Hlavní navigace

Jak odejít předčasně do penze s nekráceným důchodem?

29. 4. 2010

Sdílet

Chybí vám síla pracovat, ale do důchodu pořád zbývá pár let? Tuto dobu můžete překlenout i bez toho, aby se vám zkrátil řádný důchod.  Nemáte sílu dál pracovat a důchod je stále daleko? Pokud vám do důchodového věku chybí dva roky, dá se tato doba za určitých podmínek překlenout, aniž by se vám zkrátil důchod předčasným odchodem do penze nebo se dá trvalé snížení starobního důchodu alespoň částečně eliminovat.

Chybí vám síla pracovat, ale do důchodu pořád zbývá pár let? Tuto dobu můžete překlenout i bez toho, aby se vám zkrátil řádný důchod. 

Nemáte sílu dál pracovat a důchod je stále daleko? Pokud vám do důchodového věku chybí dva roky, dá se tato doba za určitých podmínek překlenout, aniž by se vám zkrátil důchod předčasným odchodem do penze nebo se dá trvalé snížení starobního důchodu alespoň částečně eliminovat.

Praktické informace: Příručka budoucího důchodce v roce 2010

Česká správa sociálního zabezpečení  připravila průvodce pro všechny, kteří potřebují znát důležité informace před podáním žádosti o starobní důchod v roce 2010. 

Předčasný odchod do důchodu se nevyplatí

Do penze můžete odejít i před dosažením důchodového věku. Nárok na předčasný starobní důchod vám vznikne nejdříve tři roky před důchodovým věkem. Ti, kteří mají řádný důchodový věk  v 63 a více letech, mohou odejít do důchodu v 60 letech.

Odchod do předčasného důchodu si ale dobře rozmyslete. Jeho přiznání je totiž nevratné a vy se tak trvale připravíte o nárok na řádný starobní důchod. Ačkoliv je základní výměra pro výpočet předčasného důchodu stejná (2170 Kč), výše procentní výměry se za každé tři měsíce předčasného odchodu do penze snižuje.

Zachrání vás plánovaná operace

Výrazně vám může pomoci, pokud počítáte v blízké době s operativním zákrokem a víte, že v blízké době budete v neschopnosti. V takovém případě je vhodné naplánovat tento zákrok až na dobu těsně po ukončení zaměstnání.

Pracovní úřad vás podpoří na 11 měsíců

Lidé, kteří jsou v evidenci úřadu práce rok před důchodem, jsou velice obtížně zaměstnatelní. V případě, že vám schází rok či dva do důchodového věku, splňujete už podmínku věkové hranice, díky které můžete nárokovat podporu v nezaměstnanosti po 11 měsíců. 

Celý článek Jak odejít předčasně do penze s nekráceným důchodem? najdete na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).