Hlavní navigace

Jak se dostat do lázní?

2. 4. 2012

Sdílet

 Autor: www.lecebne-lazne.cz
Lázeňských zařízení je v ČR celá řada, stejně bohatá je nabídka léčebných a wellness procedur. Nejste si jistí, na jakou péči máte nárok či kde hledat aktuální informace?

Využívání přírodních léčivých zdrojů patří mezi staletími prověřené, nejstarší léčebné prostředky lidstva. Česká republika má několik set let dlouhou lázeňskou tradici a v současnosti více než třicet lázeňských míst a stovky léčivých pramenů. „Také díky kvalitní lékařské péči a bohatým nalezištím peloidů (slatina, rašelina a bahno) jsme jednou ze světových lázeňských velmocí,“ říkají představitelé Svazu léčebných lázní ČR. Zároveň jsou české lázně svou rozmanitostí a velice pestrou nabídkou přístupné téměř komukoliv. Stačí vědět, jak na to.

Typy lázeňské péče


Autor: www.lecebne-lazne.cz

V lázních najdete léčebnou péči i wellness procedury

V současné době u nás existují tři typy lázeňské péče – komplexní, kdy veškeré náklady na léčení i pobyt hradí zdravotní pojišťovna a na dobu pobytu v lázních vám lékař vystaví pracovní neschopenku, příspěvková, kdy pojišťovna hradí vyšetření a léčbu, ale sami si hradíte náklady na ubytování a stravování a lázeňskou péči čerpáte ze své dovolené, a nakonec varianta, kdy si jako samoplátce hradíte vše sami.

Lázeňská péče hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění se týká především léčby vážnějších zdravotních stavů i chronických problémů, k rekonvalescenci po operacích či doléčení poúrazových stavů. Jako samoplátce budete volit lázně v případě prevence onemocnění, posílení imunity, regenerace organismu či relaxace a odpočinku.

Typy lázeňské péče:

  • komplexní - veškeré náklady na léčení i pobyt hradí zdravotní pojišťovna, a na dobu pobytu v lázních vám lékař vystaví pracovní neschopenku
  • příspěvková - pojišťovna hradí vyšetření a léčbu, ale sami si hradíte náklady na ubytování a stravování a lázeňskou péči čerpáte ze své dovolené
  • samoplátce - hradíte vše sami

Kde dostanete informace

O možnostech lázeňské péče by vás měl zpravidla informovat váš lékař, který zná váš zdravotní stav a diagnózu. Bohužel i zde dochází často k tomu, že lékaři nejsou v tomto směru dostatečně aktivní či informovaní, proto můžete převzít i vy iniciativu do vlastních rukou a sami se lékaře na lázně zeptat.

Návrh na lázeňskou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou vystaví praktický lékař podle doporučení odborného lékaře nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci. Zároveň navrhne typ lázeňské péče (komplexní nebo příspěvkovou) a místo vhodné pro léčbu daného onemocnění. Komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči ještě musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny.

Nárok na lázeňskou péči je zcela jasně definován konkrétní vyhláškou ministerstva zdravotnictví, tzv. indikačním seznamem pro lázeňskou péči, který se od nového roku nijak nezměnil. K úpravě této vyhlášky zcela jistě dojde, tzv. křížkové lázně však prozatím fungují podle stále stejných pravidel. Pokud se chcete sami dozvědět, při jakých zdravotních potížích a problémech máte nárok na lázně, podívejte se na webové stránky Svazu léčebných lázní ČR (www.lecebnelaz­ne.cz), kde najdete kompletní přehled zdravotních problémů i příslušné lázně, v nichž se léčí.

Nejen léčebné pobyty, i wellness programy

Nabídka českých lázní se neomezuje pouze na klasické léčebné pobyty, ale zahrnuje také wellness programy. „Lázně se stávají součástí aktivního odpočinku a životního stylu moderní rodiny. Stále větší oblibu si získávají i antistresové manažerské programy, redukční a detoxikační kúry,“ říkají představitelé lázeňského svazu.

České a moravské lázně jsou unikátní díky osvědčenému propojení lékařské vědy se sílou přírodních léčivých zdrojů. Léčba je založena na využití minerálních vod, peloidů, přírodních plynů a také na pozitivním vlivu klimatu.

Namísto chemických léčiv nabízí tradiční lázeňská péče návrat k přírodě a jejímu bohatství. Blahodárné působení lázeňské kúry přetrvá delší dobu po jejím ukončení, ať už jde o léčbu konkrétních zdravotních potíží nebo jejich prevenci, relaxaci či omlazení organismu.

Důležité informace o léčebných lázních v České republice získáte na webových stránkách Svazu léčebných lázní – www.lecebnelaz­ne.cz. Najdete zde také přehled lázeňských míst i návod, jak se do lázní dostat, ať už jako samoplátce nebo prostřednictvím zdravotní pojišťovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).