Hlavní navigace

Dnes má svátek každý, kdo se stará o druhé

12. 5. 2009

Sdílet

Na 12. květen připadl Mezinárodní den ošetřovatelství. Tento den se v roce 1820 narodila Florence Nightingalová, anglická ošetřovatelka, spisovatelka a průkopnice srovnávací lékařské statistiky. Právě ona přišla se sociální reformou, měla hluboký zájem o péči zdravotních sester a chod nemocnic. Sama pracovala jako dobrovolnice.

Florence NightingaleNa 12. květen připadl Mezinárodní den ošetřovatelství. Tento den se v roce 1820 narodila Florence Nightingalová, anglická ošetřovatelka, spisovatelka a průkopnice srovnávací lékařské statistiky. Právě ona přišla se sociální reformou, měla hluboký zájem o péči zdravotních sester a chod nemocnic. Sama pracovala jako dobrovolnice.

Ošetřovatelství, neboli péče o druhé, sahá však hluboko do historie. Nejprve se jednalo o jakousi charitativní péči, která se rozvíjela spolu s křesťanstvím.

12. květen je rovněž Dnem CFIDS (chronický únavový a imunitní dysfunkční syndrom). F. Nightingelová jím údajně rovněž trpěla a mnoho let byla sama upoutána na lůžko.

Foto: Wikipeie

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).