Hlavní navigace

Fritování bez tuku? Ne tak docela

29. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Tefal.cz
Fritovací hrnce, které potřebují k osmažení minimum oleje, jsou hit. Jenže příznivci smaženého jídla musí být výsledkem nutně trochu zklamaní. Ani délka přípravy nepotěší.

Hitem vánočního trhu se v kategorii kuchyňských spotřebičů staly fritovací hrnce, které měly být převratné v tom, že se v nich dá jídlo smažit bez použití tuku. Nebo tedy smažit… jídlo se v nich dá připravit, a to skutečně jen s minimem tuku, nicméně příznivci jídla smaženého musí být nutně trochu zklamaní. A vzhledem k délce přípravy jsou nemile překvapeni i mnozí ostatní.

Reklama nelže, když například o hrnci Tefal FZ 700038, který tato firma představila v rámci kampaně Zdravě a chutně, uvádí, že se v něm dá připravit celé kilo bramborových hranolků na pouhé jedné lžíci oleje a že výsledný pokrm tak obsahuje jen tři procenta tuku. Jenže stačí se na webu začíst do zkušeností zákazníků, kteří si tento výrobek nebo jemu podobné koupili či ho dostali, a je jasné, že to je jen část pravdy.


Autor: Tefal.cz

Fritéza nabízená v rámci kampaně Zdravě a chutně

Proti ní stojí tři ale: příprava jídla v tomto hrnci trvá hodně dlouho, rozhodně to není přístroj, díky němuž se vaše rodina dočká pokrmu zrovna brzy. Další výtkou je fakt, že se do jeho nádoby v případě některých jídel nevejde dost porcí pro početnější rodinu a konečně třetí výtka, u fritovacího hrnce vcelku zásadní: hranolky v něm sice usmažíte, ale sýr už nikoli a i se řízky je to všelijaké.

I hranolky navíc podle mnoha respondentů chutnaly jinak než klasické křupavé, které většina lidí upřednostňuje. „Mám ráda hranolky klasické z friťáku i z trouby, ale takhle odporné hranolky jako dělá tato fritéza, to svět neviděl. Pokud ve fritéze připravujete i jiné pokrmy, tak bych k vám opravdu nechtěla být pozvána na večeři. Já vím, řeknete mi, že jíte zdravě, ale hranolky jsou prostě hranolky, a musí být chuťově křupavé a ne vysušené bílé bez chuti (zkoušela jsem všechny možné druhy domácích i kupovaných předsmaž. hranolek), ale výsledek vždy stejný,“ napsala na web svou zkušenost s hrncem uživatelka Vivien.

Pomiňme pro tentokrát, že smažení jako takové není zdravé, když už si člověk kupuje fritézu, asi se s touto námitkou nějak vyrovnal. Dá se na to samozřejmě dívat i z druhé strany, tento fritovací hrnec připraví pokrmy zdravěji než většina konvenčních fritéz, jenže to by dokázal i jiný přístroj nebo kuchař sám, aniž by k tomu potřeboval spotřebič v ceně kolem tří tisíc korun. Přesto ho někteří zákazníci chválí právě za to, že jídla z něj nechutnají tak „smaženě“ jako z běžné fritézy – řeč je třeba o zelenině či žampionech.

Hranolky za tři čtvrtě hodiny

Abychom fritéze od Tefalu zase tolik nekřivdili, naprostá většina zákazníků, kteří přístroj hodnotili například na serveru Heureka.cz, si ho chválí, poměr je 125 chvalných recenzí k 16 kritickým. Nicméně i ti, kdo chválí, měli výhrady, z nichž ty nejčastější se týkaly faktu, že zmíněný kilogram hranolek se v něm připravuje čtyřicet minut, na což si zákazníci stěžovali opakovaně, byť naopak jiní uvedli, že jim stačila doba mnohem kratší.


Autor: SXC

Hranolky z horkovzdušné fritézy? Zákazníci mají výhrady

Mnozí rovněž naznali, že skutečně nejde o klasickou fritézu. Jako například recenzentka Verunka. "Hranolky z fritézy jsou velmi chutné díky tomu, že není nutno použít velké množství tuku, jsou i zdravější a vhodné dokonce i pro ty z nás, kteří dbáme o štíhlou linii. Nicméně o plnohodnotnou náhradu fritézy se rozhodně nejedná. Fritézu na řízky, koblihy a tak dále budeme pořizovat samostatně,“ napsala.

Místo fritézy horkovzdušný hrnec

Drsná byla k přístroji například uživatelka vystupující pod nickem Natam, která uvedla jediný plus, a to nízkou spotřebu oleje. Ale jinak jí vadilo následující: dlouhá příprava jídla, hlučnost a velikost přístroje, který v malé kuchyni zabírá příliš mnoho místa, jeho náročná údržba či fakt, že podle ní dokáže najednou připravit kompletní jídlo tak pro dvě osoby nejvýše. Navíc se dlouhá doba, po níž je přístroj puštěný, nutně podle ní musí projevit na spotřebě elektrické energie. „Nedá se v něm připravit obalený řízek,“ dodala ještě s tím, že určitě nejde o fritézu.

A to je právě ono: pokud čekáte převratnou novinku v podobě fritovacího hrnce, který připraví smažená a přitom zdravá jídla, nedočkáte se. Postřehy zákazníků opakovaně hovoří o tom, že přístroj je spíše než fritézou parním hrncem či malou horkovzdušnou troubou. Oficiální označení ostatně zní horkovzdušná fritéza. Podle zákazníka Martina Hroudného je prostě jídlo z tohoto hrnce spíše smaženo-pečené než vyloženě smažené, byť se najdou i ti, kdo tvrdí, že nakonec na něm i řízky dokázali udělat. Ale nikoli už na lžíci oleje

O tom ostatně svědčí i fakt, že výrobce sám doporučuje, aby se v hrnci vařila například jídla s omáčkou a podobně, což je funkce, která u fritovacího hrnce přece jen překvapí. „Bohužel otáčecí lopatka někdy jídlo vytlačuje ven z hrnce,“ zní jiná zkušenost týkající se přípravy takového pokrmu – surovin ve fritovacím hrnci zkrátka nesmí být moc. Jako bonus pak můžete brát to, že přístroj jídlo míchá za vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).