Hlavní navigace

Co se platí u zubaře

31. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Váš zubař má smlouvu s pojišťovnou, a přesto platíte a platíte… Je to v pořádku?

Divíte se, že za plombu nebo za injekci na umrtvení musíte platit, ačkoli jste si našli zubaře, který má smlouvu s pojišťovnou? Co vlastně hradí pojišťovna u zubaře tak, aby pacient nemusel platit doplatek?

„U stomatologických výkonů, tedy prohlídek, vyšetření, ošetření atd. je smluvnímu lékaři výkon buď plně pojišťovnou hrazený a pacient neplatí žádný doplatek, nebo hrazený z veřejného zdravotního pojištění není a pacient si ho musí zaplatit sám,“ vysvětluje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). To znamená, že není možné doplatit pouze rozdíl mezi výkonem „na pojišťovnu“ a nadstandardem. „Všechny plně hrazené výkony jsou obsaženy v úhradové vyhlášce platné pro příslušné období,“ upřesňuje mluvčí.

Obecně pro stomatologické výkony platí, že lékař má povinnost seznámit pacienta se standardním ošetřením a může mu pak nabídnout ošetření s použitím nadstandardních materiálů. Pacient tedy musí s navrhovaným postupem souhlasit. Nadstandardní výkon si celý platí. Ceny vycházejí z individuální kalkulace ordinace a pacient má právo být seznámen před ošetřením s cenou výkonu a nahlédnout do ceníku. Vždy musí obdržet potvrzení o úhradě.

Co hradí pojišťovna u zubaře

Plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění je komplexní vyšetření při registraci pojištěnce stomatologem a každoroční preventivní prohlídky, včetně profylaktického odstranění zubního kamene a kontroly ústní hygieny.

Hrazena je také běžná péče a ošetření, např. extrakce (vytržení) zubů, injekční lokální anestezie, léčba onemocnění dásní či zánětu nervu, rentgenová vyšetření, zubní výplně (plomby) pak v rozsahu standardu. „To v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění znamená, že výplně zubu pojišťovna hradí z nedózovaného amalgámu. Protože jde o výkon plně hrazený ze zdravotního pojištění, není u něj možná jakákoli spoluúčast pacienta. Lékař tedy nesmí na pacientovi požadovat žádný doplatek. Pokud je ale jako výplňový materiál při ošetření zubního kazu zvolen dózovaný amalgám, jedná se již o výkon nehrazený z veřejného zdravotního pojištění. To znamená, že je zde naopak plná úhrada pacienta, nikoli doplatek.“

Bílou plombu platí pacient

Co se týká tzv. „bílých plomb“, VZP hradí dětem a mládeži do osmnácti let fotokompozitní výplň, pokud je použita ve frontálním úseku chrupu, tj. do trojek včetně. Dospělým hradí ve stejné lokalizaci výplně z kompozitních samopolymerujících materiálů. Je to také bílá výplň, ale tento materiál tuhne chemicky, modernější fotokompozitní se vytvrzuje „světlem“. Jiné typy výplně nebo uvedenou výplň v jiné lokalizaci si opět pacient hradí v plné výši sám.

Při volbě – amalgám, nebo bílá plomba, hraje roli několik faktorů. Pokud jde o vzhled, bílá výplň jasně vede. Proti ní mluví cena a také občasná výhrada, že plomby nedrží – může se to stát, pokud zubař odvede nekvalitní práci. Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho. Jediná kapka sliny vadí, upozorňuje lékař Jan Stuchlík, zakladatel stejnojmenné dentální kliniky v Praze.

Bílá plomba

  • Na kompozitní, tzv. bílou zubní výplň, je používán materiál fotokompozit.
  • Jde o druh syntetické pryskyřice, která se v několika vrstvách nanese do otvoru po zubním kazu a ozáří modrým světlem, takže dojde k polymerizaci, hmota vytvrdne a spojí se se zubem.
  • Fotokompozit a speciálním způsobem upravený povrch zubu nesmí zvlhnout, proto je při plombování nutné odsávat sliny.
  • Výhodou fotokompozitu oproti kovovému amalgámu je tepelná a elektrická nevodivost, nulová koroze, zdravotní nezávadnost a také estetické hledisko – má stejnou barvu jako zuby.
  • Není třeba tolik vrtat, jako při plombování pomocí amalgámu, bílá výplň k zubu dokonale přilne.
  • Nevýhodou je vysoká pořizovací cena (není hrazena pojišťovnou). Cena bílé fotokompozitní výplně se pohybuje cca od 750 do 2900 Kč. Vždy záleží na rozsahu a obtížnosti výkonu.

Umrtvení? Jen v indikovaných případech

Injekční anestezie je pojišťovnou plně hrazena ve všech případech, kdy je z lékařského hlediska odůvodněná (indikovaná). Pokud pacient požaduje po lékaři „umrtvení“, aniž by to vlastně bylo nutné, platí si ho sám – například při běžném vrtání zubu. „Hrazena není, a to opět v souladu se zákonem, tzv. intraligamentární anestezie, což je speciální druh místního znecitlivění jen jednotlivých zubů,“ doplňuje Oldřich Tichý a upozorňuje klienty naší největší pojišťovny, že přesné údaje o stomatologických výkonech plně hrazených z veřejného zdravotního pojištění a výši úhrad VZP za ambulantní stomatologickou péči naleznou na stránkách VZP.

Pokud již má pacient zubní protézu, nárok na proplacení má jednou za tři roky. A bohužel – rozhodně to neznamená konec péče, správné čištění zubní protézy prodlouží její životnost.

 

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).