Hlavní navigace

Jak naučit brát dítě homeopatické léky

Sdílet

Výzkumy dokazují, že nejčastěji využívají homeopatické léky těhotné ženy, kojící matky a rodiče malých dětí. Jenže jak přimět kojence, aby si nechal rozplynout na jazyku homeopatika?

Homeopatické léky jsou podle lékařky Ilony Ludvíkové, autorky několika knih o homeopatii, ideální pro děti. „Výhody homeopatického léku jsou v tom, že není toxický, nemá vedlejší účinky, nevzniká na něj závislost, je vhodný i pro novorozence, a léky je možné kombinovat s klasickými léky, účinky se nijak neovlivňují.“ Což jsou přesně ty důvody, proč rodiče používají homeopatika i pro děti, jejichž věk se počítá zatím jen na dny či týdny.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Homeopatika můžete dětem rozpustit ve vodě

Jak poznat, kdy se dají užít homeopatické léky a kdy je třeba s dítětem jet k lékaři? Homeopatické samoléčbě v akutních případech se budeme věnovat v dalším pokračování seriálu.

Přesto platí, že pomineme-li zjevně akutní případy, kdy je nutné jet s dítětem k lékaři či na pohotovost, tak homeopatika můžete nasadit u malých dětí na dva či maximálně tři dny. Pokud se stav po třech dnech nezlepší (a je jedno, zda jde o koliku, neschopnost dítěte spát, noční můry či ekzém), samoléčba nepomůže, je nutné navštívit lékaře.

Jak podávat homeopatika dítěti

Stejně jako u dospělých je dobré zachovat minimálně půlhodinový odstup od jídla a pití, včetně kojení. A to i poté, co dítěti homeopatický lék podáme. Vzhledem k tomu, že dítěti do tří let rodič nevysvětlí, jak je nutné brát homeopatika, musíte mu je rozpustit ve vodě. Nevolte minerálku, ale obyčejnou kohoutkovou vodu a porcelánový nebo plastový hrnek.

„Nepoužívejte vůbec kov, lék proto rozmíchejte porcelánovou nebo plastovou lžičkou,“ radí dětský lékař a homeopat Tomáš Karhan. Globule rozpusťte v půl decilitru vody a počítejte s tím, že to trvá dlouho – i deset minut, než se lék zcela rozpustí. Dítěti jej pak podejte opět plastovou nebo porcelánovou lžičkou.

U zcela malých miminek, můžete využít injekční stříkačky, která je přiložena například u léků na chřipku jako je Panadol či Brufen a podobně. Nebo pokud dítě nechce vodu s rozpuštěným lékem pozřít, je možné u kojených dětí namáčet v roztoku prs a nechat jej dítěti sát. Je také možné lék dítěti „osladit“ rozpuštěním hroznového cukru v roztoku, lépe jej pak pozře.

Počítejte také s tím, že homeopatický lék se sice může připravit do zásoby, ale pouze na jeden den. Lepší je v každém případě vždy, když dáváte novou dávku léku, použít i novou vodu k ředění a rozpustit nové globule.

Seriál: TAJEMSTVÍ HOMEOPATIE aneb léčba, která budí emoce

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).