Hlavní navigace

Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

12. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.

Řeč je totiž o vejcích z voliérového chovu nosnic z farmy v Klíčanech u Prahy, se kterými se mohou nejen obyvatelé hlavního města setkat v rámci projektu Mléko z farmy.

Ten již před několika lety rozjela Němcova selská mlékárna v Radonicích spolu s producentem vysoce kvalitního mléka Janem Millerem z nedalekého Kozince, a jeho podstatou je rozvoz čerstvých selských mlékárenských výrobků přímo k cílovým spotřebitelům, především v Praze a jejím okolí. Poznávacím znakem je zvuk bučící krávy ohlašující příjezd rozvážkového vozidla.

Bůů, vezeme vám vejce

Letos se přitom nabídka jogurtů, sýrů a čerstvého mléka rozšířila o zmiňovaná čerstvá vejce z další rodinné farmy v Klíčanech. A slovo „čerstvá“ v tomto případě platí ve větší míře, než je tomu při prodeji vajec zvykem – napřímením cesty přímo od chovatele ke spotřebiteli se k zákazníkům dostanou taková vejce do tří, maximálně do pěti dnů po snůšce, což není zase tak obvyklé.

Přečtěte si: Trend doby: Potraviny přicházejí za zákazníkem

Zajímavostí na vejcích z Klíčan je ale víc. Jednak je to pro spotřebitele celkem atraktivní cena, která je výrazně nižší než například u biovajec, ačkoli proces jejich výroby v zásadě většinu parametrů bio splňuje. Také dohledatelnost původu veškerého krmiva pro nosnice je dotažena do nejmenších detailů.

Jak se dělá pevná skořápka

Právě z ní vychází teze o skořápce z pozůstatků trilobitů – k tomu totiž, aby mohla mít vejce pevnou skořápku, musí se nosnicím přidávat do krmiva vápenec. V případě klíčanských nosnic jde přitom o mletý vápenec z lomu Čertovy schody u Berouna, tedy koněpruský vápenec, který je celosvětově známý jako naleziště prvohorních zkamenělin, z nichž nejpopulárnější jsou právě trilobiti.

Dalším bonusem uvedených vajec je ovšem také něco, co spotřebitel bedlivě sleduje – tedy sytá barva žloutku. Také to způsobuje složení krmiva – v tomto případě jde o přídavek vojtěšky jakožto zdroje vlákniny a červenozrnné kukuřice, která zajišťuje přirozenou formou barvu žloutků.

Není to přitom zas tak dávno, kdy patřilo mezi typický kolorit nedělních návratů z venkova do Prahy plato čerstvých vajec od babičky za zadními okny aut. Projekt „Mléko z farmy“ tento trend obrací, mlékárenské výrobky i čerstvá vejce jezdí za svými spotřebiteli samy. Zájem o tuto službu navíc neustále stoupá – jen od počátku září se objednávky na čerstvá vejce z Klíčan zvýšily oproti prázdninovému období na dvojnásobek, konkrétně na zhruba 4300 vajíček týdně a roste i zájem o produkty selské mlékárny.

Pro škrtnutí vajec z jídelníčku není důvod

Doporučovat konzumaci vajec je zřejmě poté, co byla výzkumníky a zdravotníky vejce rehabilitována jako opravdu zdravá strava, která v organismu nezvyšuje hladinu zlého cholesterolu, jak se kdysi tvrdilo, je snad již v současné době zbytečné. Lze snad jen připomenout, že pro zdravého a alespoň trochu se pohybujícího člověka není problém spotřeba v průměru jednoho vejce denně. To samé platí navzdory různým veganským teoriím i pro děti, pro něž je vítaným a vhodným zdrojem energie a celá řady dalších, pro organismus příznivých látek. Optimální formou úpravy jsou vejce vařená na měkko a vejce míchaná, nejhorší formou pak vejce smažená.

Na závěr snad jen pás slov o lecitinu, látce, kterou vejce obsahují a která drží na uzdě onen zlý cholesterol. Lecitin je v zásadě soubor několika nenasycených (tedy pro organismus příznivých) mastných kyselin, z nichž nejvyšší, více než poloviční podíl tvoří kyselina linolová. Lecitin je klíčovou látkou při tvorbě biomembrán a obsahují jej všechny živé organismy. Je tak nedílnou součástí svalové tkáně, největší koncentrace lecitinu je ale v játrech, mozku, plicích či srdci. Nejvýznamnějším surovinovým zdrojem lecitinu je přitom sója, jinak symbol veganské a vegetariánské stravy. I to by mohlo přesvědčit případné odpůrce konzumace vajec o tom, že vynechávat vejce v jídelníčku opravdu není dobrý nápad. Zvláště když jde o čerstvá vejce z blízké farmy…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).