Hlavní navigace

Dětem na sport přispěje VZP další pětistovkou

24. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Třetí hodina tělocviku dostoupila do fáze dobrovolnosti, děti tak od počítačů nikdo nezvedl. Pomůže další pětistovka, kterou přispěje VZP na úhradu kroužků?

Už letos měli mít školáci o hodinu tělocviku navíc. Ve finále se třetí hodina tělocviku ve školách změnila v hodinu, která by měla mít dobrovolný chararakter. A to i přesto, že se děti příliš nehýbou. „Dokonce jsme zjistili, že tělocvik patří mezi trojici nejméně oblíbených předmětů na školách, což je varující údaj,“ řekl pro MŠMT ministr Marcel Chládek. Proto Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů teď přichází alespoň s částečným náhradním řešením, které má školáky přivést k pohybu. Děti, které jsou klienty VZP, mohou nově získat pět set korun na sportovní a pohybové kroužky pod záštitou asociace. Tuto částku pojišťovna nabízí navíc k dosavadnímu pětisetkorunovému příspěvku, který se vztahuje na pohybové aktivity pořádané mimo školu. Na projekt je pro letošní druhé pololetí vyčleněno dvacet milionů korun.

Sportujte ve škole, platí to pojišťovna

Cílem nového projektu nazvaného „Sportuj ve škole“ je finančně pomoci rodinám dětí s placením školních sportovních aktivit. Ne každý má ambice a předpoklady k tomu, aby se věnoval výkonnostnímu sportu ve sportovním klubu. Ve školních kroužcích si však může oblíbený pohyb užít každý, koho to bude bavit.

„Dětská obezita je čím dál větší problém a my bychom rádi přispěli k tomu, aby se tento trend začal měnit. Snažíme se proto, aby byl pohyb pro děti co nejdostupnější. Odborníci upozorňují, že sport v dětském věku je vhodnější prevencí proti nadbytečným kilům, než omezování v jídle,“ vysvětlil strategii VZP její ředitel Zdeněk Kabátek. Jenže průzkum ukázal, že více než každé čtvrté dítě sedí denně přes dvě hodiny u počítače. A každé sedmé sportuje jen při školním tělocviku. Pak není divu, že obezita a nadváha postihují v Česku skoro třetinu školáků. Většina jich má pak navíc problémy se svou váhou i v dospělosti.

Loni mělo zájem o proplacení čtyřicet tisíc rodičů

Už v letošním prvním pololetí měli rodiče o příspěvek na pohybové aktivity svých potomků enormní zájem. A to i přesto, že ho – na rozdíl od nyní nově zavedeného příspěvku – nemohli použít na úhradu školních sportovních kroužků, ale pouze na pohybové aktivity pořádané tělovýchovnými jednotami sdruženými v České unii sportu, národních sportovních svazech a podobně. Celkem ho pojišťovna vyplatila čtyřiceti tisícům sedmdesáti dvěma klientům a vyplacená částka dosáhla téměř dvaceti milionů korun. Tento příspěvek je i nadále možné čerpat zároveň s novým příspěvkem na školní sport.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).