Hlavní navigace

GMO kukuřici letos v ČR zasel jen jediný pěstitel

2. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / TanteTati, podle licence: Public domain
Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí v České republice klesly o devadesát dva procent.

Geneticky modifikovaná kukuřice se letos v České republice pěstuje pouze na pětasedmdesáti hektarech, což je o devadesát dva procent méně než v loňském roce, informovalo ministerstvo zemědělství. Obdobná situace je i v ostatních státech Evropské unie, kde plochy s geneticky modifikovanými plodinami stagnují nebo klesají. V mimoevropských zemích jsou tyto plodiny naopak významnou složkou zemědělské výroby.

„Zájem o pěstování geneticky modifikovaných plodin u nás klesá už několik let, důvodem je například problematický odbyt GMO kukuřice a letos se k tomu přidaly problémy s odbytem mléka, pokud jsou dojnice krmeny GMO kukuřicí. Řada mlékáren totiž takové mléko odmítá odebírat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mezi další důvody klesajícího zájmu o GMO kukuřici řadí pěstitelé administrativní zátěž nebo dodržování odstupné vzdálenosti od ploch s konvenčními plodinami.

V rámci České republiky podle evidence Státního zemědělského intervenčního fondu pěstoval GMO kukuřici v roce 2016 pouze jeden pěstitel. V loňském roce ji přitom zaselo jedenáct pěstitelů. Z celkové výměry kukuřice v ČR tvoří tato geneticky modifikovaná forma jen 0,23 % a pěstovala se pouze v Pardubickém kraji.

GMO kukuřice je i v letošním roce jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která se smí na území Evropské unie, tedy i ČR, pěstovat ke komerčním účelům. Jde o geneticky modifikovanou plodinu s vloženým genem z půdní bakterie Bacillus thuringiensis (odtud také označení Bt-kukuřice), který kukuřici propůjčuje odolnost proti škodlivému zavíječi kukuřičnému.

GMO potraviny? V Evropě ne, v USA ano

Problematika geneticky modifikovaných organismů a jejich produktů je součástí společné politiky EU a prochází přísným a náročným schvalovacím procesem. Posuzují se případná rizika pro životní prostředí, zdraví lidí a zvířat. Jiná geneticky modifikovaná plodina než výše uvedená kukuřice nebyla v uplynulém období v EU předložena do schvalovacího procesu a současně i schválena.

Produkce GMO kukuřice je v ČR využívána jako krmivo pro hospodářská zvířata, z menší části také jako surovina pro výrobu bioethanolu či bioplynu. Vypěstovaná GMO kukuřice se v ČR nevyužívá pro potravinářské účely.

Prvním povoleným GMO živočichem k jídlu je losos. V Americe, kde je přístup ke GMO značně jiný než v Evropské unii, ho loni schválili coby pro člověka neškodnou potravinu. Namísto obvyklých tří let roste tato ryba jen rok a půl. Označování těchto lososů jako GMO je pouze dobrovolné. Aktuálně letos v létě prezident USA Barack Obama schválil zákon, který ruší povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných surovin. Znamená to, že potraviny vyrobené z GMO už většina spotřebitelů USA nepozná.

Pěstování GMO kukuřice v České republice:

Rok

Plocha (ha)

Počet pěstitelů

2005

150

51

2006

1 290

82

2007

5 000

126

2008

8 380

167

2009

6 480

121

2010

4 680

82

2011

5 090

64

2012

3 050

41

2013

2 560

31

2014

1754

18

2015

997

11

2016

75

1

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).