Hlavní navigace

Chřipka se blíží, připravte se!

1. 11. 2010

Sdílet

Každý rok je to stejné: na přelomu podzimu a zimy dorazí chřipka. Snad nejrozšířenější sezónní onemocnění, které skolí ročně miliony lidí. Jen na jejich zdravotním stavu záleží, jestli půjde o „banalitu“ nebo smrtelnou záležitost. Jak se proti ní bránit a jak ji poznat, pokud se nakazíme? Příznaky chřipky

Každý rok je to stejné: na přelomu podzimu a zimy dorazí chřipka. Snad nejrozšířenější sezónní onemocnění, které skolí ročně miliony lidí. Jen na jejich zdravotním stavu záleží, jestli půjde o „banalitu“ nebo smrtelnou záležitost. Jak se proti ní bránit a jak ji poznat, pokud se nakazíme?

Příznaky chřipky

Přichází velmi rychle, bez varování – nenastupuje, ale udeří. Prostě jste v jednu chvíli naprosto zdraví a za pár hodin nemocní. Virus má inkubační dobu mezi 18 až 24 hodinami. První, podle čeho chřipku poznáte je fakt, že ji neprovází rýma a kašel. Nástup chřipky zaznamenáte hlavně na teploměru. Začíná totiž hlavně vysokou horečkou – mezi 38 až 40 °C. K té se přidá zimnice a třesavka, bolesti hlavy, kloubů, zad a nohou. Bolesti hlavy mohou být tak silné, že je provází nevolnost a zvracení. Nezřídka se přidá i nechutenství, průjem či zácpa.

Teprve během jednoho až dvou dnů se přidávají příznaky onemocnění dýchycích cest, čili pálení v krku a kašel, rýma. Počítejte s tím, že při chřipce byste měli zůstat alespoň tři dny doma v posteli – ostatně bolesti, teplota a únava vám většinou nedovolí nemoc přecházet. Další zhruba týden až dva poté doznívá kašel a týma.

Chřipku nevyléčíte

Průběh chřipky je u každého jiný – hlavní je kondice, věk, zdravotní stav. Roli hraje také typ viru – druhů je několik a každý u nich vyvolá různě závažné onemocnění. Nejtěžší průběh lze očekávat u viru typu A. „Béčko“ většinou způsobí lehčí nemoc a typ C, který většinou dostanou jen děti, se „spokojí“ s rýmou a mírnou bolestí krku. Nebezhpečná je pro malé děti, staré a nemocné, a také všechny s poruchami imunity.

Pro chřipku – bez ohledu na typ viru – je chatakteristické to, že nejde vyléčit, musíte ji prostě prodělat a maximálně zmírnit její příznaky. Tradičním „lékem“ je tedy zůstat v posteli a udělat si čaj s citrónem a medem – tedy odpočívat a zajistit přísun vitaminů.

Vloni se ukázalo, že i ty nejmodernější léky – čili antivirotika jako Tamiflu a Relenza – jsou účinná jen pokud je stihnete podat v naprostém začátku nemoci, pak už nejsou účinná. Účinné je očkování – ovšem za předpokladu, že se vakcína „trefí“ do takového typu viru, který ten rok chřipku způsobuje. To ale není tak jednoduché, protože chřipkové viry velmi často mutují a pak není očkování účinné.

Zdroj: Ordinace.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).