe se zas skvěle hodí k hovězímu na grilu – steakům či burgerům. Ideální kombinací bude například Rulandské modré 2013 pozdní sběr, Zweigeltrebe nebo sekt červený. K červenému vínu se obvykle hodí tvrdé sýry, měkké s modrou plísní pak k bílému.

Při výběru vína se řiďte snadným pravidlem Davida Krále: „Čím pálivější pokrm bude, tím plnější a zároveň méně alkoholické víno budeme vybírat. Vyšší obsah alkoholu totiž zdůrazní pikantnost a pálivost a úplně překryje chuť vína.“

Zdroj: Bohemia Sekt

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).