Hlavní navigace

Jak se správně zbavit klíštěte?

29. 5. 2009

Sdílet

Také vyndaváte klíště krouživými pohyby nebo jej máčíte olejem? Oboje je špatně. Stejně jako rozmačkávat vyndané klíště nebo je splachovat do toalety. Jak se tedy správně zbavit těchto malých a nebezpečných vetřelců? Poradíme vám, jak na to.

Klíšťata patří mezi velmi nebezpečné parazity. Jsou maličká, takže se dají snadno přehlédnout, útočí zákeřně a ke všemu v sobě mohou nosit infekci dvou vážných onemocnění lymské: boreliózy a klíšťové encefalitidy. To vše dokáží díky svým takřka neuvěřitelným schopnostem.

Hladové klíště sedí na konci větve nebo jiných vyčnívajících místech s předníma nohama šikmo zdviženýma do vzduchu. Pomocí speciálního smyslového orgánu dokáže klíště najít vhodného hostitele. Přiblíží-li se oběť, spadne na ni a pomocí sosáčku se zpětnými háčky se velmi pěvně chytne hostitele. Díky tykadlům najde nejvhodnější místo k sání a kusadly prořízne kůži hostitele. Samotné sání trvá jeden až dva týdny. Klíště přitom dokáže hladovět i déle než jeden rok.

Jak se klíšťatům vyhnout

Klíšťata milují listnaté lesy, vysokou trávu a zarostlé křoviny. V žádném případě neplatí, že by se tato zvířátka vyskytovala jen ve volné přírodě, právě naopak. Na své kořisti číhají i uprostřed velkoměst. Proto je nutné se proti nim chránit prakticky kdekoliv, kde je nějaká vegetace, tedy i pár keříků a malá travnatá plocha. Klíšťata se nebojí ani okolí vodních toků a ploch, můžete si je přinést i z návštěvy koupaliště.

Vzhledem k tomu, že se prakticky nedá vyhnout místům, kde se klíšťata mohou vyskytovat, je vhodné dodržet několik málo rad: Vybírejte si oblečení ze světlých látek, na nich jsou klíšťata lépe vidět. Z tohoto důvodu je naprosto nevhodné tmavé oblečení. Používejte repelentní přípravky, proti klíšťatům postačí asi poloviční účinnost než proti komárům. Klíčová je aplikace zejména od kolen dolů. Pokud můžete, nesedejte si nebo nelehejte na zem, aniž byste pod sebou neměli látku. Při chůzi se průběžně prohlídněte, zda po vás klíště neleze, a případně ho odstraňte.

Prohlížejte celé tělo

kliste

Základem úspěšného hledání klíštěte je pečlivá prohlídka celého těla. Každý večer prozkoumejte celé tělo, zda se u vás toto zákeřné zvířátko neuchytilo. Klíšťata mají nejraději podkolenní jamky, podpaží, intimní partie a také vlasový porost. Ovšem můžou se přisát kdekoliv.

Nespoléhejte na to, že vás místo, kde je přisáté klíště, začne svědit. Klíštata jsou natolik „fikaná“, že před samotným přisáním místo nasliní. Ve slinách jsou obsažené protizánětlivé látky, které brání vzniku svědění. Nepříjemné pocity se mohou objevit až za několik hodin, což už může být pozdě.

Navíc jakmile se klíště pořádně přisaje, je jeho odstranění těžší, protože okolo svého sacího ústrojí vytvoří obal z tzv. cementu. V prvních hodinách je klíště uchyceno jen mechanicky a lze vyndat lépe.

Neodkladné odstranění přichyceného klíštěte je nutné, protože s postupující dobou sání se zvyšuje u klíštěte sekrece slin, přičemž dochází k replikaci viru obsaženého ve slinných žlázách a zvyšuje se dávka injikovaného patogenu. (Totéž platí i pro borrelie působící lymeskou nemoc.)  Tak může být ovlivněn celý další infekční proces a klinické projevy, vysvětluje RNDr. Milan Daniel, DrSc. ze Státního zdravotního ústavu.

Jak vyndat klíště: Zapomeňte na olej

Vzhledem k velmi vyvinutému systému přisátí je komplikované klíště odstranit. Jakmile se malá potvůrka přisaje, máte problém. V žádném případě nepoužívejte olej, máslo, sádlo ani jiný tuk. Klíště tím jedině podráždíte a s jeho vyndáním si nijak nepomůžete. Rovněž zapomeňte na techniku kroucení klíštětem po nebo proti směru hodinových ručiček. Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži napadeného a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně lehký zánět, dodává  Milan Daniel.

Správný je pouze následující postup, který lze použít jednak u lidí, tak u zvířat. Nejprve místo přisátí desinfikujte jódem nebo jinou desinfekcí. Pomocí navlhčené textilie, ideální je žínka nebo ručník, lehce pohybujete ze strany na stranu klíštětem. Celé to může trvat několik minut. Pokud je to nutné, lze klíště opatrně podebrat a vyjmout měkkou pinzetou. Speciální plastové pinzety na klíšťata je možné zakoupit v lékárně. Po vyjmutí klíštěte místo znovu desinfikujte.

Jak zabít klíště

kliste

S každým klíštětem je třeba zacházet jako s potenciálně infekčním materiálem. Proto se chovejte tak, jako by klíště bylo nakažené a mohlo by vás ohrozit. Takto ke klíštěti přistupujte i tehdy, když ho odstraňujte ze srsti zvířete. Pokud si nejste jistí spoluprácí svého domácího mazlíčka, například je zvíře neklidné, cuká s sebou, použijte raději gumové rukavice.

Hlídejte zda při likvidaci klíštěte nedojde k potřísnění rukou nebo předmětů v okolí. V žádném případě klíště nemačkejte, ani se ho nesnažte mechanicky rozdrtit. Ideálním způsobem likvidace je zabalit klíště do kousku papíru a na nehořlavém podkladu zapálit.

Nebezpečí skrytá v klíštěti

  • Lymská borelióza je infekční onemocnění s proměnlivými příznaky i inkubační dobou. Může se stát, že ji člověk prodělá, aniž by o tom věděl. Nebezpečná je při přechodu do chronického stádia, kdy nemoc napadá nervovou soustavu, klouby a srdce. Jakmile se u vás po vyjmutí klíštěte objeví rostoucí zarudlá skvrna na kůži, kontaktujte svého lékaře. Je pravděpodobné, že se jedná o toto onemocnění. V současnosti neexistuje proti lymské borelióze očkování, lze ale očkovat psy.
  • Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá mozek a mozkové blány. V první fázi se nemoc prakticky neprojevuje nebo se podobá běžnému virovému onemocnění dýchacích cest, ve druhé fází se objevují silné bolesti hlavy, vysoké horečky, dezorientace a poruchy motoriky. V závažných případech může vést až k úmrtí. Nemoc má těžší průběh u dospělých než u dětí. Lze se dát očkovat, vakcína není hrazena ze zdravotního pojištění, ale hradí ji pacient.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).