Hlavní navigace

Čtení z tváře: Obličej jako obraz našeho zdraví

Sdílet

Hladký obličej bez pupínků, boláků, černých teček a vrásek. To je sen snad každé z nás bez ohledu na věk a kosmetický průmysl dělá všechno proto, abychom za jeho splnění zaplatily co nejvíc. Přitom by stačilo pročistit svoje tělo a problémy s pletí by se zlepšily. Jak poznáte z obličeje, co zrovna vám chybí?

Pardubická kosmetička Šárka Štefančíková  při své práci používá principy čínské medicíny. Když to zjednoduším, tak jde o to, že se stav našeho organismu promítá také do tzv. mikrosystémů. Na nich můžeme diagnostikovat zdravotní problémy některých orgánů a zároveň je zpětně ovlivňovat. Nejznámějším a nejpoužívanějším mikrosystémem je ucho – určitě jste alespoň slyšeli o tom, že když si necháte do ušního boltce píchnout akupunkturní jehličky, pomůže vám to zhubnout. Jedním z mikrosystémů, které zrcadlí stav našeho vnitřního prostředí, je i obličej. Vše, co děláme, jíme a prožíváme, se dřív nebo později na naší tváři projeví. Jak říká kosmetička: „ Za svůj obličej si můžeme sami. Žádný pupínek ani vrásku nemáme náhodou. Všechno má svou příčinu, všechno souvisí se vším.“

Čtěte téma: Masírujte se doma: Indická masáž hlavy

Na podzim můžeme udělat nejvíc

Masáž obličeje

Každé roční období přináší zátěž pro jiné orgány. Do poloviny listopadu je aktivní dráha tlustého střeva a plic a právě v tomto období je největší šance problémy těchto orgánů řešit. „Když to teď odflákneme, budeme se v tom zase až do příštího podzimu plácat,“ varuje Štefančíková.

Jak na obličeji poznáte, že vaše tlusté střevo nepracuje tak, jak má?  Oteklý obličej, váčky pod očima,  pupínky a akné, rozšířené a ucpané póry, zvětšený dolní ret nebo opary na něm – to všechno jsou signály, že nastal čas střevo pročistit. Pokud je totiž zanesené a plné plísní, začnou se nečistoty objevovat i na naší pleti.

Co dáš krávě do držky, to dostaneš do dížky

To bylo rčení našich prababiček a i kosmetička radí v první řadě upravit jídelníček. Asi tušíte, co přijde: žádný cukr a sladkosti, vynechat bílou mouku, uzeniny, tučná jídla, sladké limonády a o obědu z fast foodu ani nemluvím. Naopak maximum zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva pomůže díky vláknině naše střevo pročistit.

Skvělým kartáčem na střeva je také zelený jíl, lněné semínko, jablečná vláknina nebo řasa Chlorela. Teprve poté, až střevo pročistíte, nasaďte laktobacily. Ať už ve formě jogurtů nebo speciálních přípravků. Pokud budete opravdu důslední, za pár týdnů nečistoty z obličeje zmizí a možná se poměrně bezbolestně zbavíte i pár kilogramů, což se před Vánocemi vždycky hodí.

Proč máme pytle pod očima

oko, tvář

„Ženy za mnou chodí a ptají se: Můžeš mi říct, proč zrovna já mám takové pytle pod očima?“ říká Šárka Štefančíková a vysvětluje, že váčky pod očima signalizují problémy s ledvinami. Nelekejte se, v žádném případě to neznamená, že se hned zítra musíte objednat u urologa, možná bude stačit, když začnete pořádně pít. Temné kruhy pod očima  totiž upozorňují na nedostatek tekutin.
Teď se možná sami poznáte: ráno v rychlosti vypijete čas, přes den dvě tři kávy a colu a večer si uvědomíte, jakou máte žízeň a snažíte se všechno dohnat konvicí zeleného čaje.

