Hlavní navigace

Domácí porody? Netrestat, říkají politici. To je ale málo

17. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Téma domácích porodů je složité a legislativa je dostatečně neupravuje. Jak by k problematice přistoupili potenciální zákonodárci? Proti kriminalizaci jsou všichni, jasno ale nemají.

Domácí porody bývají zaměňovány, resp. dávány do jednoho pytle s hnutím za přirozený porod. Není to to samé. Společným jmenovatelem je snaha o změnu zažitého systému českého porodnictví.


Autor: Isifa.cz

Porod doma, nebo v porodnici? Legislativa v ČR je nedotažená

Dokonce i nejznámější české porodní asistentce, Ivaně Königsmarkové, bývá přisuzována snaha o prosazení domácích porodů, přičemž ona sama propagovala původně a zejména porody v porodnici vedené porodní asistentkou a její přístup k porodům doma byl spíše odtažitý.

Přirozený porod znamená změnu medicínského přístupu, lékařem a přístroji řízeného neosobního porodu, za mnohdy zbytečného podávání léků, vyvolávání porodu, nástřihů hráze… Podporuje pokud možno přirozený průběh a změnu nepřátelského prostředí, kam nesmí rodina, kde je absence soukromí a intimity, kde matky i děti jsou čísla v kartě. „V konceptu moderní porodnické péče přitom zdaleka nejde jen o mediálně přitažlivé téma legalizace porodů doma s porodní asistentkou, což je menšinový problém týkající se procenta žen, ale o právo každé ženy na svobodný a informovaný souhlas, právo odmítnout rutinní postupy, právo na nepřerušovaný kontakt s dítětem po porodu, právo na bezplatnou přítomnost podporující osoby u porodu, či právo odejít dříve z porodnice se zdravým dítětem,“ uvedla právnička Adéla Hořejší, která se problematikou zabývá.

Přečtěte si: Jak chtějí rodit ženy v Česku? Hlavně přirozeně

Legislativa přinejlepším na půl cesty

Na bezpečnosti či nebezpečnosti domácích porodů se odborníci neshodnou, každá strana sporu má svá čísla a svá pro a proti. Současná legislativa ČR není domácím porodům nakloněna, ale zůstává – i podle hodnocení ze zahraničí, kdy se stížnostmi českých žen zabývá soud ve Štrasburku – na půl cesty. Polovina je možná optimistické hodnocení: porod doma není sice přímo zakázán, ale ženy nenajdou odbornou pomoc. Soud pro lidská práva ostatně řešil a řeší obdobné problémy z dalších postkomunistických zemí.

Výsledek rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva zřejmě ovlivní i směr, kterým se bude česká legislativa v této záležitosti ubírat v budoucnu. Server Vitalia.cz položil všem stranám kandidujícím v předčasných volbách 2013 do Sněmovny otázku: Mají být domácí porody trestné?

Co si o domácích porodech myslí strany aktuálně kandidující v předčasných parlamentních volbách?

Která strana je nejblíže vašemu názoru na domácí porody a další zdravotní témata, zjistíte v naší volební kalkulačce.

Vyzkoušejte VOLEBNÍ KALKULAČKU pro zdraví a potraviny:

Neopověděly tyto strany: Aktiv nezávislých občanů, Romská demokratická strana a Suverenita – strana zdravého rozumu
Autor: Vitalia.cz

Neopověděly tyto strany: Aktiv nezávislých občanů, Romská demokratická strana a Suverenita – strana zdravého rozumu

Kriminalizaci domácích porodů sice nepodporuje ani jedna z kandidujících stran, často se zmiňují o odpovědnosti za toto rozhodnutí, ale nevěnují se až na výjimky nastavení podmínek pro bezpečný domácí porod. „Porod doma by neměl být trestán. Rodička si ovšem musí uvědomit, že s domácími porody nese vysokou míru odpovědnosti vůči sobě a vůči dítěti,“ říká Radek Lojda za TOP 09. Při případných komplikacích ponesou veškerá rizika včetně trestně právních porodník a rodiče, případně rodička,“ potvrzují požadavek odpovědnosti za podobné rozhodnutí Občané 2011. „Riziko domácího porodu musí snášet rodiče, kteří se takto rozhodou,“ myslí si i Zemanovci, „stát by ale neměl určovat, pod hrozbou trestního stíhání, kde se budou rodit děti. Měl by jen zabezpečit dostupnost co nejkvalitnějších porodních služeb ve zdravotnických zařízeních,“ uvedl místopředseda strany Vladimír Kruliš.

Problematika je jistě složitější, jedná se přinejmenším o nastavení podmínek, které zajistí bezpečnost novorozenců i rodiček, současně budou realizovatelné a finančně přijatelné pro naše zdravotnictví, ale nepůjdou ani proti právům žen.

