Hlavní navigace

Hledá se: Ideální chůva

25. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
I když už se rozhodnete, že péči o dítě částečně necháte na chůvě, jste teprve na začátku. Jak najít takovou, která bude vyhovovat dítěti i vám – a ještě za přijatelné peníze?

Hledáte chůvu? Pak začněte kritériem, které je pro vás nejdůležitější. Může to být cena za její služby, ale zrovna tak časová flexibilita. Rozhoduje také to, zda hlídání potřebujete jen občas na hodinu či dvě, či zda půjde o celodenní službu, jak velké jsou vaše děti a zda třeba po chůvě budete chtít, aby případně potomky vodila ze školy či z kroužků.


Autor: SXC

Důležité také je, co od chůvy čekáte – zda chcete jen to, aby čas s dítětem nějak přečkala, nebo aby ho i něco učila, věnovala se mu, případně s ním absolvovala třeba i menší výlet a podobně.

Přes agenturu, nebo po vlastní ose?

Úplně nejdřív se musíte rozhodnout, zda zvolíte chůvu přes agenturu nebo zda si nějakou najdete sami. „Agenturní chůvy jsou vždycky dražší, ale máte záruku, že to s dětmi umí a navíc jim agentura platí pojištění a odvádí za ně daně,“ popisuje hlavní rozdíl Kateřina Samková, která agenturní chůvu občas využije.

Zároveň ale připouští, že si to může dovolit právě jen občas, když jdou s mužem na večeři či do divadla. „Určitě bych si ji nemohla dovolit na plný úvazek ani jen na několik dnů v týdnu. Chůva mě stojí 160 korun za hodinu,“ popisuje s tím, že při měsíčním úvazku je hodinová sazba sice nižší, ale i tak pro ni a její rodinu nedostupná. Kateřina Samková proto zatím částečně pracuje z domova a do práce se naplno hodlá vrátit, až vezmou mladší dítě do školky. 

Pokud si chůvu najdete sami, v ideálním případě byste s ní rovněž měli uzavřít smlouvu a platit za ní daně a pojištění, ale dělá to málokdo, zvláště pokud jde jen o pár hodin měsíčně. I tak se ale zajímejte alespoň o to, jaké zkušenosti měli s chůvou na předchozích místech. Je také dobré, když má chůva pojištění kvůli možné škodě na majetku.

Ať už budete shánět chůvu přes agenturu nebo po svém, předem si stanovte své požadavky a rozhodně z nich neustupujte. „Není dobré svěřit dítě někomu, o němž v některých ohledech pochybujete, i kdyby to měl být jen pocit, že si s ním například nebude umět hrát,“ dodává Kateřina Samková.

Člověk se však nemusí po mateřské vracet do práce, aby pomyslel na chůvu, takových situací je mnohem více. Kam se obrátit aneb kde ji najít v jednotlivých případech?

1. Potřebuji pravidelné hlídání, ale nebude to víc než pár hodin týdně

Vždycky se chůva lépe hledá, pokud ji potřebujete sice jen na pár hodin, ale vždycky ve stejný čas. Právě tady se bez obav můžete obrátit na agenturu, nebývá problém, aby ve svém portfoliu hlídacích slečen a paní nějakou našla.

Pozor, vyhýbejte se agenturám příliš levným – pokud nějaká slibuje, že vám dodá „hlídačku“ už za stovku na hodinu, dá se s úspěchem pochybovat o tom, že za ně skutečně odvádí všechny platby či že věnují čas a energii jejich výběru. Proti mluví i fakt, pokud má agentura jediné sídlo v malé kanceláři a přitom nabízí chůvy ve více městech. Kde by s nimi vedla pohovory a testovala je? Seriózní agentury přitom chůvy prověřují psychotesty a ještě je odborně školí, což by vám měly umět doložit.

Pokud jde o ceny, velká města bývají dražší než malá, nejdražší pak jsou služby agentur v Praze a Brně, cena za hodinu hlídání tu šplhá až ke 250 korunám, zatímco například na jižní Moravě či v severních Čechách uspějete už za 150 korun. „Soukromé“ hlídání vychází většinou v průměru o stovku méně než agenturní, ale většinou cena neklesne pod 70 korun za hodinu za jedno dítě. S větším počtem dětí cena mírně stoupá.

