Hlavní navigace

Skoro třetina lidí dává svému autu jméno: třeba Hrošík

6. 7. 2011

Sdílet

Ke svým vozům máme emocionální vazbu a staráme se o ně víc než o vlastní zdraví. Bára, Běla, Božena nebo Maruška, ale i zvířecí – Beruška, Brouček, Hrošík, Myšák nebo Sršeň. To jsou běžná jména, která lidé v Česku dávají svým automobilům. Zjistila to společnost STEM/MARK při průzkumu o typickém chování vlastníků a řidičů tuzemských automobilů, informuje server Aktuálně.cz.

Ke svým vozům máme emocionální vazbu a staráme se o ně víc než o vlastní zdraví.

Bára, Běla, Božena nebo Maruška, ale i zvířecí – Beruška, Brouček, Hrošík, Myšák nebo Sršeň. To jsou běžná jména, která lidé v Česku dávají svým automobilům.

Zjistila to společnost STEM/MARK při průzkumu o typickém chování vlastníků a řidičů tuzemských automobilů, informuje server Aktuálně.cz.

Podle průzkumu častěji pojmenovávají vozy ženy, které k nim mají větší emocionální vazbu než muži. I když ti obvykle autům jméno nedávají, většina z nich je na svůj vlastní vůz hrdá. Konkrétně hrdost přiznalo 70 procent dotazovaných. Nadpoloviční část (59 procent) do­konce věří, že každý automobil má svůj vlastní charakter.

Do servisů jezdíme, k lékaři nechodíme

STEM/MARK zjistil další pozoruhodnou sku­tečnost. Čeští vlastníci automobilů se o ně starají pečlivěji než o vlastní zdraví.

Zatímco údržbu automobilu svěřujeme raději profesionálům (59 %), léčení běžných zdravotních problémů necháváme častěji ve vlastních rukách (63 % dotázaných se léčí samo). Tento rozdíl je přitom ještě větší u žen než u mužů. Udržovat svůj automobil v dobrém stavu je pro české řidiče důležitější než udržovat v dobré kondici sám sebe (78 % vs. 42 %).

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).