Hlavní navigace

Co jste nevěděli o rajčatech

12. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Archiv Spak
Víte, že v USA je rajče zeleninou, zatímco v EU patří i mezi ovoce? Že kečupy se nedělají z rajčat? Že rajčata obsahují antioxidant, který pomáhá s prevencí srdečních chorob? A že tomatin z nezralých zelených rajčat je pro naše tělo toxický?

Rajče patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a najdeme ho v mnoha světových kuchyních. Když se dostaneme pod slupku, nestačíme se divit, kolik zázračných, ale i nebezpečných látek v rajčatech najdeme.

Oblíbenost rajčat dokládá číslo jejich celosvětové produkce, pohybující se kolem sto pětadvaceti milionů tun ročně. Mezi největší producenty patří např. Čína, Indie a USA. U nás v Evropě pak Itálie a Španělsko.

A co o nich možná nevíte?

Rajčata jsou „tak trochu ovoce“

Zajímavostí je, že z botanického hlediska je rajče považováno více za ovoce než zeleninu. Dohady, zda se jedná o ovoce, či zeleninu, se ostatně nevedou jen o rajčatech, ale i o melounu. Nejvyšší soud Spojených států se rozhodl pro zeleninu, ovšem podle usnesení Evropského parlamentu je rajče řazeno také mezi ovoce.

V dnešní době jsou velmi populární odrůdy ovocných rajčat. Nejen svými názvy, ale i barvami a tvary ovoce připomínají. Mezi tyto zástupce patří např. rajče datlové, hruškové či melounové.


Autor: Archiv Spak

Lidé obecně řadí rajčata mezi oblíbené druhy zeleniny, a některé národy je dokonce mají tak rády, že si je do jídelníčku zařazují až šestkrát denně. Zmínka je o Italech, kteří si bez nich neumí italskou kuchyni představit.

Kečup se nevyrábí z rajčat

Plody dozrávající na slunci mají vysoký podíl vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Využívají se nejen k přímé konzumaci, ale také jako surovina pro mnoho výrobků. Mezi ty nejpopulárnější patří bezpochyby kečupy.

Kečup se nevyrábí přímo z rajčat, ale z protlaku. Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti Spak, která v Česku kečupy vyrábí už pětadvacet let, vysvětluje: „Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené rajčatové protlaky z Číny, což potom ovlivňuje celkovou chuť kečupu. My volíme rajčata ze slunné Itálie, kde známe kvalitu osvědčených dodavatelů.“

Protlak je nejdražší a nejdůležitější složka kečupu. Čím větší obsah protlaku, tím kvalitnější kečup. Podle označení kečupů můžete ledacos poznat o jeho kvalitě a složení.

Nezralé rajče není bezpečné

Rajčata mají ale i temnou stránku. Pozor si člověk musí dávat, pokud je rajče ještě nezralé. Malé zelené plody obsahují tzv. tomatin, který může být pro naše tělo toxický.

Zralé rajče je dobré „na srdce“

Na druhou stranu ty dobře vyzrálé plody jsou bohaté na zázračný antioxidant s názvem lykopen. Ten má podle studií pozitivní vliv v prevenci srdečních onemocnění. Podle studie finské univerzity zveřejněné v americkém odborném časopise Neurology měli muži ve věku čtyřicet šest až pětašedesát let s vysokým obsahem lykopenu ve stravě dokonce o pětapadesát procent menší riziko výskytu mrtvice.

Lykopen se nachází i v rajčatových produktech. Ve dvou lžících kečupu dokonce najdeme více lykopenu, než v jednom středním rajčeti. „V kvalitních kečupech nenajdete konzervanty, barviva ani aromata, protože si vystačí s běžnými kuchyňskými přísadami,“ dodává Milan Bažík ze společnosti Spak. Pro zdravotní benefity experti radí, jíst minimálně jeden rajčatový produkt denně, vyberte si ale ten kvalitní. Příklad si tedy můžeme vzít ze zmiňovaných Italů.

Galerie: Výroba kečupů

Zdroj: TZ Spak

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).