Hlavní navigace

Chyba v zákoně: Na prodej zvířat platí dvouletá záruka

9. 3. 2011

Sdílet

Koupili jste si křečka? Teoreticky máte celých 24 měsíců na to, abyste ho reklamovali. Transpozici evropských směrnic se nevyplácí nechávat na poslední chvíli, jak odhalil server Podnikatel.cz. Dokazuje to poslední novelizace občanského zákoníku. Podle ní totiž v současnosti platí dvouletá záruka na prodej zvířat a krmiv pro ně.

Koupili jste si křečka? Teoreticky máte celých 24 měsíců na to, abyste ho reklamovali.

Transpozici evropských směrnic se nevyplácí nechávat na poslední chvíli, jak odhalil server Podnikatel.cz. Dokazuje to poslední novelizace občanského zákoníku. Podle ní totiž v současnosti platí dvouletá záruka na prodej zvířat a krmiv pro ně.

Zákazník si koupí křečka, který se má dožít tří let. Po 23 měsících přijde s tím, že křeček mu umřel na vrozenou nemoc a že jej chce reklamovat. Nebo si koupí psa, který má být hodný a neštěkat. Po roce majitel zjistí, že pes nejen že štěká, ale i kouše, a tak jej chce reklamovat. Říkáte si, že jde o absurdní historky? Ale kdeže, brzy možná půjde o realitu.

Čeští zákonodárci totiž zapomněli na implementaci směrnice o některých aspektech prodeje spotřebního zboží a záruk na toto zboží a do českého právního řádu ji zařadili až v poslední možnou chvíli. Kvůli nedostatku času museli novelu občanského zákoníku nechat projít ve zrychleném řízení a během zákonodárného procesu se do ní zřejmě vloudilo několik chyb.

Podle stávajícího znění občanského zákoníku totiž platí dvouletá záruční doba na koupi živých zvířat a rovněž i krmiv pro ně. Teoreticky tak má zákazník 24 měsíců na to, aby zvíře reklamoval. O případných sporech by pak musely rozhodovat soudy.

Celý článek najdete na serveru Podnikatel.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).