Hlavní navigace

Farmářské trhy bojují s nedostatkem farmářů

15. 8. 2011

Sdílet

O čerstvé zboží mají zákazníci zájem, pořadatelé však narážejí na problémy se zajištěním sortimentu, který by odpovídal kritériím farmářských trhů. Kde se bude prodávat tento týden?

Farmářské trhy se staly velmi populárními, po prvotním nadšení a rychlém vzniku řady prodejních míst přicházejí problémy. Některá tržiště již provoz ukončila, jiná si dávají přestávku, obce hledají vhodné pořadatele a ti zase farmáře, kteří by dodávali vhodné zboží. K tématu: Definice a Kodex farmářských trhů

Možná jste také zaznamenali zprávy o falešných farmářích, kteří zneužívají popularity trhů a namísto místní mrkve nabízejí zboží koupené za rohem v hypermarketu a vypěstované bůhví kde. Jak jim v tom co nejúčinněji zabránit? Přečtěte si: Jak zamezit přístup podvodníků na farmářské trhy?

Farmářské trhy jsou hitem, o jejich pořádání se pokouší ledaskdo; a jak ukazují čísla ministerstva, příležitosti grantu z fondu EU využila řada subjektů. Ne všem se daří, ale i nekvalitní trhy se snaží udržet – jde tu přece i o dotace. K tématu: Deset miliónů pro farmářské trhy.

Připravili jsme pro vás přehled trhů, které se konají tento týden. Napište nám, jak jste byli spokojeni s jejich nabídkou!

Farmářské trhy o prázdninách

Někteří provozovatelé farmářských trhů se rozhodli během letních měsíců omezit provoz a prodejce tak na obvyklých místech najdete v delších intervalech. Ve volnějším prázdninovém rytmu se budou konat například trhy na Kulaťáku, v Karlíně a na Zbraslavi.

V pražské Holešovické tržnici se přes léto nebude konat farmářský trh (Holešovický farmářský trh), nejbližší termín je až 27. 8. a dále pak opět každých 14 dní. Čerstvé lokální zboží tu přesto najdete, v běžném provozu totiž zůstává i v červenci a srpnu zeleninová hala č. 22 (Farmářské tržiště Holešovice – zeleninová hala).

Na Farmářských tržištích – na Kubáni, Náplavce, a Jiřáku – se během července a srpna prodává jako obvykle ve „všedním“ (neprázdninovém) režimu. Pozor, na Farmářském tržišti František byly nyní vyhlášeny prázdniny, další termín trhu bude oznámen.

Podle informací pořadatelů bude beze změn v prázdninových měsících pokračovat například nový velký farmářský trh na náměstí Republiky, Farmářský trh na Slunečním náměstí, Praha 13, Selský trh na Suchdole, Český farmářský trh na všech třech místech – tedy v Klánovicích, Dolních PočernicíchDolních Břežanech.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).