Nutnost upřesnění podmínek si sice uvědomuje například hnutí ANO: „Mělo by mít jasně vymezeno, za jakých podmínek a za jaké asistence se dají domácí porody uskutečnit,“ říká mluvčí Jaromír Hasoň. Konkrétní návrhy ale chybí. „Těhotenství není nemoc, porod je fyziologický proces. Stát musí urychleně jednak přestat kriminalizovat porodní asistentky, jednak vytvářet příznivé podmínky, aby si rodičky mohly – v souladu se svým zdravotním stavem – vybrat způsob porodu, který jim bude co nejvíce vyhovovat,“ napsal serveru Vitalia.cz Radim Špaček, předseda strany Koruna česká.

Ne o mnoho konkrétnější představy mají komunisté: „KSČM není pro striktní zákaz domácích porodů. Hlavní podmínkou případných domácích porodů by však mělo být, aby je prováděl vyškolený personál, který by v případě jakéhokoli problému ihned přivolal první pomoc, rovněž tak by měl být takový porod podmíněn naprostým zdravím matky, ale i nenarozeného dítěte. V neposlední řadě by měly být předem vyloučeny předvídatelné komplikace (nesprávná poloha nenarozeného dítěte, nepřirozené položení pupeční šňůry atd.),“ říká mluvčí Veronika Žižlavská. Ale jak uvedené zajistit a legislativně ošetřit se opět nedozvíme. Podrobnější představu má jediná strana.

Zelení chtějí domácí porody, ale i lepší porodnice

Tématu porodů se evidentně nejvíce věnují Zelení. Podporují právo žen rozhodovat o způsobu a místě porodu. Rovněž deklarují podporu práva porodních asistentek vykonávat činnosti odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci a jejich nárok být jako ostatní zdravotničtí pracovníci zahrnuty do systému veřejného zdravotního pojištění. „Chceme v souladu s rozšířenou evropskou praxí prosadit, aby porody mimo nemocnice byly běžně možné a pojišťovny je proplácely,“ říká Jan Žáček, tiskový mluvčí Strany zelených. „Chceme umožnit alternativní přístup vždy, když si to žena přeje a zdravotní stav matky i dítěte to umožňuje.“ Zelení podporují ustavení expertní skupiny, která by navrhla reformu systému porodnické péče. Podle jejich představ by měla být složena ze zástupců ministerstva zdravotnictví, zákonodárců, lékařů, poskytovatelů i příjemců porodnické péče – včetně porodních asistentek, klientských občanských iniciativ a dalších expertů. Obdobná pracovní skupina již ostatně byla založena, ale ministerstvo zdravotnictví z ní posléze vyloučilo zástupkyně rodiček, porodních asistentek a zmocněnkyni pro lidská práva.

Tím ale plány Zelených nekončí. Chtějí iniciovat také diskusi o potřebných změnách ve výuce na lékařských fakultách a měnit podmínky v porodnicích: „Zasadíme se o příjemnější porodnická zařízení, pokud jde o přístup lékařů a sester k budoucím maminkám a tatínkům či z hlediska intimity prostředí, které by se mělo co nejvíce podobat domovu a nikoli nemocnici,“ slibuje mluvčí. „Postavíme se proti rušení malých porodnic a za zřízení samostatných porodních domů se zaručenou kvalitou porodní péče, které v jiných zemích vykazují výborné výsledky.“

Strana zelených respektuje právo matky i novorozence na co nejpřirozenější porod. Jan Žáček v této souvislosti připomíná již zmíněný soud pro lidská práva: „Právo žen rozhodovat o místě a způsobu porodu potvrdil Evropský soud ve Štrasburku v rozhodnutí v případu Ternovszky vs. Maďarsko z roku 2010 (platí pro předem sledované těhotenství, bez zdravotních komplikací). Česká republika v současné době čelí několika žalobám týkajícím se neumožnění matkám zvolit si místo a způsob porodu. Tento celoevropský trend je třeba následovat a umožnit rodícím matkám, aby mohly porod prožít tak, jak samy chtějí, bez zbytečných zásahů a s podporou zdravotnického personálu. Zároveň je třeba změnou legislativy umožnit porodním asistentkám, jakožto povolání, které je uznáno na základě evropských směrnic i českého práva, reálně vykonávat jejich činnost, a to zejména jejich zahrnutím do systému veřejného zdravotního pojištění. Těhotenství, porod a doba po něm jsou zásadní pro další život a vývoj dítěte,“ uzavírá Jan Žáček.

Čtěte dále: Platby za přítomnost otce u porodu jsou nehoráznost, říká Liga práv

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).