Hlavní navigace

Henna a přírodní barvení: vlasy obarví, ochrání a nezničí

15. 8. 2013

Sdílet

 Autor: www.khadi-cz.cz
ROZHOVOR – Chemické látky v barvách ničí vlasy a způsobují alergie. I barvené vlasy mohou být zdravé. HANA ŠTIKOVÁ ví, jak se vyhnout zbytečné chemické zátěži. Díky rostlinným barvám.

Čas zničených odbarvených chemlonů je nenávratně pryč. Ale i moderní barvy na vlasy dají mnohým „zabrat“, a to nejen vlasům. „Množství chemických látek používaných v barvách na vlasy je totiž ve skutečnosti velice široké. Velmi často se také objevují alergické reakce na látky obsažené v chemických barvách na vlasy, především na para-fenylendiamin, který mnohé z nich obsahují. Tyto reakce mohou mít průběh od svědění či pálení pokožky, přes padání vlasů, po otoky v oblasti hlavy a anafylaktický šok,“ HANA ŠTIKOVÁ ze společnosti Natural Trade CZ s.r.o., která v České republice zastupuje přírodní kosmetiku a rostlinné barvy značky Khadi.

I barvené vlasy mohou být zároveň vlasy vyživovanými a zdravými. Jak toho docílit? Na pultech obchodů či v internetových prodejnách se stále častěji objevují přírodní barvy na vlasy. Jeden z nejznámějších a zároveň staletími nejprověřenějších způsobů přírodního barvení představuje henna a indigo. Ovšem za označením „přírodní barvení“ se skrývají i procedury a produkty, které mu neodpovídají. „Za přírodní bývají označovány i barvy, které sice obsahují velké množství přírodních složek a extraktů a zároveň postrádají hlavní běžně používané chemické látky, přesto však jiné konvenční chemické látky nadále obsahují. Jedná se o zcela odlišné produkty.“

Proč při barvení upřednostnit rostlinné barvy?

Čistě rostlinné barvy představují zdravé barvení vlasů, které nejen že vlasům neškodí, ale navíc jim přímo prospívá. Různé syntetické látky, se kterými přicházíme dnešní době ve velkém do styku, nejsou našemu tělu přirozené a mohou se podepisovat negativně na našem zdraví, zejména v dlouhodobém horizontu. Mnoho lidí si to již uvědomuje u potravin. Obdobná situace je však i u kosmetiky, včetně vlasových barev, protože rovněž látky z kosmetických přípravků mohou pronikat skrze pokožku do organismu.

Kdo se tedy zajímá o zdravý životní styl a snaží se při tom vyhnout zbytečné chemické zátěži, měl by věnovat pozornost i způsobu barvení svých vlasů. V tomto směru je pak třeba posunout svá kritéria dále, než pouze na to, aby daná barva neobsahovala amoniak a peroxidy. Množství chemických látek používaných v barvách na vlasy je totiž ve skutečnosti velice široké. Velmi často se v dnešní době také objevují alergické reakce na látky obsažené v chemických barvách na vlasy, především na para-fenylendiamin (PPD), který mnohé z nich obsahují. Tyto reakce mohou mít průběh od svědění či pálení pokožky, přes padání vlasů, po otoky v oblasti hlavy a anafylaktický šok.

Co je para-fenylendiamin?

Jedná se o chemickou látku, tmavé barvivo obsažené v barvách, šamponech a přelivech s dlouhotrvajícím a přechodným účinkem. Bývá označován též jako benzenediamine, diaminobenzene, ursol D, orsin, rodol D, aminoaniline, p-fenylendiamin. Při kontaktu s citlivou pokožkou může způsobit alergickou reakci – viz výše. K příznakům patří např. začervenání kůže, vyrážky, puchýře, následná slepota, kóma aj. Extrémní případy končí smrtí. Například ve Skotsku díky rychle probíhající alergické reakci na benzenediamin zemřela 17letá dívka. Velká Británie momentálně zvažuje zákaz používání této látky. S přídavkem para-fenylendiaminu za účelem dosažení tmavšího a trvalejšího odstínu se lze setkat rovněž v tetovací henně na kůži.

Čtěte také: „Tetování hennou“ způsobí jizvy a spustí alergie

Můžete zmínit další výhody přírodního barvení?

Jistě. Rostliny, které se pro barvení vlasů tradičně používají, zajišťují vlasům zároveň péči. Mohou být přímo řešením na problémy, se kterými se u svých vlasů potýkáme, jako jsou lupy, padání vlasů nebo unavený vzhled vlasů. Hovořím v tomto případě o čistě rostlinných barvách. Je třeba rozlišovat mezi barvami složenými z namletých rostlin a mezi výrobky, které bývají nazývány jako přírodní barvy, avšak obsahují zároveň chemické látky. Těmi mohou být kromě látek ovlivňujících výslednou barvu i různé syntetické parfemace, konzervanty, ropné látky apod. Je proto důležité ptát se na konkrétní složení dané barvy a nevystačit si pouze s vyjmenováním, které látky barvy neobsahují. To platí i o nabídce přírodního obarvení v kadeřnictví.

