Hlavní navigace

Farmářské trhy v Karlových Varech nabídnou sýr máčený v tuzemáku

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Právě dnes s úderem desáté hodiny začaly dlouho očekávané farmářské trhy v Karlových Varech. Nabídnou spoustu novinek i netradičních pochoutek. Více už prozradí Božena Turoňová.

Už dnes začala nová sezóna farmářských trhů v Karlových Varech. Před budovou Tržnice ve Varšavské ulici s úderem desáté hodiny začali své výrobky či plody své píle prodávat farmáři z blízkého okolí. Někteří patří mezi stálé prodejce, ale další si tu odbydou svou premiéru. Co všechno budeme moci ochutnat a pokoupit, nám prozradila Božena Turoňová, která pro město Karlovy Vary zajišťuje od vzniku zdejších farmářských trhů prodejce a všechny záležitosti spojené s jejich organizací.

Odkdy dokdy budou vaše farmářské trhy probíhat?

Městské farmářské trhy v Karlových Varech vstupují do své šesté sezony. I letos bude zachován již osvědčený model pořádání akce jednou měsíčně (vzhledem k nižší kupní síle zdejších obyvatel oproti „bohatším“ regionům ČR a tento interval znamená svátek pro nakupující i prodávající, všichni se těší na příští trhy vždy zhruba v polovině měsíce od března do prosince). Farmářské trhy se budou letos konat ještě 15. 4., 20. 5., 17. 6., 15. 7., 19. 8., 16. 9., 21. 10., 18. 11. a 16. 12. 2016. Oficiálně se zahajují vždy od deseti hodin, ale již před touto stanovenou dobou většina farmářů má připravené své produkty a začíná je nabízet.

Co nového jste si připravili na začínající sezonu farmářských trhů?

Na letošní sezonu jsme nepřipravili žádné závratné změny. Snažíme se o maximální udržení kvality, tak aby toto lákadlo stále fungovalo – aby i v nejzápadnějším regionu země s horskou neúrodnou půdou a s velkou koncentrací průmyslové výroby (tepelné elektrárny, povrchové doly apod.) našli lidé zdravé potraviny z blízkého okolí. Z výše uvedených důvodů zveme k nám zemědělce z blízkého Polabí (Lounsko, Litoměřicko), ze sousedního kraje. Navazujeme kontakty s dalšími malými výrobci netradičních produktů, tak abychom obohatili nabídku a farmářské trhy učinili ještě přitažlivějšími.

Dosud byly mediální ohlasy velmi pozitivní a zejména nás těší, že se i u nás vytvořila skupina pravidelných nakupujících… Nyní jsme omezili dřívější doprovodné akce pro zákazníky i jejich děti, zaměřujeme se hlavně na kvalitu prodeje místních výrobků, ale pořádáme i další zajímavé besedy a přednášky obvykle v předvečer konání farmářských trhů pro širokou veřejnost – zveme odborníky na zdravý životní styl, zejména známé lékaře, tak aby se i u nás zlepšila informovanost.

Dočkáme se u vás i tradičních velikonočních sladkostí?

Pochopitelně, zákazníci se mohou těšit na všechny tradiční velikonoční jidáše, mazance a další produkty.

O co, stejně jako loni, vaši příznivci nepřijdou?

Ani v letošní sezoně naši příznivci nepřijdou o báječnou atmosféru, o možnost kontaktu mezi venkovem a velkým městem, ani o možnost nakoupit si např. inovované mléčné výrobky a sýry včetně kozích, chlazenou drůbež z Františkových Lázní, pečivo a cukroví (např. svatební koláčky), houby, paštiky oceněné v soutěži regionálních potravin a najdou zde opět většinu osvědčených prodejců. Své příznivce si jistě najde i nový účastník našich farmářských trhů – rodinná farma z Krušných hor zaměřená na bylinky. Jsme zvědaví, jaký ohlas bude mít novinka – sýr hermelínového typu namáčená v tuzemáku „Rumín“.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).