Hlavní navigace

Zhubnout se dá i bez pevné vůle

17. 7. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Pokud je pevná vůle to jediné, co vám ke změně stravování chybí, možná vám pomůže Spirulina platensis. Dozvíte se, kde všude pomáhá a jak.

Hubnutí není otázkou několika málo dní, jestliže se do svých tukových polštářů chcete pustit s vervou, bude to trénink vůle trvající i několik měsíců. Připravte se na odolávání vůně linoucí se z masny i z pekárny a zavírání očí při procházení kolem stánku s točenou vanilkovou. Pevná vůle je prostě základem všech změn v jídelníčku. Přestože ale nejste jejími hrdými majiteli, můžete změnit zažité stravovací stereotypy, zlepšit zdraví, snížit hladinu cukru v krvi nebo se jen zbavit vysokého cholesterolu. Čím lze zaplnit žaludek, aby v něm nekručelo a hlavně, aby to nemělo kalorie? Jednoduše, přechytračíme naše břicha.

Vláknina je grunt

Nejen lidem na dietě je doporučováno v hojném množství popíjet neslazené tekutiny. Voda dodává potřebný pocit nasycení, i když sníte z oběda jen půlku. Nicméně po celém dni stráveném se sklenicí vody v ruce si můžete připadat jako karma. Vyhnout se vyšlapané cestičce od vašeho pracovního místa ke dveřím s dvounulkou ale můžete. Jednou z dalších variant jak obelhat vlastní tělo, je totiž dodání dostatečného množství vlákniny, ať už zvýšeným příjmem zeleniny, luštěnin, celozrnných výrobků nebo vlákniny v prášku. 

Přípravky, které zvětšují svůj objem v žaludku a vlastně ho tak zaplňují, dodávají pocit sytosti. Člověk trpící nadváhou po jejich užití zkonzumuje menší porci, než na jakou je normálně zvyklý. V žaludku vzniká vysoce viskózní gelová substance, která se následně smísí s jídlem a zpomalí tak proces trávení.

Ach to sladké…

Stravovací návyky obézních jsou však mnohdy velmi nezdravé, je třeba potlačit i chuť na sladké a tučné jídlo. Pomoci může rodina svou podporou, posilování vůle, stanovování reálných cílů a odměňování se za jejich dosažení, ale i finta. „Problém s chutí na sladké a tučné řeší obsah Spiruliny platensis. Aminokyselina fenylalanin, která představuje její základní funkční složku, působí na chuťové centrum v mozku a nadměrnou chuť efektivně sníží,“ odhaluje tajemství úspěchu praktický lékař Jaroslav Henzl.

Doporučená denní dávka vlákniny je 30 g, obvykle však konzumujeme pouze 15 g. Hlavní příčinou tohoto nedostatku je fakt, že dáváme přednost potravinám živočišného původu, které vlákninu vůbec neobsahují. 

Zdroj: www.Stob.cz

Obézní často trpí cukrovkou

Nadváha je často přímou cestou k mnoha onemocněním. Ať už jde o nemoci pohybového aparátu, kloubů, vysokého cholesterolu nebo cukrovky. Tou loni podle údajů Evropské asociace pro studium diabetu trpělo již více jak 366 milionů lidí na celém světě. Revoluční přípravky na polysacharidové bázi udržují hladinu glukózy v krvi v normálu, proto se doporučují k užívání i lidem s tímto onemocněním. Vysoký obsah vlákniny snižuje absorpci cukrů, čímž zabraňuje výkyvům hladiny krevního cukru. Pacientům s cukrovkou se pouze doporučuje o užívání těchto přípravků informovat svého lékaře, aby jim případně upravil dávkování léků určených k léčbě tohoto onemocnění. Konzultovat by měli i případné současné užívání dalších zdravotnických přípravků s hypoglykemickým účinkem. 

Příznivé působení na trávení

Nezdravé stravování vede kromě nadváhy i k narušení správného fungování trávení. Nové přípravky se proto snaží navrátit funkci trávicího systému do normálu. Vláknina, která je přirozenou součástí polysacharidových komplexů těchto přípravků, na sebe váže toxiny, čistí střeva a podporuje jejich činnost. „Vláknina, také snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Svým působením ve střevech totiž omezuje jeho absorpci,“ uvádí výživová poradkyně Alžběta Houdková, členka Asociace výživových poradců. „Na trávení příznivě působí právě Spirulina platensis, která zlepšuje střevní mikroflóru a obnovuje acidobazickou rovnováhu,“ dodala poradkyně. Navíc podporuje také detoxikaci organismu, která je žádoucím doplněním redukce hmotnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).