Za jak dlouho po přechodu na rostlinné barvení poznám v kvalitě vlasů rozdíl?

Jestliže jsou rostlinné barvy kvalitní, projeví se změna často už po první aplikaci. Vlasy se rozzáří a jsou vitálnější. Někdy mohou hned po první aplikaci dokonce zmizet lupy nebo ustoupit padání vlasů. Aplikace čistě rostlinné barvy totiž zároveň představuje vlasovou kúru. Rostlinné látky s antimikrobiálním účinkem tak působí během aplikace na pokožku a ozdravují ji. Obdobně vlasové kořínky získávají intenzivní výživu. Jestliže chceme účinně a dlouhodobě zlepšit kvalitu a zdraví svých vlasů, je vhodných vícero aplikací. Opakovaným barvením pak vlasy dokáží přímo vzkvétat.

Jakých odstínů je možno dosáhnout pomocí henny, amly, indiga aj.?

Pro barvení vlasů se používá nejčastěji henna. Pojem „henna“ je zažitý pro všechny rostlinné barvy, ať mají jakýkoliv odstín. Avšak henna je pouze jedna konkrétní rostlina. Ta barví oranžovočerveně, přičemž na tmavých vlasech se projeví spíše mahagonovým obarvením. Další odstíny pak vznikají mícháním s dalšími rostlinami nebo čistým použitím jiných rostlin. U rostlinných barev Khadi jsou jimi např. indigo, amla, jatropha či senna neboli cassia. Vzniká tak škála hnědých a černých odstínů. Lze namíchat i červenohnědé odstíny či světlé zrz nebo plavé odstíny. Vzniklé barvy působí přirozeně a zároveň velmi atraktivně.

Proč někteří lidé do barev přidávají ocet, sůl, červenou papriku, víno nebo třeba černý čaj?

Čistě rostlinné barvy jsou k dostání ve formě prášku. Z něho po zalití vodou vzniká barvicí pasta. Mnohé ženy tato pasta přímo vyzývá, aby do ní přidaly ještě nějakou jinou přírodní složku. Buď proto, aby si vyzkoušely vliv přídavku, který bývá doporučován, anebo přidávají do pasty určitou ingredienci, která se jim dlouhodobě osvědčila. Lze shrnut, že některé přídavky jsou vhodné a jiné nejsou. Např. citrón je vhodný přídavek do červené henny, avšak nemusí být vhodným přídavkem do jiné rostlinné barvy, ve které jsou i jiné barvicí rostliny, např. do hnědých odstínů Khadi. Nevhodný přídavek může mít vliv na výsledný odstín anebo na intenzitu obarvení. Pokud chceme takto experimentovat s různými přídavky a hledat si svoji vlastní přírodní směs, tak je to samozřejmě možné. Výrobci barev většinou uvádějí tipy na vhodnost přísad do dané barvy ve svých návodech.

V čem je barvení hennou a indigem prospěšné?

Rostlinné pigmenty pracují na principu „obalení“ jednotlivých vlasů, neničí tedy strukturu. Naopak vyživují a chrání. 

  • zásobují vlas vitamíny, proteiny
  • posilují kořínky
  • zabraňují třepení
  • zvyšují hustotu a lesk
  • působí proti lupům
  • jsou vhodné pro alergiky
  • mohou se používat dlouhodobě a opakovaně

Konkrétně vaše barvy na vlasy – jaké složky obsahují?

Rostlinné barvy Khadi se vyrábějí v Indii, zemi, která po staletí využívá znalostí rostlin pro zdraví a krásu. V barvách Khadi naleznete indigo, hennu, sennu neboli cassii, jatrophu, amlu a další pečující rostliny, s nimiž pracuje ajurvédská medicína. Jsou voleny suroviny nejvyšší kvality, podléhající zároveň přísným laboratorním testům – tím je garantována čistota a bezpečnost barev. V případě rostlinných barev a různých henn není totiž zdaleka samozřejmostí, aby rostlinná směs byla opravdu čistá, bez chemických příměsí, většinou nedeklarovaných na obalu. Ty se do rostlinných prášků přidávají za účelem ovlivnění odstínu anebo posílení barvicího účinku. Může se jednat jak o soli těžkých kovů, tak o látky běžně používané v chemických barvách na vlasy. Jednotlivé značky a produkty se mezi sebou liší. Z tohoto důvodu je právě u přírodních barev na vlasy a henn důležitá certifikace přírodní kosmetiky. U takovýchto produktů se poté můžeme opřít o čistotu jejich složení, bez obsahu nedeklarovaných chemických ingrediencí. Výrobky poznáme podle loga příslušné certifikace na obalu.

Vyžaduje barvení hennou aj. speciální postup? Čeho se při barvení vyvarovat?

