Hlavní navigace

Hledali metanol a našli neuvěřitelný binec

1. 10. 2012

Sdílet

 Autor: SZPI
GALERIE – Inspekce uzavřela dvě prodejny pro mimořádně vážné hygienické nedostatky. Živé myši byly dokonce i v chladicím zařízení s jogurty, jejich mrtvolky pak v přepravkách s pečivem.

Porušení hygieny prodeje neobvyklého rozsahu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v provozovně společnosti Kubík a.s. na Kostelecké ulici číslo 495 v Pardubicích.

„Při kontrole dne 27. září, která byla primárně zaměřena na dodržování mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví zakazující uvádět do oběhu lihoviny s obsahem od 20 % etanolu, inspektoři nalezli v prostorách prodejny několik živých a mrtvých hlodavců, myší trus a větší množství potravin se zjevnými známkami myšího požeru,“ popisuje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

Kontroloři našli celkem 36 kusů balených mléčných výrobků – jogurtů a zakysané smetany – s porušením aluminiového víčka od hlodavců a kontaminovaným obsahem. Dále zjistili přítomnost živého hlodavce v chladicím zařízení s uskladněnými mléčnými výrobky, hlodavci perforovaná balení čerstvého ovoce a zeleniny, mrtvé hlodavce a myší trus v přepravkách s pečivem a na podlaze prodejny.

Inspekce konstatovala, že provozovna není řádně zabezpečena, prodejna i sklad jsou drobným živočichům přístupné několika otvory ve zdech. SZPI proto neprodleně uložila zákaz užívání prostor.

Dále inspekce uzavřela prodejnu potravin Than Cao Thi na adrese Slovanská 35 v Plzni. SZPI při kontrole dne 24. září v provozovně zjistila silný obtěžující zápach, plíseň na zdech, opadanou omítku a sociální zařízení ve zcela nevyhovujícím stavu. Zboží prodejce nabízel volně uložené na podlaze a v zázemí prodejny byly potraviny uskladněny společně s obývacím nábytkem. Na užívání prostor proto inspekce neprodleně uložila zákaz až do odstranění uvedených nedostatků. Provozovatel podmínky pro znovuotevření splnil 27. září.

„S oběma provozovateli bude zahájeno správní řízení o uložení sankce,“ uvádí mluvčí SZPI.

Zdroj: SZPI

Bohužel, nejde zdaleka o první případ. Jak se uklízí v prodejnách potravin a kde všude kupujete s rohlíky myší bobky?

Podívejte se na galerie a dále na související odkazy níže.

Čtěte téma: Zarážející: Hygiena prodeje potravin nemá žádná konkrétní pravidla

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).