Hlavní navigace

Dětské vitamíny obsahují umělá barviva a sladidla

21. 11. 2012

Sdílet

Výrobci používají i v doplňcích stravy pro děti umělá barviva a sladidla včetně aspartamu. Prezentují to jako pozitivum. Hledali jsme výrobky bez zbytečných přídatných látek.

Kolikrát jsem si říkala, zda doplňky stravy určené dětem opravdu kromě svého nápadného vzhledu a chuti splňují požadavky rodičů a nikoli pouze požadavky dětí bažících po nové hračce z reklamy nebo sladké chuti připomínající bonbón.

Zjistila jsem, že řada vitamínů a přípravků na podporu imunity u dětí obsahuje také látky, kterým by se řada rodičů raději chtěla vyhnout. Jedná se především o všudypřítomná éčka, zejména umělá barviva a sladidla, kterých je ovšem plný potravinářský průmysl.

Přečtěte si: Hroznový cukr není bonbon

Aditiva, která se u nás v potravinách používají (a doplňky stravy jsou formálně také potraviny), jsou povolena, ovšem spousta z nich je v podezření, že poškozuje zdraví a představuje riziko zejména pro děti a alergiky, kterých přibývá jako hub po dešti. Většina těchto přídatných látek je povolena pouze v malém množství, které je údajně snesitelné. Můžeme tomu však věřit? Jedná se ještě pořád o malé množství, když je dennodenně přijímáme v jídle, nápojích, lécích i doplňcích stravy?

GALERIE: Které doplňky stravy pro děti ne/obsahují zbytečnou chemii?

Proč bych si měla kupovat drahý přípravek z lékárny obsahující chemická barviva a umělá sladidla, která paradoxně oproti účinné látce určené k podpoře imunity, imunitu naopak narušují? Nešlo by to bez nich? Je možné zakoupit doplněk stravy, který neobsahuje zbytečná aditiva nebo je lepší raději navštívit bylinkářství a prodejnu zdravé výživy a poradit si jinak?

Čtěte téma: Děti jedí podle reklamy. Nedivme se, že jsou tlusté

Děti chtějí hračky a sladkou chuť – dostanou aspartam

Zajímalo mě, zda se rodiče vůbec dívají na složení jednotlivých výrobků a podle čeho nakupují. Lékárnice Martina Petrošová objasňuje, které vitamínové přípravky určené pro děti se v lékárně nejčastěji prodávají: „Hodně dělá reklama. V současné době jednoznačně vedou Marťánci. Maminky mají také povědomí o želatinových vitamínových bonbónech, jedná se například o Vibovit od firmy Teva nebo Rakytníček od firmy Terezia Company. Na složení jednotlivých produktů kouká málokdo. Děti chtějí především hračky, rodiče jim to koupí, ale ty vitamíny často pak skončí pod kobercem.“

Když se začnete zajímat o složení jednotlivých produktů, zjistíte, že řada z doplňků stravy pro děti obsahuje umělá sladidla, aromata a barviva. Je to nutné? „Víte, otázkou je, co těm dětem vlastně chutná. Ono je třeba také potřeba přebít tu nepříjemnou pachuť vitamínu B…,“ říká Martina Petrošová.

Třeba právě oblíbení Marťánci totiž kromě mluvícího Marťapera nabízejí dětem ve svém složení aspartam a karmín, u kterých je skutečně sporné, zda mají příznivý vliv na zdraví dětského organismu.

E 951 – aspartam

Jedná se o syntetické sladidlo, které je 200 x sladší než cukr. Může způsobovat závratě, bolesti hlavy, vyrážky nebo poruchy chování u dětí. Existuje také podezření na karcinogenní a neurotoxické účinky. Obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která může být nebezpečná pro osoby trpící metabolickou poruchou fenylketonurií. Není vhodný pro těhotné ženy a kojící ženy, protože se v těle rozkládá na škodlivý methanol. Hodnota přijatelné denní dávky je 0 – 40 mg/kg tělesné hmotnosti.
Používá se v maximální dávce 2000 mg/ kg, tedy tableta vážící 1 gram může obsahovat maximálně 2 mg aspartamu.

E 120 – Košenila, kyselina karmínová, karmín

Jedná se o přírodní barvivo získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactyloptius Coccus. Patří mezi látky, které mají rakovinotvorné účinky a u citlivých jedinců může způsobovat alergické reakce, astma, kopřivku nebo také anafylaktický šok. Je považována za příčinu dětské hyperaktivity.
Pro doplňky stravy je limitována množstvím 300 mg/kg, tedy tableta vážící 1 gram může obsahovat maximálně 0,3 mg barviva.

Zdroj: emulgátory.cz

K tématu: Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Obdobě jsou na tom také tablety CEM-M a Hlíva ústřičná pro děti od firmy Walmark. Na těchto doplňcích stravy najdete tato upozornění: „Obsahuje zdroj fenylalaninu! Není vhodný pro osoby nemocné fenylketonurií. Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.“

Obsahují dětské vitamíny látky poškozující zdraví?

