Hlavní navigace

Chcete usnout? Čtěte nudnou knihu

21. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pro pocit vyspání není podstatné, jak dlouho jsme spali. Důležitější je počet úspěšných spánkových cyklů. A když nemůžete zabrat, „i špatný sex je pořád ještě dobrý“ – usnutí to usnadní.

V pradávných časech býval spánek považován za božskou záležitost. Na Olympu jej měl na starosti Hypnos. K tomu jej přeurčil již původ. Byl synem bohyně noci a boha podsvětní tmy. S matkou přicházel pravidelně na svět. Uspával a tím zbavoval lidi dočasně trápení. Tím se lišil od svého bratra – Thanata, což byl bůh smrti. Ten dával přednost trvalým řešením.

Hypnos patřil ke zdánlivě nenápadným bohům, dokonce před pobytem na Olympu dával přednost pobytu v temné jeskyni, kde byl obklopen sny. Zdání ale klamalo. Dokázal dvakrát uspat nejvyššího boha Dia. Že to bylo rizikové a ne z nezištných důvodů je věc jiná. Ostatně mnohé z „prášků na spaní“ jsou též rizikové a jejich výrobce nelze podezírat z nezištnosti.


Autor: Isifa.cz

Spánek lze nalákat i na pár stránek z po čertech nezáživné knihy

Dnes víme, že spánek je fyziologický stav. Dochází při něm k omezení pohybové aktivity, reaktivity na vnější prostředí a ke změněné činnosti mozku.

Není až tak podstatné, jak dlouho spíte

Spánek má dvě hlavní fáze: NON-REM /NREM/ synchronní a REM – paradoxní. Obě fáze se střídají. Společně tvoří spánkový cyklus. Ten se několikrát v rámci celkové doby spánku opakuje.

REM spánek představuje lehčí fázi spánku, kdy je mozek aktivní, promítají se při něm události z předchozího dne a zdají se sny. Naopak NREM spánek představuje hlubokou fázi spánku. Svalstvo relaxuje, činnost mozku je utlumena. Kvalita i kvantita NREM spánku výrazně ovlivňuje pocity po probuzení. Za noc se uskuteční obvykle čtyři až pět spánkových cyklů. Pro pocit dostatečného vyspání není podstatné, jak dlouho jsme spali. Důležitější je počet úspěšných spánkových cyklů.

Snad každý člověk si sám na sobě ověřil, jaký má spánek vliv na duševní hygienu a kondici. Výrazně ovlivňuje výkon. U nemocných přispívá k zlepšení stavu. Svým způsobem jde o očistný proces organismu. Hold mu skládá i přísloví „ráno moudřejší večera“. Odpírání spánku patří mezi velmi účinné druhy mučení. Smyšlenou historku, dle níž v kasematech na brněnském hradě po hodině vždy budil žalářník k sobě připoutané vězně, dovedli k dokonalosti režiséři politických procesů padesátých let 20. století. Jejich oběti považují dlouhodobé spánkové strádání za horší, než je hlad. Mimo jiné v této souvislosti vznikaly různé bludy, halucinace a … lámaly se charaktery.

Vyšetřovatelé z té doby mají i dnes své, v soukromí skryté, následovníky. Jde o žárlivce, doma rozehrávající tzv. žárlivecký výslech trvající „od večera do rána“. Opakovaně se stává, že se pak k nevěře přizná i ten, kdo věrnost ničím neporušil. Jen aby měl pokoj a mohl spát. To, že jde jen o pouhé kýžené přání, je věc druhá.

Jan Ámos Komenský vymezil spánku osm hodin. Nemusí to být pravidlo. Možná spíte deset i víc hodin. Po probuzení se jen usmíváte třeba tomu, že císaři Napoleonovi stačily bohatě čtyři až pět hodin.

Přečtěte si: Jaromír Nosek: Spím čtyři hodiny denně, víc nepotřebuju

Nespavost stojí peníze. Nebo život.

Podle výzkumů má přechodné problémy se spánkem asi polovina populace, chronickou nespavostí trpí kolem 20 % lidí. Přechodná nespavost v důsledku zátěže z kladných i záporných životních událostí je záležitost běžná. Její délka bývá uváděna od několika nocí po 2–3 týdny.

Chronická nespavost je nespavost objevující se nejméně třikrát za týden po dobu delší než jeden měsíc.

Následky nespavosti jsou únava, podrážděnost, špatná nálada, menší výkon, usínání ve dne včetně tzv. mikrospánků, nepozornost, neschopnost se soustředit. Souhrn škod vyvolaných touto banální záležitostí se počítá v miliardách. Navíc mnohdy jde o bezprostřední ohrožení života.

Přečtěte si: Kam jít, když špatně spíte

Všechno víte a přesto (ne)spíte

Kofein (např. v kávě, čaji nebo coca cole) je od pradávna životabudič. Se spánkem se nesrovnává. Cigarety si kuřáci zapalují, aby třeba při jízdě autem neusnuli. Ne na dobrou noc. Též tzv. překouření Hypnos nesnáší.

Legendární hokejový trenér Ivan Hlinka povoloval svým mistrům světa na noc dvě Plzně. Konzumenti byli mladí muži, tzv. vazby. Nemáte-li jejich muskulaturu, může být za uspávadlo považováno jedno (leckdy malé) pivo.

Večeře budiž lehká, strava taková, aby ji zvládl i váš žlučník potažmo i jiné orgány. Dobře vyvětraná místnost je samozřejmostí. Procházka – třeba jen dvakrát kolem většího domu, leč rychle, neuškodí. Koupel příjemně vlažná až teplá, ne horká. Skotské střiky Hypna odhánějí.

Na lůžku se máme věnovat, pokud je to možné, především spánku a sexu. Zvolíme-li opačné pořadí doporučených aktivit a „i špatný sex je pořád ještě dobrý“(anglické přísloví), usnutí to usnadní. Spánek lze přivolat i relaxačním cvičením, např. autogenním tréninkem. Pár stránek z oblíbené nebo po čertech nezáživné knihy též navodí stav, kdy „víčka jsou těžká, velice těžká …usínáte“. Spánek lze nalákat i na poslech hudby. Raději bych volil Mozarta (ne Requiem) než hlasitý rock.

Lovec ve fázi lovecké horečky jak známo nic neuloví. Křečovitá snaha usnout spánek zahání. „Vše ať plyne volně bez násilí…“ je opět citát Komenského.

Závěrem bonus z díla slavného psychologa Erika Eriksona: Nemůžete usnout. Nepočítejte ovečky ani nezoufejte. Vstaňte, postavte se na jednu nohu a hlasitě čtěte z nějaké nezajímavé knihy. Tak čiňte tak dlouho, než vás nespavost přejde. E. E. není vtipálek ani sadista. Jen zná své pappenheimské.

Čtěte dále: Bylinky zaberou místo prášků na spaní i na nervy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).