Hlavní navigace

Dotované ovoce pro školáky. Má smysl?

27. 10. 2009

Sdílet

Pokud česká vláda schválí evropský projekt s názvem Ovoce do škol, tak už od ledna tohoto školního roku si žáci na prvním stupni všech zapojených základních škol pochutnají na dotovaném ovoci a zelenině. Bude to k něčemu? Zlepší jedno jablko zdraví školáků?

Projekt vypadá na první pohled ideálně. Děti nepoběží o přestávce do bufetu před školou, aby si koupily párek v rohlíku nebo podobné „dobroty“, ale dostanou dotovanou zeleninu či ovoce. Česko se totiž připojilo k akci Ovoce do škol, která probíhá také v dalších státech Evropské unie. 

Čtěte více: Jak připravit svačinu pro školáka?

bio-ovoce

„Jedná se o evropský projekt, většina peněz jde z Evropy, Česko dodává jen určitou částku, tudíž se nebude jednat jen o české ovoce a zeleninu. Nicméně každý členský stát si do svých provozních materiálů může vložit, že se bude jednat o ovoce a zeleninu, která je typická dané zemi. V našem případě se jedná především o jablka a hrušky, ze zeleniny pak třeba o ředkvičky,“ řekl Mf Dnes mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček s tím, že je to samozřejmě také určitá pomoc českým ovocnářům a zemědělcům. „Není to ale hlavní priorita tohoto projektu. Důležité je pokusit se o zlepšení výživy u naší mladé generace, která je stále obéznější,“ vysvětlil mluvčí.

Je správné dotovat školákům ovoce?

Zachrání děti jedno jablko?

Smyslem svačinového projektu je zastavit negativní trend rostoucí dětské obezity. Výsledky Státního zdravotního ústavu říkají, že je každé šesté dítě v Česku obézní, tvrdí zpráva. To potvrzují i moravskoslezští lékaři. „Fotografie z padesátých až sedmdesátých let minulého století ukazují štíhlé až hubené děti všeho věku. Stačí se však nyní porozhlédnout po školách a člověk zjistí, že převažují silní až obézní a především velmi nezdatní žáci,“ shodují se ostravské lékařky. Odborníci projekt Ovoce do škol chválí, nicméně se shodují: pokud se děti nebudou více hýbat a budou stále konzumovat slazené nápoje, problém dětské obezity nezmizí. 

Čtěte téma: Chcete čerstvé zboží z farmy? Zapojte se do bedýnkování

Právě obrovské množství slazených nápojů a jídel na trhu, je podle lékařů největším problémem. Děti totiž neumějí rozlišit kalorické nápoje a jídlo. „Sladké minerálky, kofoly a další šťávy, které jsou různě ochucené a zabarvené, ale hlavně plné cukru. A kolik colových nápojů se prodává, to se nedá ani spočítat. A děti je mají moc rády,“ popsala Mf Dnes dětská lékařka Jarmila Fialová a dodala, že k nadváze dětí v důsledku nadbytečného příjmu kalorií se přidává absolutní nedostatek pohybu. „Místo běhání venku na hřišti či v tělocvičně dřepí děti u počítače či televize. Musím říct, že nápad ovocných a zeleninových zdravých svačinek ve školách vítám. Také opětné zavádění mléka do škol je určitě přínosem,“ sdělila zase dětská lékařka Jana Nová.

Čtěte více: Pít, či nepít mléko?

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka se již nyní mohou základní školy do projektu Ovoce do škol hlásit. „Je otázka, kolik škol se akce zúčastní. Podle toho se také budou mezi ně rozdělovat peníze. Mělo by to fungovat jako v projektu Mléko do škol, kdy je cena pro žáka za mléčný výrobek snížena. Místo deseti korun za jogurt zaplatí třeba pět korun,“ upřesnil Vorlíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).