Ze složení vitamínů pro děti nejsem zrovna nadšená. Co na to výrobce? „ Naše společnost využívá jen povolené a všeobecně akceptované přídatné látky v limitech daných zákony a vyhláškami,“ odpovídá na moje dotazy Ilona Urbanová ze společnosti Walmark, „tyto normy jsou ve shodě s aktuálním stavem znalosti lidstva o bezpečnosti těchto látek. Z toho vyplývají maximální dávky a povinná upozornění, jimiž jsou produkty značeny. Náhradní sladidla jsou tedy při dodržování pravidel, která vyplývají z legislativních nařízení, zcela bezpečná a za posledních šest let nebyly u zmíněných doplňků stravy pro děti hlášeny žádné nežádoucí účinky.“

Dále zdůvodňuje, proč je namísto cukru v dětských vitamínech použito umělé sladidlo: „V našich produktech se používá aspartam pro své vlastnosti, intenzivní sladkou chuť, která se profilem sladivosti blíží cukru (je příjemná bez pachuti) a zároveň nepřispívá vzniku a šíření zubního kazu. Mnohé výrobky tento fakt zvýrazňují např. piktogramem zubu s deštníčkem. Doplňky stravy zjednodušeně řečeno nelze osladit gramem cukru, když celá tableta váží jeden gram.“

K otázce škodlivosti použitých látek Ilona Urbanová říká: „Zkreslené informace o působení těchto látek mohou šířit na veřejnosti nekompetentními jednotlivci. Je to totéž, jako bychom šířili informaci, že kuchyňská sůl je prudce jedovatá. Užití jednorázové dávky jednoho gramu kuchyňské soli na jeden kilogram váhy je pro jakéhokoli savce, a tedy i člověka, dávka smrtelná. Toto je prokázáno a definováno takzvaným koeficientem LD 50. Tato informace je jistě zajímavá, ale jídlo si solit nepřestaneme.“

Víte že: Dítě nad tři roky je podle potravinářské legislativy už dospělý…

Nejsem si jistá, zda mě Ilona Urbanová přesvědčila. Rozhodně bych však svým dětem nekoupila například vitamínový sirup Pikovit od firmy Krka, d.d., Novo mesto, který obsahuje barvivo ponceau 4R a na krabičce má dokonce uvedeno, že může nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí. Navíc barevné pastilky stejného názvu od stejné firmy obsahují ještě další barviva. Tento výrobce na dotazy nereagoval.

E 124 – Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)

Jedná se o syntetické červené barvivo. Existuje podezření, že se jedná o karcinogen, může způsobit astma, horečky, alergické reakce a na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin. U dětí může vyvolat či zhoršovat hyperaktivitu. Přípustný denní příjem je 0–4 mg na 1 kg tělesné váhy.

Zdroj: emulgátory.cz

Nešlo by to přírodní cestou?

Objevila jsem nakonec několik doplňků stravy pro děti, které bych s klidným svědomím koupila i svému synovi, který je alergik a špatně snáší většinu chemických barviv. Patří mezi ně multivitamínové želatinové bonbóny Vibovit od firmy Teva, které upoutají nejen pěkným vzhledem v kulaté krabičce a lahodnou chutí, ale především obsahují pouze přírodní barviva, jako jsou například karoteny z pomeranče a mrkve nebo paprikové extrakty. Děti si navíc mohou vybrat z různých tvarů bonbónků, k dostání jsou například zvířátka nebo písmenka.

K tématu: Čím se barví potraviny?

Dalším vitamínovým přípravkem pro posílení dětské imunity je Rakytníček od firmy Terezia Company, který je k dostání buď ve formě želatinových bonbónků nebo ovocného sirupu s příchutí maracuji. Oba produkty neobsahují žádná umělá barviva a děti si přijdou na své, neboť k balení vitamínků obdrží ještě navíc zdarma figurku ze Čtyřlístku. Zmínila bych ještě Hlíváček od stejné firmy, který se prodává buď jako mix bonbónů nebo jako ovocný sirup s příchutí višně. Neobsahuje konzervační látky, umělá barviva ani přidaný cukr. Také Echináčci od firmy Walmark obsahují pouze přírodní barviva. „S umělými sladidly je třeba zacházet moudře,“ říká Ilona Urbanová z poslední jmenované společnosti. „Stejně tak jako se všemi ostatními potravinami, léky, bylinkami …. Nic se nemá přehánět. Pokud rodiče dovolí svým dětem sníst na posezení balíček bonbónů a zapít to slazeným syceným nápojem, tak to není problém škodlivosti látky, ale nemoudrosti rodiče.“

Vzhledem k přesycenosti trhu nejrůznějšími produkty a dostatečné informovanosti o škodlivosti či prospěšnosti v nich obsažených látek, můžu s klidným vědomím a svědomím prohlásit, že o naše děti nemám strach. Ovšem pouze za předpokladu, že jejich rodiče nebudou slepými ovcemi stáda a budou se aktivně zajímat o složení potravin a produktů, které svým dětem kupují a nebudou před touhami žadonících kňouralů bažících po hračce zapomínat na jejich skutečné potřeby.

Čtěte dále: Průměrný spotřebitel tvrzením na potravinách nerozumí. Vyzkoušeli jsme to

Hledáte variantu? Na zítra připravujeme téma: Onemocnělo vám dítě? Uzdravte je přírodní cestou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).