Hlavní navigace

Dítě není horolezec, aktovka jak na expedici do Himálají není na místě

30. 8. 2011

Sdílet

Školáky při výběru školní tašky ovlivňují spíše populární motivy a značka. Rodiče by se měli řídit především doporučenými parametry, které respektují věk a hmotnost dítěte.  „Aktovka by měla být co nejlehčí. Dítě není horolezec. Když ke mně přijdou děti ze školy, a vidím, jak s sebou vlečou tašku, připadá mi, jako když se chystají na expedici do Himálají," řekl ČTK dětský lékař Milan Kudyn. Školák nesmí podle něj na zádech nosit víc než 10 až 12 procent své tělesné hmotnosti. Normy doporučují…

Školáky při výběru školní tašky ovlivňují spíše populární motivy a značka. Rodiče by se měli řídit především doporučenými parametry, které respektují věk a hmotnost dítěte. 

„Aktovka by měla být co nejlehčí. Dítě není horolezec. Když ke mně přijdou děti ze školy, a vidím, jak s sebou vlečou tašku, připadá mi, jako když se chystají na expedici do Himálají," řekl ČTK dětský lékař Milan Kudyn. Školák nesmí podle něj na zádech nosit víc než 10 až 12 procent své tělesné hmotnosti. Normy doporučují maximální hmotnost 1200 gramů u aktovek pro první stupeň, 1400 gramů pro stupeň druhý. 

Vše o škole najdete v seriálu Do lavic:

„V tašce má dítě mít jen nejnutnější věci, a to je kromě svačiny a pití penál a pouze ty sešity s knihami, které konkrétní den ve škole potřebuje. Těžší pomůcky by přitom měly být v tašce umístěny co nejblíže k páteři. Vhodné není ani přivazování sáčků s přezůvkami ke straně tašky. Páteř a svalový korzet u dětí prvních tříd je slabý. Nejhorší variantou v pozdějším školním věku je vadné držení těla a možná skolióza. Při každém přetížení páteře a pohybového aparátu se sumují následky v pozdějším věku," vysvětluje lékař. 

Zdravému vývoji dětské páteře pomohou pevná, anatomicky tvarovaná záda školní tašky, což nutí děti chodit zpříma. Síťovitý povrch v polstrování navíc zlepšuje odvod potu. Také popruhy by měly být vyztužené, dostatečně široké, alespoň čtyři centimetry, aby neprokluzovaly a nedřely. Na dítěti se pak musejí pořádně utáhnout, aby taška nevisela pouze na ramenou. 

Podle čeho také vybírat

Chybět by neměly ani reflexní prvky a fluorescenční barvy zvyšující viditelnost školáka na silnici, rodiče navíc mohou vylepšit tašku cyklistickými blikačkami. Důležitý je i vnitřek tašky s logicky uspořádanými kapsami, jež udrží pořádek. Výhodné jsou postranní kapsy na svačinu a pití, které nevyteče mezi učebnice. Tašku obvykle doplňuje štítek na jméno a klíčenka; některé modely nabízejí i pouzdro na mobilní telefon nebo MP3 přehrávač, případně průvlek na sluchátka a pláštěnku.

Dno tašky může být vyztužené, i třeba plastové, aby nepřepadávala a nešpinila se. Chrání tak před opotřebením a promočením. „Jsou vyrobeny z nepromokavého materiálu, který se neušpiní, pokud na ně nehodíte bahno. Dají se otřít jen vlhkým hadrem, nemusí se nijak dřít ani umývat kartáčem,“ řekla ČTK prodavačka Jitka Havlíková z papírnictví pražského obchodního domu Kotva, které se specializuje na aktovky pro prvňáky od německého výrobce. Děvčata podle Havlíkové nejraději volí aktovky s motivy princezen či populární kočkou Hello Kitty, chlapce naopak lákají auta, obrázky s Piráty z Karibiku nebo sportovní motivy. 

Výběr kvalitní certifikované tašky může zabrat i několik dnů. Rodiče by si nejprve sami měli projít několik obchodů a prodej po internetu a zvážit, kolik peněz chtějí investovat. Pořídit se dají od jednoho tisíce korun, ceny těch nejdražších šplhají až do tří tisíc.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).