Hlavní navigace

Festival chutí, to je Jídlo z blízka

6. 7. 2012

Sdílet

Farmářské suroviny v degustačním menu můžete ochutnat už od 9. července ve třinácti brněnských restauracích. Nechte se zlákat chutí opravdového jídla.

Jestli jste těmi, kterým není lhostejné, co na vidličku či rukou do úst vloží, dolijte palivo do svých aut a mezi 9. – 29. červencem si udělejte výlet do Brna. V tomto období se v místních restauracích otevřou brány opravdovému jídlu, na slavnostech nazvaných Jídlo z blízka. Podtitul celé akce – Objevte kouzlo farmářských lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku – hovoří zcela jasně.

Návštěvníci budou moci ochutnat speciální menu slavností složené výhradně z čerstvých sezónních surovin od lokálních producentů. Kromě degustačních menu se během slavností se budete moci těšit i na bohatý zábavně-vzdělávací program, ve kterém se dozvíte, jak zpracovávat různé druhy sezónních surovin a to i těch méně tradičních. Chybět nebudou ani kurzy vaření a degustace vín. V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska.

V nabídce brněnských restaurací zapojených do slavností jsou např.:

  • roastbeef z jehněčího hřbetu s marmeládou z rebarbory a domácím celerovým chlebem
  • čtvrtka pečené kachničky, kysané zelí, domácí houskový knedlík
  • funghi rippieni (pečárky plněné parmazánem s bylinkovou krustou), crostini zucchini grigliatti ai formaggi caperi (crostini s grilovanou cuketou a kozím sýrem), fritatta ai verdura (zeleninová omeleta)
  • sorbet z cukrového hrášku s mátou, podávaný na jahodovém tartaru se zeleným pepřem a karotkovým coulies

Pokud vás k ochutnávce i domácí přípravě lákají netradiční výseky z hovězího či vepřového masa, ale nevíte, jak si počínat při přípravě, můžete se nechat proškolit a to zcela nenásilnou formou, zakončenou degustací: „V restauraci Café Era budeme připravovat netradiční kusy hovězího masa a následně z něj šéfkuchař pan Michal Göth připraví pro návštěvníky zajímavé speciality,“  říká David Kukla, jednatel firmy Sklizeno, provozovatel stejnojmenných farmářských obchodů. Jak připravit hovězí krk, aby se až za ušima olizovala celá rodina, se dozvíte právě na gurmánských slavnostech Jídlo z blízka.

Žádáte-li více, bude vám vyhověno. V rámci doprovodných programů se totiž budete moci seznámit se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i šéfkuchaři, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Pod jejich přívětivým dohledem si budete moci vyzkoušet tradiční řemesla, naučit se klasické recepty nebo ocenit půvab moravských vín. Vykostit králíka a provonět byt domácím štrúdlem už bude napříště otázka pár minut.

„Jídlo z blízka staví přesně na tom, na čem stavíme my ve Sklizeno, a to je lokální produkce. Věříme, že šťavnaté maso z Vysočiny, čerstvé ryby ze Slovácka a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska se s přehledem vyrovnají argentinskému hovězímu, norským lososům a španělským rajčatům. To, co se pěstuje v našem okolí je pro nás přirozené a měli bychom si to hýčkat. A o propagaci této myšlenky se stará Jídlo z Blízka stejně jako Sklizeno. Proto jsme tuto akci s největší radostí podpořili a stali jsme se jejím zlatým partnerem,“ doplňuje David Kukla.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY

Chcete-li znát podrobný program, případně si rovnou zarezervovat místo v jedné ze třinácti brněnských restaurací a ochutnat tak jídlo, které má nálepku „vyrobeno z farmářských surovin“, podívejte se na stánky www.jidlozblizka.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).