Hlavní navigace

Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele

19. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.

Celý listopad shromažďoval blog o jídle, éčkách a potravinách CoJíme.cz tipy spotřebitelů na nej-ÉČKO-vější potravinu, kterou je možné koupit v českých supermarketech. „Anketou chceme upozornit na to, že na pultech obchodů stále narážíme na potraviny, které obsahují opravdu velké množství přídatných látek a mají daleko do čerstvých, zdravých a chutných produktů,“ uvedla blogerka (a také externí autorka našeho serveru) Jana Poncarová.

Výběr nakonec nebyl snadný. Tipů na nej-ÉČKO-vější potravinu se sešlo na tři desítky. Porota neměla jednoduchou úlohu – favoritů na nezdravou potravinu s vysokým obsahem éček bylo hned několik. Asi nepřekvapí, že šlo především o saláty ze supermarketů.

Top 5 nej-ÉČKO-vějších potravin

  1. Hermelínová pomazánka Globus
  2. Grónská pomazánka Tesco
  3. Tesco Pravá chuť Čabajková pomazánka
  4. Pařížský pochoutkový salát Tesco
  5. Hermelínová pomazánka Tesco

Zdroj: anketa CoJíme.cz

Hermelínový salát – nejhorší složení a třicet éček

Nakonec nejvíce trestných bodů posbíral Hermelínový salát Globus, který obsahuje více než třicet přídatných látek, a jehož složení je skutečně zarážející. Tip na vítěznou potravinu zaslala čtenářka Kateřina Bielková z Ostravy. „Takto pomazánka rozhodně vypadat nemá a pro konzumenty je až urážlivé, jak podřadnou potravinu mu jeho prodejce nabízí. Je to asi nejhorší složení, které jsem za poslední dobu viděla,“ komentovala obal potraviny Iva Veselá, výživová poradkyně a šéfredaktorka Bio-life.cz.

Pořadatelé ankety přihlíželi k tomu, že ne všechny přídatné látky v potravinách jsou nežádoucí či zbytečné. Ostatně všechna u nás používaná aditiva procházejí testováním, aby se posoudila případná zdravotní rizika, a jsou trvale sledována. Přesto u některých případů panují pochyby, příkladem je například sladidlo aspartam. Více: Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Důležitá je také míra konzumace. „Důležité je, aby spotřebitelé častou konzumací téhož výrobku zbytečně nedosahovali příliš vysokého příjmu některé látky (např. barviv z cukrovinek, dusitanů z uzenin, sladidel z nápojů),“ upozorňují potravináři na stránkách Bezpečnost potravin (A-Z slovník pro spotřebitele). Limity jsou sice stanoveny se značnou rezervou, ale to platí pouze za předpokladu, že lidé mají pestré spektrum potravin.

Lidé nám posílali tipy na různé potraviny – od žvýkaček po pochoutky pro malé děti. Nejvíce éček jsme napočítali v salátech a pomazánkách, ačkoli nejde vždy o nebezpečná éčka, je složení alarmující, protože takové výrobky mají daleko od zdravé a chutné potraviny,“ říká Jana Poncarová.

Umělé přísady a náhražky namísto kvalitních surovin

Vysoký počet trestných bodů si odnesla také Tesco Pravá chuť Čabajková pomazánka. „V tomto případě jde o kombinaci umělých přísad, tzv. éček, které zanáší tělo, tuku a použití rychlo solí v uzenině odbourávajících minerály z těla. Vepřové maso a sádlo navíc silně překyselují organismus,“ komentuje výsledky výživový poradce Karel Chval z poradny XL-S.

Nejmenší počet záporných bodů dostal od porotců BeBe Brumík. „Složení není nijak provokující, mnohé možná jen udiví to, že potravina určená pro děti má v počtu ingrediencí více éček než přírodních látek. Nejvíce smutné je to, že nadýchaný medvídek má v zastoupení složení nejvyšší obsah cukru, takže pokud maminky nechtějí u svých dětí podporovat tvorbu zubního kazu, zažívání, obezitu a přidružených komplikací s příjmem cukru, nedoporučuji jej kupovat,“ uvedla Iva Veselá.

Na potraviny se porota dívala nejen z hlediska složení a výživové hodnoty, ale také chuti a využití poctivých surovin. „Kromě éček mě tady děsí vše, co by mělo být rybou. Jak je známo, u nás člověk v podstatě nesežene ani kvalitní čerstvou rybu, protože ta mořská nikdy úplně čerstvá nebude,“ uvedla gurmánka Zuzana Klimešová ke Grónské pomazánce Tesco, kde je drcená treska zastoupena z 1 %.

Čtěte také: Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy

Kdo tipy na nej-ÉČKO-vější potravinu zaslané od čtenářů hodnotil?

  • Iva Veselá – výživová poradkyně poradny Food-Life a šéfredaktorka Bio-life.cz
  • Karel Chval – výživový poradce z poradny XL-S
  • Zuzana Klimešová – gurmánka, která své zážitky z gastronomie sdílí prostřednictvím Loveckého deníku
  • Jana Poncarová – blogerka a milovnice dobrého jídla bez éček, autorka blogu CoJime.cz
  • Ivana Bednářová Častvajová – obchodní ředitelka projektu CEFF (Certified E-Friendly Food)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).