Z hlediska procedury nepředstavuje přírodní barvení zásadní odlišnosti od chemického. Postup vypadá následovně: Barvicí pasta se připraví smícháním prášku s vodou. Na rozdíl od chemické cesty je nutno nanášet pastu teplou a rovněž ji v teple nechat působit – to znamená zakrýt si barvené vlasy ručníkem nebo čepicí. Doba působení bývá poněkud delší než u chemických barev, avšak u kvalitních rostlinných barev se nejedná o výrazný časový rozdíl. Například pro barvy Khadi postačí působení mezi 30 minutami a 2 hodinami, v závislosti na požadované intenzitě obarvení. Na rozdíl od chemických barev však během aplikace zároveň dochází k regeneraci vlasů a k výživě vlasových kořínků.

Pro dosažení požadovaného výsledku je třeba před prvním barvením pročíst návod k použití. Lidé často chybují, když provedou postup podle zvyku, doslechu či popisu z návodu jiných značek. Ale jednotlivé značky rostlinných barev se od sebe liší svým složením, a ve vazbě na to i v případných detailech postupu. Pro dosažení popisovaného výsledku je nutné dodržet postup uvedený daným výrobcem. (Něco jiného samozřejmě představuje cílené zkoušení a vytváření postupů a barevných výsledků vlastních, zde se experimentátorům meze nekladou.)

Jak dlouho barva na vlasech vydrží? Smývá se?

Výše uvedený fakt opět závisí na dané značce a produktu. U rostlinných barev shledáváme rozdíly. Některé poskytují obarvení dlouhodobé, prakticky trvalé, u jiných dochází k rychlému vymytí. Intenzitu a trvalost obarvení ovlivňuje kvalita a volba surovin, ale i případný přídavek chemických látek. Jednoznačný závěr platný pro všechny rostlinné barvy tedy udělat nelze. Co se týká barev Khadi, poskytují obarvení dlouhodobé, i když s faktorem ztráty na intenzitě v průběhu měsíců, pokud vlasy nejsou barveny opakovaně. Nové barvení se provádí většinou díky odrostům. Rovněž záleží na dalších přípravcích vlasové péče. Negativně ovlivňuje stálost barvy především používání šampónů a kondicionérů s obsahem silikonů.

Vyžadují vlasy barvené hennou/indigem následné ošetření v podobě speciálních šamponů aj.?

Na rozdíl od chemického barvení, kdy dochází k zásahu do struktury vlasů, a kdy se poté provádí dodatečné ošetření vlasů v podobě regeneračního přípravku, není u kvalitních rostlinných barev onen krok nutný. Rostlinná barva sama o sobě představuje regeneraci. Mnozí výrobci mají v sortimentu společně s barvami i optimální doplňky k rostlinnému barvení. Například šampóny podporující udržení barvy či vlasové oleje.

Pokud nechci absolvovat barvicí proceduru doma, nabarví mě hennou kadeřnice?

V ČR zatím není příliš specializovaných kadeřnictví, spíše první vlaštovky. Na našich webových stránkách uvádíme kadeřnictví spolupracující se značkou Khadi. Specializovaná kadeřnictví doporučuji z důvodu zkušenosti s rostlinným barvením. Navíc, tyto kadeřnice a kadeřníci mají k rostlinnému barvení kladný osobní vztah. Pokud změníme preference z chemického barvení na rostlinné, je přirozené, když poté změníme i kadeřnictví za takové, které se specializuje na barvení rostlinnou cestou.

Zároveň připomínám, že i v rámci kadeřnické péče existuje tzv. přírodní barvení, přičemž se o čistě přírodní barvení jednat nemusí. Za přírodní bývají označovány i barvy, které sice obsahují velké množství přírodních složek a extraktů a zároveň postrádají hlavní běžně používané chemické látky, přesto však jiné konvenční chemické látky nadále obsahují. V tomto případě se nejedná o barvení čerstvě připravenou rostlinnou pastou anebo barvou složenou podle parametrů certifikované přírodní kosmetiky, nýbrž o zcela odlišné produkty. Pokud tedy uvažujeme o službách určitého kadeřnictví, je třeba zjistit, jaké barvy zde používají a dle toho se rozhodnout.

Kupujeme rostlinnou barvu: 

Ne všechny v obchodech nabízené přírodní barvy jsou skutečně „čisté“. Někdy se jedná o směs přírodních a chemických látek, jindy o převážný podíl chemie s nepatrným zastoupením rostlinných pigmentů. Je třeba studovat informace o složení, samotný název produktu nevypovídá vše. Zejména blond odstíny bývají směsicí přírodních a průmyslových složek. Obdobně černá henna může skrytě obsahovat chemické látky, protože čistá henna, jak už bylo uvedeno výše, černý pigment neobsahuje. Spolehlivé jsou z pohledu čistoty složení produkty s certifikací přírodní kosmetiky, např. BDIH nebo NaTrue. Kromě splnění přísných kritérií na přírodní složení musí být u takto certifikovaných barev na obalu kompletně deklarovány všechny ingredience.

Čtěte dále: Krémy proti vráskám? Jen kanadský žertík

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro internetová a tištěná média píše od roku 2002. Zajímá se především o sociální politiku a zdravý životní styl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).