Všechno špatně. „Nemyslete si, že když celý den pořádně nepijete, tak to doženete večer.“ Štefančíková vysvětluje, že večerním a nočním pitím ledviny naopak ještě víc zatížíte. Tento orgán je totiž aktivní do 19.hodin a pak nastává útlum. Když ledviny každý večer nutíme filtrovat tekutiny, je to jako kdybychom my každý den pracovali přes čas. Taky by nás to časem vyčerpalo. Je proto rozumné si pití rozdělit do celého dne – každou hodinu vypijte sklenici vody nebo hrnek čaje, nezapomínejte zapít vodou i každý šálek kávy, která odvodňuje, a po sedmé hodině večer pijte s mírou.

Čtěte více: Lymfodrenáž neslouží jen k úpravě „kosmetických nedostatků“

Ledviny můžete podpořit i obklady – máte-li pytle pod očima, zkuste solný. Na pánvi zahřejte kilo nejlépe mořské soli,  horkou nasypte třeba do povlaku na polštářek a přiložte na ledviny. Nechte působit tak dlouho, dokud bude obklad hřát. Sůl v žádném případě nevracejte zpátky do slánky! Nejlepší je ji zahrabat do země nebo spláchnout do WC.

V případě temných kruhů pod očima pomáhá obklad zázvorový. Nastrouhaný zázvor vylouhujte v horké vodě, namočte do nálevu ručník a přikládejte na ledviny. Ideální je, když požádáte někoho, kdo vám bude ručník po vychladnutí opět namáčet do horkého nálevu a znovu vás obkládat.

Přečtěte si svůj obličej

  • Čelo těsně pod vlasy promítá stav močového měchýře, spodní část čela ukazuje na funkci tenkého střeva.
  • Kolmá vráska mezi obočím naznačuje možný problém s játry.
  • O stavu žlučníku nás informuje vyrážka nebo zarudnutí pleti na spáncích.
  • Slezina a slinivka se projektují u kořene nosu a na vnější straně očí.
  • Ledviny a kruhy pod očima jsme už probrali, tváře nám říkají vše o stavu našich plic. Popraskané cévky, zarudnutí, vyrážka, to jsou signály toho, že naše plíce nepracují na 100 procent.
  • Okolí nosních dírek nám dá informaci o tom, jak jsou na tom naše průdušky.
  • Červený nos mívají opilci a lidé, kteří mají problémy se srdcem.
  • Vrásky nad horním rtem signalizují úbytek ženských hormonů, brada je promítací zónou pohlavních orgánů.
  • Popraskané koutky úst pak značí, že byste si měli víc hlídat žaludek a dvanáctník.

Padesátiletá žena bez vrásek je nezajímavá

Mít vrásky je normální. Vypovídají totiž o tom, jak žijeme a jak se cítíme. Mluvím teď o vráskách mimických – lidé, kteří se často smějí, mívají vějířky u očí, zamračené osoby poznáme podle kolmých rýh u úst a přísná vráska mezi obočím nás varuje už předem před autoritativním člověkem.

Čtěte více: Trápí vás chronický problém? Vyzkoušejte čísnkou medicínu

Když si necháme tyto mimické vrásky jakkoli odstranit, většinou to nemá příliš dlouhotrvající efekt. „I po zásahu plastického chirurga se budeme pitvořit stejně jako před ním, takže se nám milá vráska vytvoří hned vedle,“ tvrdí Štefančíková a doporučuje buď zapracovat na své mimice a psychice nebo se se svými vráskami skamarádit.  A to bez ohledu na mediální masáž plastických chirurgů, stylistů i samotných celebrit – padesátiletá žena s vyžehleným obličejem bez vrásky se možná dobře vyjímá na fotografii, ale když ji uvidíte zblízka, mění se setkání tváří v tvář na  setkání tváří v masku. Sezóna maškarních plesů přitom ještě nenastala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mluvím do mikrofonu. Poslouchám, co říkají do mikrofonu druzí. Tělocvična je můj druhý domov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).