Hlavní navigace

Veterináři vraceli tuny drůbežího z Polska. Jak se vyvarovat salmonely?

20. 9. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Drůbežáři ze zahraničí, na rozdíl od těch domácích, nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou. Je to levnější, ale také rizikovější kvůli většímu výskytu salmonel.

Státní veterinární správa (SVS) během mimořádné kontrolní akce zaměřené na dovozy drůbežího masa zjistila porušení předpisů u 15 z celkem 388 zkontrolovaných zásilek o celkové hmotnosti 1275 tun. Všechny závadné zásilky pocházely z Polska. ČTK to sdělil mluvčí SVS Josef Duben s tím, že akce se uskutečnila od konce letošního května do konce srpna.


Autor: SXC

Polskému výrobci byly vráceny dvě zásilky drůbežího strojně odděleného masa o celkové hmotnosti 43,5 tuny. Ve dvou případech putovalo zpět do Polska dělené drůbeží maso vážící celkem devět tun. Zlikvidována musela být zásilka 600 kilogramů drůbežích výrobků.

„V ostatních případech byly porušeny legislativní požadavky zejména na průvodní dokumentaci, nebyla splněna informační povinnost příjemců potravin živočišného původu v místě určení, dále byla porušena povinnost kontroly zásilky provozovatelem v místě určení a ve dvou případech byly nevyhovující výsledky laboratorního vyšetření na absorbovanou vodu,“ uvedl Josef Duben.

Veterinární inspektoři kontrolovali maso dovážené ze zemí Evropské unie i ze třetích zemí. Podle mluvčího Dubna počítá SVS kromě rutinních celoročních kontrol i do budoucna také s podobnými mimořádnými kontrolními akcemi.

Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu od poloviny května nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. 

SVS zahájila kontrolu zaměřenou na dovozy drůbežího masa 14 dní poté, co nový předpis nabyl účinnosti. Domácí drůbežáři dlouhodobě upozorňují, že například jejich polští kolegové na rozdíl od nich nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou, což je levnější a znevýhodňuje to tuzemské výrobce. Chlazení vodou s sebou navíc nese větší riziko výskytu salmonel.

Prevence salmonelóz: doporučení pro spotřebitele

  • Umývejte si ruce v teplé vodě se saponátem minimálně po dobu 20 vteřin před a po manipulaci se syrovým masem a drůbeží. Horkou vodou se saponátem umyjte rovněž prkénko pro krájení, nádobí a náčiní. Důkladně očistěte zašpiněná místa.
  • Dohlížejte na to, aby syrové maso, ryby a drůbež byly odděleny od ostatních potravin, které se nebudou tepelně opracovávat. Používejte jiné prkénko pro syrové maso, drůbež a vejce, a jiné pro tepelně opracované potraviny.
  • Zajistěte, aby se při tepelné úpravě masa a drůbeže dosáhlo před konzumací bezpečné teploty uvnitř masa. Bezpečná teplota pro hovězí a vepřové maso je 71 °C, pro drůbeží 74 °C. Informace o teplotě uvnitř masa se získá pomocí teploměru určeného k měření vnitřní teploty potravin.
  • Syrové maso a drůbež zchlaďte do dvou hodin od zakoupení nebo do hodiny, pokud teplota přesáhla 32 °C. Tepelně opracované maso a drůbež zchlaďte do hodiny po tepelném procesu.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Zdroje: ČTK, www.bezpecnos­tpotravin.czUSDA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).