Hlavní navigace

Jak to bylo s falešným farmářem? Vyjádření pořadatelů trhu

30. 3. 2012

Sdílet

 Autor: www.metro.cz
Farmářské trhy jsou sice oblíbené, ale jedna výhrada zaznívá často: jak mám poznat, že jde opravdu o potraviny od farmářů, a ne o podvodníky? Těžko, je třeba, aby to hlídal pořadatel.

Bdělost pořadatelů chtěli vyzkoušet novináři ze serveru Metro.cz. Nakoupili zeleninu v supermarketu, rozložili stoleček vedle farmářského trhu – a všechnu s přirážkou prodali. (Metro.cz: Prodali jsme jídlo z obchoďáku na farmářském trhu).

Všechny, kdo nakupují nebo zvažují nákupy na farmářských trzích, asi zajímá, jak to s kontrolou prodejců a zboží je, a to nejen v tomto případě. Publikujeme proto dále vyjádření organizátorů Farmářského tržiště Jiřák k výše zmíněnému článku. Na obdobné téma jsme také napsali:

Prodali jsme jídlo z obchoďáku na farmářském trhu? Spíše: Prodávali jsme „načerno“ vedle a předstírali, že k trhu patříme…


Autor: www.metro.cz

Falešný farmář přijíždí…záběr z videa serveru Metro.cz

Nedávno si novinář z deníku Metro oblékl halenu, nasadil klobouk a na náměstí Jiřího z Poděbrad, na konci farmářského trhu za stánkem, si postavil nízký stoleček, na kterém rozložil něco zeleniny a bylinek, které nakoupil v supermarketu.

Člověk, který trh hlídal v záskoku za správce, považoval chlapíka vedle trhu s pár kousky zeleniny a v maškarní výstroji za někoho z mentálně handicapovaných, kteří na náměstí Jiřího z Poděbrad občas nabízejí drobnosti pro charitativní sbírky. Místo na pokraji farmářského trhu totiž často využívají organizace pořádající drobné veřejné sbírky na dobročinné účely. Nikdo je za „farmáře“ nepovažuje, nejsou přímými účastníky trhu a organizátor za ně nezodpovídá. Novinář v krátké době své zbožíčko prodal okolojdoucím jako biozeleninu, vrátil se k PC, celou akci popsal a zveřejnil v článku svého deníku.

Jako humor na úkor kolemjdoucích je to možná vtipné, i když ty oklamané to nepotěšilo. Co chtěl ale vlastně článek říci o farmářském trhu? Novinář de facto přímo do trhu legálně nepronikl, stál jen na kraji, a stál tam „načerno“. Farmářský trh může podle smlouvy o pronájmu veřejného prostranství organizovat jen sám sebe, tedy své farmáře, a působnost organizátora dál nesahá. Podle legislativy ani dál sahat nemůže, náměstí i trh je veřejným prostorem. Je to důležitý detail, protože smysl článku spočívá v osočení organizátora z toho, že na farmářském trhu neprověřuje ty, kdo tam prodávají, ačkoliv tvrdí opak.

Akce ale vůbec nic nevypověděla o věrohodnosti potravin a farmářů, kteří jsou  opravdu a legálně součástí farmářském tržiště, jsou smluvně pověřeni k prodeji na trhu a procházejí přísnou kontrolou organizátora. Pokud někdo chce testovat organizátory tržiště, neměl by příště zkusit s falešnou biozeleninou proniknout do skutečného, legálního prodeje? Anebo, neměl by příště falešný stoleček poctivě postavit alespoň přímo na trh mezi stánky, ne vedle trhu? Titulek článku zkresluje skutečnost. 

Jsme přesvědčeni, že se novinář o legální cestu nepokusil, protože ví, že by neprošel. Akce byla novinářským happeningem a těžko by v realitě fungovala trvaleji než zmíněnou hodinu a půl. Přesto jako obranu zvažujeme několik kroků, které by měly posílit pravomoc organizátora i vůči veřejnosti, nejen vůči vlastním prodejcům.  

Za Farmářské tržiště Jiřák
Šárka Sedláčková, Občanské sdružení Archetyp

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).