Hlavní navigace

Deset rande za jeden večer

12. 8. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jste single a už vás to nebaví? Tak zkuste toto: za večer deset protějšků a všichni chtějí to, co vy – vztah. Pár otázek, žádná trapná ticha. Nudným schůzkám naslepo je konec.

Nudí vás internetové seznamky a směšná rande naslepo, která nikdy nedopadnou dobře? Jste vytížení a nemáte čas každý večer vyrážet do baru a hledat tu pravou/toho pravého? Ještě jste neslyšeli o „speed datingu“? Tak rychle, deset potenciálních partnerů už teď čeká, až s vámi prožije pětiminutové rande snů.

Snadné, bezbolestné…

Určitě jste to viděli v některém z amerických filmů. Scéna: příjemná kavárna nebo bar, dvacet mužů a žen podobného věku, deset stolků, deset pětiminutových rande. Pět minut, které můžete prožít, jakkoli chcete. Jsou zcela ve vaší režii. A na konci večera nemusíte řešit, kdo zaplatí večeři, kdo koho doprovodí, jestli dát druhému pusu na tvář nebo ho pozvat na noc k sobě. Místo toho jen připíšete do formuláře křížek za jména těch, kteří vás okouzlili, a které byste rádi viděli znovu, tentokrát na opravdové schůzce se vším všudy.

To nejpříjemnější na speed datingu je to, že se nemusíte nijak konfrontovat s odmítnutím. Další den jen obdržíte mail z příslušné agentury, s jakým protějškem jste včera nalezli shodu. Obdržíte na něj kontaktní údaje a zbytek je už jen a jen na vás. Pravé randění může začít!

Skvělé pro workoholiky

Speed dating je rychle se rozvíjejícím lákavým a snadným fenoménem na poli seznamování po celém světě. Překvapivé je, že byl speed dating nejdříve stvořen pro vytížené svobodné židy, ortodoxní aškenázskou organizací Aish HaTorah v čele s rabínem Yacovem Deyo.

Od prvního speed datingového večera na začátku devadesátých let ušel tento nápad dlouhou cestu. Největší úspěchy sklízí v hektickém New Yorku, kde lidé jen zřídka obětují svůj čas pro normální schůzku. Současně zde více než jedna čtvrtina barů hostuje alespoň jednou týdně takový seznamovací večer. „V dnešní hektické době, kdy jsou lidé k sobě méně otevření, jsou takové nápady potřeba,“ myslí si David, který rychlé rande zažil na vlastní kůži a byl velice spokojen, jak s organizací, tak s protějšky.

Stačí si jen vybrat


Autor: SXC

U nás už také existuje celá řada agentur, které speed datingové večery zařizují. Pořádají se především ve velkých městech, v Praze, v Brně, v Ostravě, ale někdy agentury přijíždí také do měst menších. Termín večera je nutné vybrat podle věkové kategorie, do které zapadáte, ve dvaceti přece nehledáte milou šedesátnici. Agentury se snaží večery umisťovat do příjemného prostředí útulných kaváren, na místě je vždy možné zakoupit pití a drobné občerstvení.

Počet účastníků se vždy pohybuje kolem deseti mužů a deseti žen. Jestliže není naplněn požadovaný počet přihlášených, večer je většinou odložen na nejbližší termín. Také čas, který máte na rozhovor se svým protějškem, se u každé agentury liší, průměrně se však jedná o pět minut. A věřte, že většinou v duchu zaklejete, když moderátor večera oznámí, že je váš čas u konce.

Pokud jde o ceny, pohybují se většinou mezi 200 – 400 Kč za večer. A to není tak moc, když uvážíte, že můžete najít skvělého kamaráda nebo osudovou lásku. Navíc – po první zkušenosti myšlenky na peníze často ustupují stranou. „Pokud by z mých shod nic nebylo, ráda se zúčastním znovu,“ říká jedna z účastnic.

Prvních třicet vteřin může rozhodnout

Jestliže se na speed dating přihlásíte, nezapomeňte se dobře připravit! I přesto, že speed dating láká především na to, že se jedná jen o pětiminutové rande a tudíž toho nemůžete moc pokazit, je zároveň těžké někoho za tak krátkou dobu přesvědčit, že s vámi bude jeho život lepší.

Základním kritériem, bohužel, je vzhled. V jádru každého z nás se skrývá špetka povrchnosti a proto, pokud budeme mít na vytvoření názoru jen pět minut, vždy nás bude především ovlivňovat vzhled. Svědčí o tom skotská studie z roku 2006, která uvádí, že se během speed datingu 45 procent žen a 22 procent mužů rozhodne už během prvních třiceti sekund. Proto se hezky upravte, než vyrazíte. Oblečte se však tak, aby vás nikde nic neškrtilo a cítili jste se uvolněně a v pohodě.

Buďte sví, úžasní a originální

Na rozhovor máte jen několik minut, proto do něj vložte všechno. „Na takovém seznamovacím večeru je sice skvělé, že poznáte deset dívek, ale zároveň čelíte deseti sokům,“ připomíná další z účastníků večera v Ostravě.


Autor: SXC

I přesto nesmíte zapomenout, že chcete nejenom zaujmout toho druhého, ale zároveň ho poznat, zjistit, jestli si zaslouží vaši šanci. Proto se neptejte na obyčejné otázky typu: „Kde pracuješ? Kolik máš sourozenců? Jaká je tvá oblíbená píseň?“

Nebojte se být originální a svéhlaví, účastníci večera uvítají překvapivé a zábavné otázky. Na normálních rande byste možná mohli působit podivně, kdybyste se začali ptát: „Na co jsi ve svém životě nejvíce pyšný? Myslíš, že je tahle sklenice napůl plná nebo napůl prázdná? Jak by vypadal den jen a jen podle tvých představ?“ Ale právě díky takovýmto otázkám uvíznete tomu druhému v hlavě a až bude vyplňovat závěrečný formulář, spíše si na vás vzpomene, rozesměje se a dá k vašemu jménu křížek.

Zkuste to! Nic neztratíte

Speed dating určitě není pro každého. Pokud jste však z obyčejných seznamek zoufalí nebo jen chcete zažít vzrušující a zábavný večer, určitě byste se neměli dále rozmýšlet a rovnou si ověřit, jaké možnosti nabízí vaše město.

Speed dating není jen zábavná scéna z amerických filmů, jedná se o účinnou seznamovací metodu, která si vzala za cíl sestřelit internetové seznamky z vrcholu úspěšnosti. Ze všech lidí, kteří speed dating zkusí, nalezne 70 procent mužů a 90 procent žen shodu. A ať už naleznou nebo nenaleznou velkou lásku, 95 procent mužů a 80 procent žen považuje večer jednoznačně za pozitivní a obohacující zkušenost.

Další informace a tipy najdete na adresách: www.smart-dating.cz, www.originalda­ting.com

„Byl to můj nejlépe strávený večer za poslední rok. Mám s internetovými seznamkami už nějaké zkušenosti, a tohle je určitě ten nejefektivnější způsob seznamování, jaký existuje,“ prohlašuje Radovan, který se účastnil speed datingového večera v Olomouci.

Má pravdu? To už musíte ověřit vy sami. Jaké vůbec máte zkušenosti s internetovými seznamkami a seznamovacími večery? Co se vám osvědčilo při hledání partnera?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dívám se. Na nadšení lidských očí. Na vztek sevřených pěstí. Na nebe. Na střechy domů a na graffiti. Na první věty v knížkách. Na osudovost lidských kroků. Na závěrečné titulky filmů. Na skryté světy kolem. Na vás. Hledám inspiraci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).