Hlavní navigace

Chiropraxe pomůže, ale léčí jen následek, ne příčinu nemoci

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Bolí vás záda? Nebo hlava? Nedokáže-li vám pomoci klasická medicína, je možná načase navštívit chiropraktika. Počítejte ovšem s tím, že spíš než příčiny nemoci léčí jen následek.

Chiropraxe je takzvaná manipulační léčba, během níž chiropraktici vyšetřují a léčí zejména svýma rukama. Do rukou chiropraktika se nechávají svěřit především osoby s bolestmi zad. Přitom právě bolesti zad patří vůbec k těm nejčastějším.

Jedním z pracovišť, kde chiropraxi aplikují, je i pražská Klinika komplexní rehabilitace MONADA. Vzhledem ke komplexnímu přístupu, který klinika preferuje, zde spolupracuje tým rehabilitačních lékařů, neurologů, fyzioterapeutů, psychologů, masérů a používají se i prvky alternativní terapie jako akupunktura a přírodní medicína.

Chiropraktici nejčastěji lidem pomáhají od bolesti zad.
Autor: Isifa.cz

Chiropraktici nejčastěji lidem pomáhají od bolesti zad.

Přichází sem pacienti s poměrně rozmanitými problémy. „Nejčastěji s poruchou pohybového aparátu ať už v jakémkoliv segmentu. Jsme tedy schopni terapeuticky ovlivnit akutní i chronické bolesti zad, páteře, kloubů a končetin. Stavy po operacích a úrazech, funkční poruchy a svalové dysbalance, neurologické poruchy, odchylky v psychomotorickém vývoji a psychosomatické obtíže a to od dětí kojeneckého věku až po dospělé,“ uvádí fyzioterapeutka Romana Pochylá.

Co je podstatou chiropraxe? Chiropraxe je nezávislý obor medicíny, který se zaměřuje na diagnostiku a léčbu mechanických postižení kloubů, zejména páteře a jejích účinků na nervový systém.

„Chiropraxe vychází z představy, že jakýkoliv posun, či blokáda kloubu (chiropraktici hovoří o subluxaci kloubu) má za následek narušení pohyblivosti v daném segmentu, potažmo i v segmentech okolních a spouští se kaskáda dalších změn ve smyslu změny svalového napětí, funkce vnitřních orgánů, bolest,“ uvádí Romana Pochylá.

Hlavním nástrojem chiropraktiků jsou ruce

Slovo chiropraxe vzniklo z řeckého chiros – ruce. Tuto terapeutickou metodu objevil v roce 1895 David Daniel Palmer ve Spojených státech. Byl přesvědčen, že při poruchách páteře je vyvíjen velký tlak na nervy, které působí bolest v jiných částech těla. Nejčastěji však chiropraktici řeší bolavá záda.

Zdravá páteř vypovídá o souladu struktur a funkcí, nemocná naopak reflektuje různé potíže i ty zdánlivě spolu nesouvisející. Většina pacientů, kteří se nechají svěřit do rukou chiropraktika, trpí bolestmi zad především v bederní a křížové oblasti. Chiropraxe vychází z toho, že když se tato poškození odstraní, utlumí se tlak na nervy v postižené oblasti, což bude mít příznivý účinek.

Chiropraktik pomůže i od bolesti hlavy

Zásah chiropraktika vás nemusí bolet, ale naopak od bolesti pomůže.
Autor: SXC

Zásah chiropraktika vás nemusí bolet, ale naopak od bolesti pomůže.

Funkční blokády v oblasti krční páteře velmi často působí bolesti hlavy, točení hlavy, pocity nejistoty, pocit na zvracení, tlak za očima, napětí v oblasti šíje, zátylku a temene. Pokud se jedná o blokády v oblasti hrudní páteře, příznaky mohou být bolesti vystřelující podél žeber, svírání hrudníku (zejména při nádechu) a podobně. V případě bederní páteře se jedná zejména o bolesti v kříži s propagací do končetin, kyčlí, ale i třísel.

Jaký je vlastně rozdíl mezi metodami fyzioterapeuta a chiropraktika? Není to v podstatě totožné?

„Chiropraxe je na rozdíl od fyzioterapie metoda pasivní, tudíž mezi pacienty oblíbená a vyhledávaná. Nicméně řeší spíš následek a ne příčinu. Fyzioterapeut samozřejmě techniky myoskeletární medicíny využívá, ale hledá podstatu vzniku daného problému. Vzhledem k tomu, že veškerá motorika je řízena a kontrolována centrální nervovou soustavou, tak je nutno ovlivnit tyto řídící mechanismy. Prostřednictvím procesu motorického učení, biologické zpětné vazby jsme schopni ovlivnit řízení hybnosti a tedy nabídnout pacientovi řešení jeho potíží. Ne však krátkodobě, ale i do budoucna v rámci zlepšení pohybových stereotypů. Proto je fyzioterapie metodou aktivní, vyžadující plnou spolupráci pacienta,“ vysvětluje Romana Pochylá.

Chiropraxe – most mezi klasickou a alternativní medicínou

Chiropraxe musí být praktikována výhradně zkušeným chiropraktikem, který používá standardní vyšetření, jakým je například rentgen, stejně jako jeho kolegové v ortopedii. Dříve tuto techniku praktikovali jen lidoví léčitelé, až o mnoho let později začala pronikat a spolupracovat s klasickou medicínou.

Kdy pomůže chiropraktik?

– když bolí krční páteř, bederní páteř

– při bolestech hlavy

– po úraze

– po operaci

– pomůže od okamžité bolesti zad

V dnešní době je chiropraxe součástí manipulační medicíny a tu u nás mohou oficiálně vykonávat pouze lékaři. „Chiropraktik by tedy měl být lékař, který je schopen posoudit i vazbu na ostatní druhy onemocnění a nevykonávat pouze chiropraxi v úzkém slova smyslu manipulační léčby,“ uvádí fyzioterapeutka.

Chiropraxe, podobně jako jiné metody alternativní medicíny, se ovšem nezaměřuje jen na léčbu kupříkladu poškozeného kloubu, ale snaží se pacienta léčit celkově. To potvrzuje i Romana Pochylá: „Na naší klinice se uplatňuje holistický a vysoce individuální přístup k pacientovi a proto i diagnostika jeho obtíží je variabilní. Vycházíme z anamnézy a následného vyšetření. Vždy je nutné mít na paměti, že organismus pracuje jako celek a že narušení jakékoliv části celku může mít za následek spuštění problému.“

Při samotné práci chiropraktika se pravděpodobně setkáte s dvěma technikami práce, a sice s rovnáním (rychlý tlak na určitý obratel nebo kloub) a cílenou manipulací (náprava postavení kloubů, kostí).

Lidé se v souvislosti s chiropraxí někdy obávají nešetrného a razantnějšího napravování. „Jestliže je chiropraxe správně indikována a prováděna, ostatně jako všechny léčebné metody, není pacient jakkoliv ohrožen. Pokud se bude k pacientovi přistupovat individuálně, vždy je na zvážení, zda jsou prostředky chiropraxe vhodné použít. Máme celou paletu léčebných metod a přístupů a je nutné na pacienta nahlížet komplexně a dle toho zvolit nejlepší způsob léčby,“ konstatuje fyzioterapeutka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).