Hlavní navigace

Jak poznat kvalitní med? Zcukernatí

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Jak poznat kvalitní med a jak ho skladovat, aby vám vydržel i pět let? Radili jsme se přímo se včelařem.

Všichni chceme kvalitní med, mnozí z nás za něj neváhají ani hodně utratit, ale jak poznat ten, který si na kvalitní nehraje jen vysokou cenou? Ptali jsme se včelaře Jiřího Smolíka.

Hlavně nechoďte do obchodu

Jsou obchody, v nichž najdete i čtyři regály plné medů. V malé sklenici, ve velké, za šedesát i dvě stě padesát, světlý i tmavý. Jak poznat, který z nich je kvalitní? Hlavně nechodit do obchodu, ale ke včelaři. I když ani to není stoprocentní záruka kvality. Když to vezmu globálně celorepublikově, tak to nepoznáte. A žádná značka tomu nepomůže, jen se podívejte na Včelpo a jeho značku kvality Český med… První, nač bych se podíval, je původ. Zadal bych si do vyhledávače jméno včelaře a něco si o něm přečetl. Na značky bych vůbec nehleděl, rozhodně bych trval na tom, aby byl med z České republiky. Český med patří asi k těm nejlepším na světě. Navíc u nás jsou výrazně přísnější zákony, než třeba na Ukrajině nebo v Číně,“ říká včelař.

Navíc medy, které nekoupíte přímo u včelaře, budou dost často slitinou medů z různých koutů naší planety. Takové medy jsou označovány jako směsi medů ze zemí EU nebo zemí mimo EU. To vám třeba přivezou med z Číny, který putoval v kamionu přes půl světa a v různých teplotách, a tady se jen smíchá s jinými a stočí do sklenic. V tom horším případě mohou být v medu namíchaná barviva, karamel, sirupy, invertované kukuřičné a rýžové škroby…,“ popisuje složení některých medů Jiří Smolík.

Že medy patří mezi problematickou potravinu, ví i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři od června 2012 do října 2015 našli padesát čtyři nejakostních medů, osmdesát tři falšovaných a jeden nebezpečný. Naštěstí, podle posledních zpráv z dubna letošního roku, jsou již kontrolované medy bez potíží.

Zcukernatělý med je naprosto v pořádku

Když už ale dobře vybereme, je dobré vědět, jak med skladovat, aby co nejdéle v dobré formě vydržel. Jak radí včelař, medu svědčí temno a teploty do dvaceti stupňů. Já osobně bych se nebál v těchto podmínkách med jíst i po pěti letech,“ dodává Jiří Smolík. A nebojte se, když vám začne tuhnout, každý český květový med by měl do nějaké doby zcukernatět. A když ho už zcukernatělý koupíte, tak je to dle včelaře značka ideál. Lesní med vám vydrží třeba půl roku tekutý, akátový med ještě déle. Zcukernatělý med je pro mě prostě záruka kvality. Když vám květový med do půl roku nezcukernatí, tak je asi něco špatně. Lidé ale obvykle v obchodech ten zcukernatělý nechtějí… Já s tím dost bojuji, proto musím med zákazníkům rozpouštět. Nesouhlasím s tím, ale co nadělám,“ krčí rameny včelař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).