Umí první pomoc?
Zeptejte se chůvy, zda by si věděla rady v případě, že by dítě potřebovalo první pomoc. Ví, jak reagovat v případě, že se dítě popálí nebo kdyby mu zaskočilo? Ideální je, kdyby za sebou měla kurz první pomoci, ale něco takového nebývá zdaleka samozřejmostí ani v případě chův, které si najmete prostřednictvím agentury. (Zásady první pomoci)

2. Potřebuji chůvu jen občas, zato nepravidelně


Autor: SXC

Velice těžko se hledá chůva v případě, že potřebujete její služby využívat nárazově a nikoli pravidelně. Přesně tak to je v rodině právničky Michaely, která většinou pracuje z domova a chůvu tak využívá jen v případě, že se jí nakupí zakázky nebo musí na soudní jednání. Michaela s přítelem to vyřešili tak, že pronajali část domku se samostatným vchodem mladému páru a využívají služeb dívky, která zatím studuje a až na výjimky se dokáže přizpůsobit Michaelinu pracovnímu režimu.

Podobně flexibilní jinak bývají snad už jen babičky. Anebo známé. Pokud však chcete takové hlídání využívat častěji, raději pečlivě zvažte, zda skutečně zvolíte babičku nebo známou. „Budete babičce platit? Asi ne, ale známé ano – bude vám to příjemné? A ještě horší je, když se službami někoho takového nejste spokojení, vyčinit kamarádce je mnohem těžší než najaté chůvě,“ upozorňuje Lucie, která se se svou kamarádkou dokonce kvůli hlídání dcery nepohodla. Bývalá spolužačka byla na mateřské a slíbila, že bude krom svého dítěte hlídat i Luciinu tříletou dceru. „Jenže holky jen posadila před DVD a tím její péče končila,“ popisuje Lucie, proč raději nakonec zvolila jinou hlídací slečnu.

3. Potřebuji chůvu na celé dny

Počítejte s tím, že chůva na plný úvazek vás nevyjde na méně než deset tisíc korun měsíčně. Pokud si ji sjednáte přes agenturu, bude to ještě o dost více. Zatím přitom není možné v podstatě narazit na profesionální živnost „chůva“, ministerstvo práce a sociálních věcí ji chce teprve zavést s chystanou novelou zákona o rodině.

U chůvy na celý den musíte být asi nejobezřetnější, protože je pravděpodobné, že bude s vaším dítětem alespoň nějaký čas trávit více času než vy a bude tak mít velký vliv na jeho výchovu.

Nenajímejte nikoho, aniž jste se s ním párkrát viděli – matka, otec i dítě, které si musí s chůvou padnout do oka. Je dobré domluvit si zkušební dobu například týdne či dvou, po níž se definitivně domluvíte na další spolupráci. Nechte chůvu, ať se o dítě začne starat ještě před vámi, sledujte, jak zvládne jeho únavu či rozmrzelost. Pokud máte nějakou zásadní výtku, raději spolupráci ukončete hned. Může jít například o přílišnou přísnost či naopak benevolenci a podobně. Pamatujte si, že i když bude chůva s vaším dítětem trávit většinu dne, pravidla hry a tím i výchovy určujete vy jako rodiče.

4. Potřebuji vyzvedávání dětí ze školy a kroužků

Tohle naopak dobře zastane studentka, která krom toho, že děti vyzvedne v družině a dovede je na kroužky či domů, se s nimi dokáže rovněž podívat na jejich domácí úkoly. Výhodou studentek je, že nebývají tak drahé, nevýhodou je až na výjimky nedostatek zkušeností s malými dětmi. Rozhodně se vyplatí poptat se mezi známými se staršími dětmi, ty si nejspíš rády přivydělají, zatímco vy získáte služby někoho, kdo nebude tak úplně cizí. Tip: nebojte se ani kluků. Já sama měla svého času pro starší syny místo obvyklé hlídačky hlídače. Nejenže zvládl zkrotit moje syny, ale ještě u nás při tom stačil poklidit.

Máte zkušenosti s chůvou nebo „chůvákem“? Jak jste je našli, a byli jste spokojeni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).