Hlavní navigace

Inkontinence: Dříve či později ji bude mít každá druhá žena

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Únikem moči se nikdo nechlubí, jen ji před okolím tají a vložkami zakrývá. A to i několik let. Jak probíhá vyšetření u lékaře a jak se následně inkontinence léčí?

„Základem principu udržení moči je, aby tlak v močové trubici byl větší než v močovém měchýři,“ říká gynekolog Daniel Struppl. Když se tak neděje, nastává problém zvaný inkontinence, neboli nechtěný a vlastní vůlí nekontrolovatelný únik moči. A to je velký problém nejen zdravotní a hygienický, ale také sociální.

MUDr. Daniel Struppl, PhD., MBA

Zástupce primáře, gynekolog ve společnosti GynCentrum se specializací na gynekologickou laparoskopii, minimálně invazivní přístupy v rekonstrukční chirurgii defektů pánevního dna, prolapsu a inkontinence a robotickou chirurgii.

Unikající moč obtěžuje člověka pocitem vlhka, zápachem či svěděním a je také velkou ranou pro jeho sebevědomí a psychickou pohodu. Postižení se často cítí méněcenní a začnou se stranit společnosti. Přitom se jedná o problém stále častější, který může trápit téměř všechny věkové skupiny.

„Ve věkové skupině patnáct až šedesát čtyři let kolísá výskyt inkontinence mezi pěti až dvaceti procenty. U starších žen jde až o čtyřicet procent,“ říká Daniel Struppl. S ohledem na fakt, že se jedná o velice choulostivou a intimní záležitost, ženy se s ní svému lékaři často ani nesvěří. Těch, které tak učiní, je pouhých deset procent, a to jsou ještě většinou ženy, které už se inkontinencí potýkají pět nebo sedm let. Přitom léčba v raném stadiu je výrazně snazší než v tom pozdějším.

Jak probíhá vyšetření, léčba či případná operace? Ptali jsme se za vás.

Příčiny vzniku inkontinence

  • těhotenství
  • porodní trauma
  • vazivová nedostatečnost
  • hormonální stav pacientky
  • věk
  • dlouhodobě namáhavá fyzická práce
  • obezita
  • astma s chronickým kašlem
  • roli mohou hrát i neurogenní a psychické vlivy působící na průběh mikčních reflexů (mikce = močení) a na napětí močového měchýře
  • následek radikálních operací gynekologických nádorů
  • po úrazech páteře
  • vrozené vývojové vady v oblasti močových cest (méně časté)
  • někdy i dědičnost

Zahoďte stud

Základem úspěšné léčby je ztráta studu. Protože tento problém má (nebo bude mít) jednou v životě téměř každá druhá žena, nebudete v ordinaci praktického lékaře nebo gynekologa ani první ani poslední. Odhoďte ostych a vydejte se k lékaři, cviky ne vždy pomohou a žít s vložkami asi není ničí sen.

První, co po vás v ordinaci budou chtít, je vyplnění standardizovaného dotazníku, který slouží k určení typu inkontinence – stresová (léčí se operativně) či urgentní (léčí se medikamenty). Potřeba bude i gynekologické vyšetření. Navštívíte-li dobře vybavené zařízení, čeká vás i vyšetření gynekologicko-ultrazvukovým přístrojem, který se zaměřuje na dolní cesty močové.

„Pacientka je v gynekologické poloze, do močového měchýře se zavede speciální cévka s tím, že naplňuje močový měchýř. Pacientka v první fázi popisuje, kdy začíná pociťovat plnění močového měchýře, kdy má první pocity na močení a kdy už moč neudrží. Během vyšetření má pacientka v rektu zaveden malý balónkový katétr, který snímá i nitrobřišní tlak,“ popisuje průběh návštěvy lékař a dále vysvětluje: „Toto zařízení je velmi důležité pro stanovení poměrů v oblasti močového měchýře a močové trubice. S jeho pomocí například v našem GynCentru zjišťujeme, jestli dochází k sestupu orgánů v klidu a při kašli. Dokáže sledovat a vyhodnotit tlakové a objemové parametry v oblasti močového měchýře a močové trubice – měříme tak například kapacitu močového měchýře. Pozná, zda se jedná o poruchu vedení vzduchu v oblasti močového měchýře, jestli jde o poruchu svěrače močové trubice nebo jde o zcela jiný problém,“ vysvětluje Daniel Struppl.


