Hlavní navigace

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos

18. 2. 2011

Sdílet

Ústecký kraj doporučí ředitelům škol zřizovaných krajem, aby vyměnili automaty ve školách vydávající nezdravé, sladké a tučné potraviny a nápoje za automaty se zdravou výživou. Kraj tak chce spolu se svazem pacientů bojovat proti rostoucí obezitě dětí v regionu, píše agentura ČTK. Kraj ale nemůže ředitelům nijak přikázat, aby nezdravé potraviny a nápoje ze škol odstranili, pouze jim to může doporučit a dokázat, že to bude pro školy výhodné.

Ústecký kraj doporučí ředitelům škol zřizovaných krajem, aby vyměnili automaty ve školách vydávající nezdravé, sladké a tučné potraviny a nápoje za automaty se zdravou výživou.

Kraj tak chce spolu se svazem pacientů bojovat proti rostoucí obezitě dětí v regionu, píše agentura ČTK. Kraj ale nemůže ředitelům nijak přikázat, aby nezdravé potraviny a nápoje ze škol odstranili, pouze jim to může doporučit a dokázat, že to bude pro školy výhodné.

V bagetách nebude majonéza

Krajský úřad doufá, že se značná část škol k projektu připojí. Současné automaty by podle prezidenta svazu Luboše Olejára měly nahradit přístroje vydávající třeba nápoje se sníženým obsahem cukrů.

Z potravin by pak studentům byli k dispozici třeba různé müsli tyčinky, které také nebudou příliš sladké. Možné prý jsou i mezi studenty oblíbené bagety, které by ale neosahovaly majonézy a přípravky s těžkými tuky. Olejár dodal, že mají firmu, která je schopná výrobky dodávat. Za vhodnost potravin by prý ručil lékař ze zdravotního ústavu.

Svaz spolu s krajem chce vybrat několik škol, kde chce projekt ještě do konce letošního školního roku otestovat, aby se zjistilo, jaký je o potraviny a nápoje zájem. Plán počítá i s tím, že by škola mohla dostávat část výtěžku z automatů. Pilotní projekt má ostatním školám ukázat, jestli je to výhodné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).