Hlavní navigace

Hubnutí s Naturhouse: vyzkoušeno na vlastní kůži

7. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V České republice má téměř osmdesát poboček. Proudí do nich lidé, kteří potřebují zhubnout. Podaří se jim shodit požadovaná kila, nebo pouze utratí hromadu peněz za potravinové doplňky?

Nebyl ani Nový rok, ani jsem neprožívala žádný životní zlom. Byl květen a já dostala nabídku navštívit výživovou poradkyni v jedné z poboček Naturhouse. Zhubnout jsem chtěla zhruba pět kilogramů, ideálně deset.

Počáteční nadšení z nabídky vystřídaly obavy. Naturhouse je známý tím, že má poradenství zdarma. Platí se potravinové doplňky, které jsou poměrně drahé. Internet je plný varování před podobnými organizacemi a metodami. „Nefunguje to. Pouze tahají z lidí peníze,“ tvrdí nejeden diskutující. Jak to tedy je? Rozhodla jsem se Naturhouse prověřit na vlastních tukových zásobách.

Jak to chodí v Naturhouse

Co čekat od první návštěvy

Na prvním setkání bude poradkyni zajímat zejména váš zdravotní stav a denní režim. Zeptá se vás, kolik toho za den vypijete, zda se hýbete a co a kdy jíte. Pak vás změří a zváží.

Obdržíte šanon se základními informacemi a recepty (šanon se bude postupně zaplňovat).

První týden je pro většinu klientů stejný (nebo velmi podobný):

  • Zásadně omezíte tučná, slaná a sladká jídla.
  • Přílohy nahradíte zeleninou.
  • Ohlídáte si příjem bílkovin.
  • Dbáte na pitný režim.
  • Jíte pravidelně, tzn. nezapomínáte na snídani a ovocné svačiny.

Jak často se do Naturhouse dochází

Do Naturhouse byste měli docházet pravidelně – každý týden. Pravidelné návštěvy mohou být pro pracujícího člověka poměrně časově náročné, ale smysl mají. Během týdne zhubnete okolo půl kila, což na sobě nepocítíte. Po zvážení a přeměření však budete motivovaní pokračovat.

Každý týden si také odnesete domů trochu upravený jídelníček. Většinou se postupně začnou přidávat přílohy, případně další, dříve zakázané, potraviny.

Každý týden na vás čeká překvapení – například se do jídelníčku zařadí dva ananasové, okurkové nebo třeba jahodové dny. To samozřejmě neznamená, že budete jíst celý den pouze ananas, ale nahradíte jím některé jiné potraviny.

 

Kolik za Naturhouse zaplatíte

Poradenství je zdarma, peníze ovšem budete potřebovat při nákupu doporučovaných potravinových doplňků.

  • Například vláknina, kterou byste měli jíst pravidelně (balení vystačí na dva týdny), stojí okolo 280 korun.
  • Ampule s přírodním substrátem: liší se jak obsah, tak i ceny (od 300 do 800 korun na týden).
  • Dále si můžete zakoupit snídaňové suchary nebo sušenky. Případně zelenou kávu a další potravinové doplňky.

První týden vás tak pravděpodobně vyjde na nejvíc peněz – okolo jednoho tisíce. V dalších týdnech zaplatíte průměrně 600 až 800 korun.

Využít můžete například i výhodné balíčky, kdy vás výživový plán na tři týdny, včetně rad, receptů a produktů, vyjde na 1600 korun.

Pro koho není Naturhouse vhodný

  • Vzhledem k tomu, že nejde o zdravotnickou službu, Naturhouse by měl minout každý, kdo má zdravotní problémy.
  • Nemáte rádi maso? Z doporučených receptů si pravděpodobně nevyberete.

Osobní zkušenost

Do malé ordinace jsem zpočátku vstupovala s rozpaky. Zhubnu? Nedostaví se jo-jo efekt? Nemohou mi potravinové doplňky spíš ublížit? Zvítězila zvědavost.

Nejprve je důležité zmínit, jak vypadal můj jídelníček předtím. Snažila jsem se jíst zdravě. Ke snídani jsem si vařila ovesnou kaši: vločky s brusinkami, oříšky a medem. Někdy s pokrájeným čerstvým ovocem. 

Svačiny jsem ignorovala. Oběd běžný, spíš zdravá strava. Například luštěniny místo knedlíků. Spíš libové maso než tučné. Dříve jsem se nebála ani smetany a hlavně jsem vždy milovala tučné sýry. K večeři jsem si pravidelně dělala salát. Jeho nedílnou součástí byla sušená rajčata a na kostičky nakrájený osolený lilek, osmažený na oleji – olej výhradně olivový (je přece zdravý…) a jednou mozzarelou.

K mému životnímu stylu vždy patřil pohyb. Pravidelně jsem cvičila a běhala. Ne nějak moc, cca dvacet až sto kilometrů za měsíc.

Byly to sýry, co mě nejvíc „bolelo“. Vzdát se jich bylo jako vzdát se kousku sebe (k čemuž pak ve skutečnosti opravdu došlo, ale nebudu předbíhat). Omezení soli, sladkého a dalších tuků šlo celkem dobře. 

První týdny jsem, zejména dopoledne, pociťovala hlad. Ovesná kaše nadupaná ovocem a přislazená medem mě dokázala zasytit na mnohem delší dobu než tvaroh s plátkem celozrnného sucharu. Jablko ke svačině mě naopak nedokázalo zasytit vůbec. Než nastal čas oběda, pociťovala jsem hlad. Na doporučení výživové poradkyně jsem tomu předešla jiným ovocem, což skutečně zabralo.

A jaké byly výsledky?

Nechtěla jsem tomu příliš věřit, ale opravdu jsem po jednom týdnu zhubla zhruba půl kila. Přesně v tomto rytmu šla postupem času i další kila. Žádný spěch, pozvolné hubnutí. Po dvou měsících již byly viditelné změny, po čtyřech měsících jsem byla, co se postavy týče, jiný člověk. Celkem jsem se během půl roku zbavila dvanácti kilogramů.

Nyní jsem zhruba tři měsíce v udržovacím režimu. Postupně do jídelníčku zařazuji přílohy a během vánočních svátků jsem nedokázala odolat cukroví. Tím ovšem neříkám, že bych se jím přejídala. K jo-jo efektu zatím nedochází.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).