Autor: GynCentrum.cz

Daniel Strupl s urodynamickým přístrojem

Tím ale vyšetření nekončí, na pomoc je třeba vzít i ultrazvuk, který pomáhá vizualizovat močový měchýř, dělohu a sponu stydkou, vaječníky, pochvu, rektum a celou oblast malé pánve. Důležité je i zjištění síly stěny měchýře. Tuto řadu vyšetření absolvujete během dvou až třech návštěv. Na základě výsledků těchto vyšetření následně lékař navrhne a detailně pacientce vysvětlí léčbu. A rozhodne, zda se bude jednat o léčbu konzervativní, operační, medikamentózní či kombinovanou.

Druhy inkontinence

Stresová inkontinence

Týká se 35 – 45 % případů. Moč nechtěně uniká při zvýšení nitrobřišního tlaku (při kašli, kýchnutí, poskočení, zvednutí břemene, někdy i při chůzi či změně polohy). Bývá spojena s nadměrnou pohyblivostí močové trubice při její nedostatečné podpoře nebo při oslabení uzávěru – při nedostatečnosti svěrače močové trubice (ISD). Léčba stresové inkontinence je ve většině případů operační, dnes zejména s použitím minimálně invazivních metod.

Urgentní neboli nutkavá inkontinence

Vyskytuje se u 25–35 % pacientek. Je charakterizována nechtěným únikem moči při nadměrném nucení na moč. Její příčinou je buď nadměrná aktivita močového měchýře, nebo porucha tlumení reflexů vedoucích k vyprazdňování měchýře. Tento typ inkontinence se řeší především léky. Ve 20 –40 % případů se stresová a urgentní forma vyskytují současně jako smíšená inkontinence. Léčebný postup je individuální, obvykle je též kombinací medikamentózní terapie a operačního zákroku.

Reflexní inkontinence

Tato forma tvoří 5–10 % případů. Jedná se o poruchu reflexu močení, jež nastává v oblasti míšních neuronů při frakturách obratlů nebo při různých neuropatiích (onemocnění nervu) zánětlivého nebo degenerativního původu.

Paradoxní inkontinence

Představuje rovněž 5–10 % případů, únik moči nastává při přeplnění močového měchýře, kdy se včas nespustí odpovídající mikční reflex. Vyskytuje se například po radikálních gynekologických operacích, někdy i při stavech, kdy je nádorem nebo sestupem rodidel zcela utlačována močová trubice.

Zdroj: GynCentrum

Konzervativní léčba inkontinence

Pokud vás lékař vyhodnotí jako pacientku, pro níž je vhodná konzervativní léčba, krom výše uvedených vyšetření vás čeká i vyšetření fyzioterapeutem. Budou vám vybrány cviky pro posílení pánevního dna, které budou korigovat celkové držení a postavení těla.

Chirurgický zákrok

Jsou však případy, kdy je na konzervativní léčbu pozdě nebo dlouhodobě selhává, proto na řadu přichází operativní zákrok. V GynCentru využívají novou metodu transobturatorní uretropexe (TOT), jejímž principem je zavedení polypropylenové nevstřebatelné pásky pod sliznici poševní pod močovou trubici. „Malým řezem v oblasti rýhy mezi stehnem a rodidly se pod močovou trubici vkládá speciální páska, o kterou se, například při kašli, močová trubice opře a nedojde tak k úniku moči. Páska je volná, bez tahu, močová trubice není vyzvednuta, ale dostává podporu tak, aby byla páska využitelná – měla se oč opřít při vyvinutí nitrobřišního tlaku. Dříve se páska zaváděla mezi močový měchýř a stydkou kost, zde však bylo mnohem vyšší riziko poškození močového měchýře,“ vysvětluje důvody, které vedly ke změnám v operačních postupech Daniel Struppl.

A nebojte se, nejde o žádnou zásadní operaci, která by vás na několik měsíců vyřadila z běžného režimu. Operace probíhá v celkové anestezii asi dvacet minut, do domácího ošetření pacientka odchází druhý den po zákroku. Do práce se ženy mohou vrátit už po jednom až dvou týdnech po zákroku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).