Hlavní navigace

Lepší než čistička vzduchu je někdy mokré prostěradlo

Sdílet

ROZHOVOR – Možná to znáte z reklamy: když si koupíte čističku vzduchu s ionizátorem, budete mít v bytě tak zdravě, jako byste žili v lese nebo vedle vodopádů. Vyplatí se taková investice?

S topnou sezónou a suchým vzduchem v bytech se řada lidí zamýšlí, zda nenašetřit a neinvestovat peníze do čističky vzduchu či zvlhčovače. Některé produkty dokonce slibují, že díky tomu, že vyrábějí záporné ionty, budete mít v bytě vzduch tak dobrý, jako v samotném lese. Je to pravda nebo jen reklamní trik?

Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu vede Národní referenční laboratoř pro vnitřní a venkovní ovzduší. A jako odborník na vzduch umí poradit, jestli má smysl investovat do čističky vzduchu.

Jak se může laik zorientovat mezi čističkami vzduchu?  Na trhu je jich velké množství…

Základní dělení je na suché a mokré. To podle druhu filtrace. Ty suché mají filtraci přes aktivní uhlí, nebo existují mokré, kdy čištění vzduchu probíhá přes kapaliny.

Čeho dalšího je důležité si všímat?


Autor: SXC

Toho, co vlastně čistička zachytává. Jestli jen prach, nebo i roztoče, bakterie, pyly…

A vyplatí se do čističky investovat? Přece jen, některé stojí i v řádech tisíců korun.

Tak čistička vzduchu může dobře pomoci se zachytáváním prachu, tam fungují velmi slušně. Jen je nutné se o ni pravidelně starat a měnit filtr, čistit ji, jinak nebude účinná. Obecně dobrý mají i záchyt roztočů, tam je jejich úspěšnost taky relativně dobrá, stejně jako u pylů.

Takže je to takový trochu lepší vysavač?

Pokud se budeme bavit o obyčejném pytlíkovém vysavači, který proti prachu moc nepomůže, spíš ho v bytě ještě rozvíří, tak ano.

Má tedy vůbec smysl do čističky vzduchu investovat?

Já osobně bych doporučil květinovou stěnu. Nesmějte se, to jen vypadá jako legrace. Ale jsou pro to hned čtyři důvody: květiny nejenže zachytí prach a čistí vzduch i od alergických látek, kterými se živí, tak ještě vypadají v bytě hezky a zvlhčují vzduch, což je velký problém českých bytů. Problém je, když je někdo alergik na plísně, tam chápu, že květiny nejsou nejvhodnější a je lepší si pořídit čističku vzduchu. Ale pro všechny ostatní jsou obyčejné květiny lepší a účinné.

A co ty čističky, které slibují, že když si je pořídím, tak díky ionizátoru bude bydlení tak skvělé, jako bych žila rovnou v lese …

Toť otázka. Víte, je to jako s geopatogenními zónami. Jsou lidé, kteří jsou na ně citliví a ne nadarmo naši předkové nejdřív postavili dům, pak do něj pustili psa, a kde se vyspal, tam bylo dobré místo a tam udělali ložnici a postavili tam postel. Stejně tak jsou jistě lidé, kteří jsou vnímaví, a mohou dobře vnímat ionizační čističky vzduchu. Pokud se jim pak v bytě lépe žije, proč ne.

Zmínil jste vzdušnou vlhkost bytů, což je teď v zimě, když většina lidí bydlí v panelácích s plastovými okny, docela problém. Co se s tím dá dělat?

No, já bych doporučil mokré prostěradlo. Recept našich babiček je ideální. Optimální vlhkost v bytě je 30 až 35 procent, v bytech je ale v zimě více tepla, protože je obecně přetápíme v průměru o dva stupně, a tak se vlhkost pohybuje obvykle okolo dvaceti procent, a to je málo. Dráždí to sliznice, alergici a astmatici mají problémy. Naopak vlhkost nad 50 procent už je moc, to už se někdy objevují okolo plastových oken bytu takové ty černé tečky, což je vlastně zkondenzovaná voda a tu pak snadno napadá nějaká plíseň.

Ale zpět k mokrému prostěradlu. Musíte si uvědomit, že čistička nebo zvlhčovač vzduchu, aby byl dobrý, tak musí denně odpařit 8 – 9 litrů vody. Dobrého efektu ale dosáhnete i díky tomu, když necháte v bytě sušit vypraný ručník či namočené prostěradlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).